Η επιστήμη τα τελευταία χρόνια βρίσκεται πολύ μπροστά. Σπουδαίες ανακαλύψεις γίνονται κάθε χρόνο, οι οποίες είναι εξαιρετικά σημαντικές για το μέλλον. Οι ανακαλύψεις αφορούν είτε διαχρονικά προβλήματα είτε προβλήματα που εμφανίζονται ξαφνικά και θα συνοδεύουν την ανθρωπότητα.
Η πανδημία ξεκίνησε στην Κίνα τον Δεκέμβριο του 2019. Τα κρούσματα ήταν υπερβολικά πολλά και σταδιακά ο ιός άρχισε να εξαπλώνεται σε όλον τον κόσμο. Οι επιστήμονες όλων των χωρών στράφηκαν αμέσως στην εύρεση ενός εμβολίου, προκειμένου να καταπολεμηθεί ο ιός. Τον Ιανουάριο του 2021 οι Αμερικανικές εταιρείες Pfizer/Biotech και Moderna κατάφεραν να φτιάξουν εμβόλια, τα οποία εγκρίθηκαν. Τα εμβόλια αυτά είναι τα λεγόμενα mRNA, μια τεχνολογία που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και δεκαετίες. Λειτουργούν αξιοποιώντας το RNA, που λέει στα κύτταρά μας ποιες πρωτεΐνες πρέπει να παράγουν για να δημιουργήσουν αντισώματα κατά του κορονοϊού. Η τεχνολογία mRNA μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην καταπολέμηση ασθενειών.
Το πρώτο εμβόλιο για κατά της ελονοσίας
Η ελονοσία είναι λοιμώδης ασθένεια που προκαλείται από πρωτόζωα. Τον Οκτώβριο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ενέκρινε το πρώτο εμβόλιο κατά της ελονοσίας. ελονοσία σκοτώνει σχεδόν μισό εκατομμύριο άτομα ετησίως, εκ των οποίων περίπου 250.000 είναι παιδιά. Οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους κατοικούν στην Αφρική. Το εμβόλιο καταπολεμά το πιο θανατηφόρο από τα πέντε παθογόνα της ελονοσίας και χορηγείται σε παιδιά κάτω των πέντε ετών, σε τέσσερις δόσεις. Το εμβόλιο καλύπτει μόνο το 30% περίπου των σοβαρών περιπτώσεων ελονοσίας. Ωστόσο, έρευνα έδειξε ότι μπορεί να αποτρέψει εκατομμύρια περιπτώσεις και χιλιάδες θανάτους. Οι ειδικοί λένε ότι το εμβόλιο είναι ένα πολύτιμο εργαλείο που θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με τις απαραίτητες μεθόδους.
Η τεχνολογία έχει εξελιχθεί σε μεγάλο βαθμό. Έτσι, πολλοί άνθρωποι που κατέχουν τα απαραίτητα χρήματα έχουν την δυνατότητα να ταξιδέψουν στο διάστημα και να γυρίσουν πίσω στη Γη σε λιγότερο από 30 λεπτά! Όλη αυτή η εξέλιξη άρχισε από τις αρχές Ιουνίου όπου δισεκατομμυριούχος Ρίτσαρντ Μπράνσον πέταξε λίγο πάνω από τα όρια του διαστήματος, στο πρώτο πλήρως ολοκληρωμένο ταξίδι της Virgin Galactic. Λίγες μέρες αργότερα, ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, ο Τζεφ Μπέζος, ολοκλήρωσε την πρώτη ολοκληρωμένη υποτροχιακή πτήση της Blue Origin με τους νεότερους και τους γηραιότερους ταξιδιώτες που ταξίδεψαν ποτέ στο διάστημα και γύρισαν πίσω. Τέλος, τον Οκτώβριο, ο Γουίλιαμ Σάτνερ, ο ηθοποιός που υποδύθηκε τον Κάπτεν Κερκ στην τηλεοπτική σειρά Star Trek, ταξίδεψε στο διάστημα με την Blue Origin.
Μεγαλύτερο διαστημικό τηλεσκόπιο
Μετά από πολλαπλές καθυστερήσεις, το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb – το μεγαλύτερο και πιο προηγμένο τηλεσκόπιο στην ιστορία της διαστημικής εξερεύνησης – εκτοξεύθηκε τα Χριστούγεννα από τη Γαλλική Γουιάνα με τον πύραυλο Ariane 5. Το τηλεσκόπιο θα χρειαστεί 29 ημέρες για να ταξιδέψει σχεδόν 1 εκατομμύριο μίλια μέχρι ένα σταθερό σημείο στο διάστημα και άλλους έξι μήνες για να ξεδιπλώσει τα όργανά του και να εγκατασταθεί εκεί. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το τηλεσκόπιο James Webb θα μπορεί να παρατηρεί τα πιο μακρινά αντικείμενα στο παρατηρούμενο Σύμπαν, βλέποντας 13,5 δισεκατομμύρια χρόνια πίσω στο χρόνο
Οι μαθήτριες,
Γιακουμή Μαρία
Κανελλοπούλου Χρύσα