Η συμβολή των Κυπρίων στην Ελληνική Επανάσταση του 1821

Είναι γνωστό το γεγονός ότι οι σχέσεις μεταξύ των δυο αυτών χωρών είναι αρκετά στενές από τα παλιά χρόνια. Οι δύο αυτοί ελληνικοί πληθυσμοί έχοντας την ίδια εθνική ταυτότητα λόγω της κοινής καταγωγής, θρησκείας, γλώσσας αλλά και των κοινών παραδόσεων, έχουν δημιουργήσει άρρηκτους και ισχυρούς δεσμούς με το πέρασμα των χρόνων. Η Κύπρος όμως παρόλο που γνώρισε αρκετούς και διαφορετικούς κατακτητές στο πέρασμα του χρόνου είχε πάντα ελληνική ταυτότητα. Δεδομένου ότι οι κάτοικοι της χώρας αυτής είναι Έλληνες δεν θα μπορούσαν να μείνουν ασυγκίνητοι από τον αγώνα της Ελλάδας για την απελευθέρωση της από τον Τουρκικό ζυγό.

Κατά συνέπεια, με το ξέσπασμα της επανάστασης όπως φαίνεται από τις ιστορικές πηγές πολυάριθμοι Έλληνες Σ1της Κύπρου έσπευσαν να συνδράμουν στον ένδοξο αυτόν αγώνα του 1821. Συγκεκριμένα, φαίνεται ότι περισσότεροι από 500 Κύπριοι αγωνιστές έφτασαν στην επαναστατημένη Ελλάδα και συμμετείχαν σε μάχες. Τους εντοπίζουμε να λαμβάνουν μέρος σε κρίσιμες μάχες μέχρι και το 1829, όμως η συμμετοχή τους ξεκινάει ήδη από τις παραδουνάβιες ηγεμονίες, όπου ο Αλέξανδρος Υψηλάντης είχε κηρύξει την έναρξη της ελληνικής επανάστασης.Οι αγωνιστές αυτοί υπηρέτησαν τόσο στον ελληνικό στρατό όσο και σε ξεχωριστά στρατιωτικά σώματα, καθώς είχαν δημιουργήσει έναν λόχο Κυπρίων, ο οποίος είχε μάλιστα και δική του ξεχωριστή σημαία. Η σημαία αυτή σώθηκε και φυλάσσεται σήμερα στο εθνικό και ιστορικό μουσείο στην Αθήνα. Ένα μέρος αυτών τραυματίστηκαν, μερικοί ακόμα έχασαν και την ζωή τους στον αγώνα αυτό. Το γεγονός αυτό καθιστά την προσφορά τους ανεκτίμητη.

Σ2Επιπλέον, με βάση τις ιστορικές πηγές αντιλαμβανόμαστε το γεγονός ότι οι Έλληνες της Κύπρου είχαν επίσης συνδράμει και στο σχέδιο της Φιλικής Εταιρίας, με την αποστολή τροφίμων στους επαναστατημένους Έλληνες. Η κίνηση αυτή ήταν εξαιρετικά σπουδαία για την επιβίωση του ελληνικού λαού στην κρίσιμη αυτή περίοδο, όπου κυριαρχούσε η πείνα, η φτώχεια και οι αρρώστιες. Επιπρόσθετα, είναι γνωστό ότι ορισμένες μάχες δόθηκαν και σε πόλεις της Κύπρου, όπως η Κερύνεια, όπου πολέμησε ο Κωνσταντίνος Κανάρης. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι ο χώρος της Κύπρου και της Ελλάδας όπου δίνονταν ο αγώνας, ουσιαστικά ήταν ενιαίος καθώς οι Τούρκοι τον αντιλαμβάνονταν ως χώρο που ζούσαν ενωμένοι  ελληνικοί πληθυσμοί.

Η συνεισφορά λοιπόν των Ελλήνων της Κύπρου στην απελευθέρωση της Ελλάδας είναι αδιαμφισβήτητα τόσο σημαντική ώστε πολλοί ιστορικοί έχουν ασχοληθεί με αυτό το θέμα. Για παράδειγμα, ο Άντρος Παυλίδης στο έργο του «Η ιστορία της νήσουΣ3 Κύπρου» τόμος Δ’, Λευκωσία ,1991 1993 αναφέρεται στους Κυπρίους αγωνιστές που συμμετείχαν στον αγώνα είδη από τις παραδουνάβιες ηγεμονίες. Εκτός αυτού, το 2008 ένας ακόμα ιστορικός της Κύπρου ο  Ροδίων Π. Γεωργιάδης εξέδωσε έργο στο οποίο επίσης αναφέρει Κύπριους αγωνιστές του 1821.Ορισμένοι από αυτούς είναι: Ιωάννης Γεωργίου Κύπριος, Μιχάλης Μακριδάκις, Χριστόδουλος Δημητρίου, Αδάμ Μάρκου Κύπριος και πολλοί άλλοι.

Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε λοιπόν, ότι η προσφορά των εθελοντών Ελλήνων της Κύπρου στην Ελληνική Επανάσταση και στην απελευθέρωση της Ελλάδας είναι, όπως αποδεικνύεται ξεχωριστή και διαχρονική. Οι εθελοντές της χώρας αυτής πολέμησαν γενναία και θυσιάστηκαν στο πλευρό των επαναστατημένων Ελλήνων!

Μυρσίνη Χατζίκου  – Τσιντζηλώνη Άννα (Γ4)

3 Σχόλια

  1. Πολύ ωραίο και ενδιαφέρον άρθρο! Η συμβολή των εθελοντών Ελλήνων της Κύπρου στην επανάστασή μας, το 1821, ήταν πολύ σημαντική και θαρραλέα καθώς εκείνοι πήγαιναν να πολεμήσουν δίπλα στο πλευρό των επαναστατημένων Ελλήνων, ξέροντας ότι θα έχαναν την ζωή τους στα εδάφη της Ελλάδας!

  2. Πολύ ενδιαφέρον άρθρο! Το γεγονός ότι οι Κύπριοι βοήθησαν στη επανάσταση των Ελλήνων θέτοντας τη ζωή τους σε κίνδυνο είναι πολύ ηρωικό! Η συμβολή τους ήταν, είναι και θα είναι σημαντική για εμάς τους Έλληνες, καθώς μας βοήθησαν να κερδίσουμε την ελευθερία μας και για αυτό θα έπρεπε όλοι να είμαστε ευγνώμονες!

  3. Αρκετά ενδιαφέρον άρθρο! Η συμβολή της Κύπρου ήταν σημαντική και σπουδαία για την ελληνική επανάσταση, καθώς η ελευθερία της χώρας μας οφείλεται όχι μόνο στους Έλληνες, αλλά και στους Κύπριους στρατιώτες που βοήθησαν. Η συνεισφορά τους ήταν πολύτιμη!

Υποβολή απάντησης