Κυπριακή Λογοτεχνία

Αγγελίδη Λένια, Ανδρέου Νεφέλη, Βασιλείου Πολυάνθη, Γουρδουπάρη Νεφερτίτη

Αρχαία χρόνια

Γύρω στον 7ο π.Χ. αιώνα έχουμε το πρώτο ποίημα κυπριακής παραγωγής του ποιητή Εύκλου. Αργότερα έχουμε τα «Κύπρια Έπη» ένα προοίμιο της Ιλιάδας από τον Στασίνο ή κατα άλλους από τον Ηγυσία.

Η Ελληνιστική Εποχή αντιπροσωπεύεται από λυρική ποίηση. Σημαντικοί λογοτέχνες ήταν οι: Κλέων ο Κουριέυς, Καστορίων, Σολεύς, Ερμείας, Ζήνων και Κιτιεύς.

Φραγκοκρατία (1191-1489)

Τον 12ο αιώνα κύρια πρόσωπα αποτελούν ο Νεόφυτος και ο Έγκλειστος, Κύπριος μοναχός που έγραψε 16 συγγράμματα θρησκευτικού περιεχομένου, με 9 από αυτά να διασώζονται.

Στα τέλη του 13ου αιώνα έχουμε την μετάφραση σε κυπριακή διάλεκτο των Νομικών Κώδικων των Φράγκων, γνωστοί και ως Ασσίζες. Αυτή είναι και η πρώτη γραπτή διαλεκτική μορφή της ελληνικής γλώσσας.

Ενετοκρατία (1489-1571)

Κατά τη συγκεκριμένη περίοδο (προ Σαιξπηρικά) γράφτηκαν από τα κορυφαία επιτεύγματα της κυπριακής λογοτεχνίας όπως τα 156 σονέτα.

Τουρκοκρατία (1571-1878)

Από αυτή την περίοδο ξεχωρίζουν ο ιστοριογράφος Νεόφυτος Ροδινό, ο χρονογράφος Αρχιμανδρίτης Κυπριανός, ο Ιωάννης Καρατζιάς και ο Επαμεινώνδας Φραγκούδη.

Αγγλοκρατία(1878-1960 )

Ο Βασίλης Μιχαηλίδης έκδωσε την 1η του ποιητική συλλογή και στη συνέχεια έγραψε τρία κορυφαία ποιήματα στην κυπριακή διάλεκτο: «Η 9η Ιουλίου του 1821», «Η Χιώτισσα», «Η ανεράδα»

Στην αγγλοκρατία του 19ου αιώνα εμφανίζονται άλλοι δύο λογοτέχνες. Ο Δημήτρης Λιπέρτης που εμφανίστηκε στα γράμματα με την ποιητική του συλλογή «Χαλαρωμένη Λύρα» (1891), με ποιο γνωστό του ποίημα το « καταφέρουμεν μέραν νύχταν», και ο διηγηματογράφος Δημοσθένης Σταυρινίδης με τα «Κυπριακά διηγήματα» (1898).

Με την έλευση του 20ου αιώνα έχουμε αύξηση της παραγωγής με πεζογράφους και την πρώτη γυναίκα Κύπρια πεζογράφο Μαρία Ρουσσιά. Από ποιητές εμφανίζονται οι Παύλος Λιασίδης, Κυριάκος Καρνέρας, Χριστόφορος Παλαίσιης, και άλλοι.

Κυπριακή Δημοκρατία (1960-2020)

Με την ανεξαρτησία της Κύπρου αρχίζει να μειώνεται και ο αναλφαβητισμός και να αυξάνεται η λογοτεχνική παραγωγή με όλο και περισσότερους αντιπροσώπους, όπως επίσης και γυναίκες με χαρακτηριστικές μορφές την Ήβη Μελεάγρου, την Λίνα Σολομωνίδου και την Μαρία Πυλιώτου.

3 Σχόλια

  1. Ωραίο άρθρο!Προσωπικά δεν γνώριζα ότι η λογοτεχνία στην Κύπρο είχε ξεκινήσει από την αρχαιότητα,ενώ παράλληλα είναι σημαντικό που κατάφεραν να την διατηρήσουν και να την εξελίξουν κατά την διάρκεια της Φραγκοκρατίας, της Ενετοκρατίας, της Τουρκοκρατίας και της Αγγλοκρατίας!

  2. Ανεξαρτήτως του πρωτότυπου περιεχομένου είναι και πολύ ωραία οργανωμένο καθώς και περιεκτικό. Παραθέτει τις πληροφορίες για κάθε χρονική περίοδο πράγμα που το κάνει ξεκούραστο.

Υποβολή απάντησης