Η ρομποτική χειρουργική είναι μια τεχνική κατά την οποία ο χειρουργός εκτελεί χειρουργική επέμβαση με χρήση υπολογιστή ο οποίος ελέγχει από απόσταση πολύ μικρά όργανα, προσδεδεμένα σε μηχανική συσκευή, σε «ρομπότ». Ποιος θα το περίμενε όμως πως την πρώτη χειρουργική επέμβαση στον μαλακό ιστό ενός εντέρου χοίρου χωρίς καμία ανθρώπινη βοήθεια θα την πραγματοποιούσε με επιτυχία ένα ρομπότ;
Ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Άλεξ Κρίγκερ που βρίσκεται στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς της Βαλτιμόρης, έκαναν μία σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Ρομποτικής «Science Robotics». Στην συγκεκριμένη ανάρτησή τους ανέφεραν πως χρησιμοποίησαν το νέο ρομποτικό σύστημα <<Smart Tissue Autonomous Robot>>.
Το ρομπότ πραγματοποίησε αποτελεσματικά την αναστόμωση του εντέρου. Η διαδικασία αυτή απαιτεί υψηλό επίπεδο ακρίβειας επαναλαμβανόμενων κινήσεων, όπως αναφέρθηκε από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Έχει ιδιαίτερη σημασία, πως η χειρουργική σε μαλακό ιστό είναι αρκετά δύσκολη, ιδίως για τα ρομπότ λόγω της απρόσμενης φύσης της. Το γεγονός αυτό απαιτεί από την μηχανή να είναι ικανή, ώστε να προσαρμόζει συνεχόμενα τις κινήσεις του ανάλογα με τα απρόβλεπτα εμπόδια που συναντά, σε γρήγορη ταχύτητα. Πρέπει ακόμα να τονιστεί, πως το ρομπότ ονόματι STAR διαθέτει αυξημένη δυνατότητα αυτονομίας και βελτιωμένη χειρουργική ακρίβεια, χάρη σε ένα σύστημα που αναπροσαρμόζει τις ρομποτικές κινήσεις σε απίθανα γρήγορο χρόνο, με τον ίδιο τρόπο που θα το έκανε κι ένας κανονικός χειρουργός σε μία συνηθισμένη επέμβαση.
Επιπρόσθετα, σε μία πρόσφατη δήλωσή του, ο Κρίγκερ είπε: «Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι μπορούμε να αυτοματοποιήσουμε μία από τις πιο ευαίσθητες και λεπτές εργασίες στη χειρουργική: Την επανασύνδεση των δύο άκρων ενός εντέρου. Το STAR εκτέλεσε τη διαδικασία σε τέσσερα ζώα και παρήγαγε σημαντικά καλύτερα αποτελέσματα από τους ανθρώπους που κάνουν την ίδια διαδικασία».
Ανακεφαλαιώνοντας, η συγκεκριμένη επέμβαση πρόκειται για ένα σημαντικό στάδιο για τον δρόμο προς μία πλήρως αυτοματοποιημένη χειρουργική στα μελλοντικά χρόνια. Επομένως, πιστεύετε πως αυτή η εφεύρεση θα έχει άμεση συμβολή στην ιατρική επιστήμη;
Άσπρος Αστεροειδής
Κωνσταντίνος Μαρούσης
Ηλίας Κολλέρης