Η ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Μπελόκα Αναστασία, Μπαρμπαρέκος Παντελής, Παπαδόπουλος Σταύρος, Πέτρου Ευαγγελία

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΘΕΣΗ

Η Κύπρος είναι νησιωτικό κράτος της ανατολικής Μεσογείου και το τρίτο μεγαλύτερο σε πληθυσμό καΚ1ι έκταση στη Μεσόγειο. Γεωγραφικά βρίσκεται νότια της Τουρκίας, δυτικά του Λιβάνου και της Συρίας, βορειοδυτικά του Ισραήλ, βόρεια της Αιγύπτου και νοτιοανατολικά της Ελλάδας. Πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Κύπρου είναι η Λευκωσία. Γεωγραφικά η Κύπρος ανήκει στη νοτιοδυτική Ασία, ωστόσο, ιστορικά, πολιτιστικά και ιστορικά έχει κοινούς δεσμούς με την Ευρώπη και ιδιαίτερα με την Ελλάδα.

ΚΛΙΜΑ-ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ

Το κλίμα της Κύπρου έχει ένα αρκετά ζεστό κλίμα με πολλή ηλιοφάνεια αλλά και αρκετές βροχές, με μέση καταγεγραμμένη θερμοκρασία 24 °C  την ημέρα και 14 °C  τη νύχτα. Το καλοκαίρι ο καιρός θερμαίνεται σημαντικά αφού η μέση παράκτια θερμοκρασία είναι περίπου 39 °C. Αντιθέτως, η μείωση της θερμοκρασίας τους χειμερινούς μήνες δεν είναι τόσο ραγδαία με μέση θερμοκρασία 17-18°C την ημέρα και 8-9°C τη νύχτα. Γενικότερα, οι διακυμάνσεις της θερμοκρασίας είναι πιο έντονες (ψυχρότεροι χειμώνες και θερμότερα καλοκαίρια) στο κέντρο της Κύπρου, σε αντίθεση με τις ακτές. Η μέση ετήσια βροχόπτωση είναι 500 χιλιοστόμετρα ενώ ανάλογα από την περιοχή κυμαίνεται από 300 μέχρι 1100 χιλιοστόμετρα. Η ανομοιότητα αυτή στην μέση ποσότητα βροχόπτωσης δεν είναι μόνο γεωγραφική αλλά και διαχρονική καθώς συχνά δεν παρατηρούνται περίοδοι χωρίς βροχόπτωση για 2 με τρία χρόνια.

ΓΕΩΛΟΓΙΑ

Η Κύπρος αποτελεί ένα νησί όπου η γεωλογία υπήρξε πρωταρχικός παράγοντας στη διαμόρφωση του Κ2φυσικού περιβάλλοντός της και αποτέλεσε καθοριστικό παράγοντα στην ιστορική και πολιτιστική εξέλιξή του, τόσο κατά την αρχαιότητα όσο και κατά τους νεότερους χρόνους. Η δημιουργία του νησιού ήταν το αποτέλεσμα μιας σειράς μοναδικών και πολύπλοκων γεωλογικών διεργασιών. Σχηματίστηκε με υποθαλάσσια ηφαιστειακή δράση στο βυθό ενός μεγάλου αρχαίου ωκεανού, γνωστού ως Τηθύς θάλασσα, πριν 90 εκατομμύρια χρόνια και αργότερα αναδύθηκε 2000 μέτρα πάνω από την επιφάνεια. Η Κύπρος στην αρχαιότητα ήταν φημισμένη για τον ορυκτό της πλούτο και ιδιαίτερα για τον το χαλκό της. Σαφείς μαρτυρίες για τη σπουδαιότητα της Κύπρου ως κέντρο παραγωγής χαλκού είναι η πληθώρα των αναφορών των αρχαίων συγγραφέων όπως του Ομήρου, του Αριστοτέλη, του Πλούταρχου και άλλων. Τα πετρώματα της είναι πολύ σπάνια με πλούσια και μοναδική γεωλογία.  Μάλιστα, διεξάγονται έρευνες για να διαπιστωθεί αν τα πετρώματα της Κύπρου είναι ανάλογα με αυτά του πλανήτη Άρη. Μερικά από αυτά, εκτός του Χαλκού, είναι ο χρυσός, ο άργυρος, μεικτά θειούχα πετρώματα, χρωμίτης, ώχρα, υφαλογενής ασβεστόλιθος, γύψος, αμίαντος, ασβέστης, άργιλος και ψαμμίτης.

ΧΛΩΡΙΔΑ

 Η Κύπρος, λόγω της εξαιρετικά σημαντικής και πλεονεκτικής από απόψεως χλωρίδας γεωγραφικής της θέσης καθώς και των θαυμάσιων κλιματολογικών της συνθηκών, ήταν φυσικό να αναπτύξει και ναΚ3 συγκεντρώσει μια μεγάλη ποικιλία ειδών της χλωρίδας και των τριών ηπείρων που την περιβάλλουν. Ταυτόχρονα έχουν αναπτυχθεί στις ιδιαίτερες κυπριακές συνθήκες και πολλά είδη ή και υποείδη φυτών που δεν απαντώνται πουθενά αλλού στον κόσμο, που είναι δηλαδή μοναδικά.

 Στην Κύπρο ο αριθμός των αυτοφυόμενων ειδών ξεπερνά τα 1.800. Από αυτά, συνολικά 125 είδη και υποείδη είναι ενδημικά φυτά της Κύπρου, δηλαδή φυτά που δεν απαντώνται σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου. Έτσι η Κύπρος συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών της Μεσογείου που έχουν τους μεγαλύτερους αριθμούς ενδημικών γηγενών φυτών (και πιθανότατα είναι η πρώτη). Νεότερες έρευνες έχουν εντοπίσει και μερικά άλλα είδη που είναι επίσης ενδημικά.

ΠΑΝΙΔΑ

Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας και Φυσικών Πόρων μέχρι σήμερα στον κυπριακό χώρο έχουν καταγραφεί 30 είδη θηλαστικών, 25 είδη αμφιβίων και ερπετών , 370 είδη πουλιών , 250 είδη ψαριών και 6000 περίπου είδη εντόμων. Μερικά από τα ζώα που συναντάμε είναι η αλεπού,  ο σκαντζόχοιρος, η νυχτερίδα, δύο είδη ενδημικών φιδιών, το κυπριακό φίδι και το κυπριακό νερόφιδο, η πράσινη χελώνα και η καρέτα-καρέτα.

3 Σχόλια

Υποβολή απάντησης