Το νέο Ελληνικό πάρκο πράσινης ενέργειας.

            Εχθές εγκαινίασε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το καινούργιο φωτοβολταϊκό πάρκο στη Δ. Μακεδονία. Πλέον, αυτή η έκταση 3500 στρεμμάτων Μακεδονικής γης φιλοξενεί το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο της χώρας. Συμβολικά, το πάρκο αυτό στήθηκε 10 χλμ. βόρεια από το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη ΑΗΣ Καρδιάς, για να αναδειχθεί η μετάλλαξη της χώρας ως προς τους ενεργειακούς της πόρους και τη μετατροπή της ενέργειάς της σε πράσινη.

            Το πάρκο παράγει 350000000 kWh ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως, ικανό δηλαδή να υποστηρίξει 75000 κατοικίες. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί στο 40% της ετήσιας οικιακής ενεργειακής κατανάλωσης στη Δυτική Μακεδονία και στο 0,6% της γενικής ετήσιας κατανάλωσης της Χώρας. Αβίαστα αντιλαμβάνεται κανείς πως αυτό το πάρκο είναι ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης αφού έχουν στηθεί στη συνολική του έκταση 509.000 ηλιακά πάνελ (bifacial) τελευταίας τεχνολογίας και διπλής όψης για αυξημένη δυνατότητα παραγωγής ενώ παράλληλα το δάπεδο έχει διαμορφωθεί κατάλληλα, ώστε ο ήλιος να αντανακλά πάνω του και οι ακτίνες να προσπίπτουν στο  πίσω μέρος των πάνελ.

            Η επένδυση ανήλθε στα 130 εκατομμύρια ευρώ τα οποία από τα συμφραζόμενα αντιλαμβάνεται κανείς πως χρησιμοποιήθηκαν άκρως εποικοδομητικά. Επιπροσθέτως, κατά την κατασκευή του, το πάρκο πρόσφερε 350 νέες θέσεις εργασίας και κατά τη λειτουργία του θα προσφέρει δεκάδες. Ο Πρωθυπουργός δήλωσε κατά τον λόγο του και τα μελλοντικά του σχέδια για  την Δ. Μακεδονία όπου σχεδιάζει την μετατροπή της σε κέντρο παραγωγής πράσινης ενέργειας

αρχείο λήψης (1)

            Τα χαρμόσυνα νέα όμως δεν θα κρατήσουν για πολύ, μιας και η ΔΕΗ πρόσφατα ανακοίνωσε την εκτέλεση ενός σχεδίου εκτατής ανάγκης. Το σχέδιο αυτό, είναι δυστυχώς μια από τις καλύτερες λύσεις που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή για να περιορίσει τη διεθνούς πλέον έκτασης ενεργειακή κρίση που επακολούθησε ως συνέπεια του πολέμου στην Ουκρανία. Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει τον διπλασιασμό της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη.

            Φυσικά, το πάρκο αυτό στη Κοζάνη, είναι ένα ικανοποιητικό αρχικό βήμα για την έξοδο της χώρας από την ενεργειακή κρίση, με τη προϋπόθεση όμως πως δεν θα είναι και το μοναδικό. Είναι ευνόητο βέβαια, πως ένας τέτοιος στόχος θα χρειαστεί πολύ χρόνο και προσπάθεια για να επιτευχθεί, αλλά μαζί μας θα ανεβαίνει αυτή τη σκάλα και ο Άτλαντας με τον υπόλοιπο κόσμο στους ώμους του οπότε θα πρέπει να ήμαστε στον υπόλοιπο κόσμο όσο παρηγορητικοί ήμαστε και με εμάς τους Έλληνες.

Ευγενίδης Αναγνώστου Αλέξανδρος

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης