Ο καρκίνος για πολλά εκατοντάδες χρόνια ταλαιπωρεί τους ανθρώπους, αλλά ποιος ήξερε ότι ένα τόσο μικρό παράσιτο που βρίσκεται στα λύματα μίας γάτας θα μπορούσε να τον αντιμετωπίσει;
Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτό το παράσιτο μπορεί να βοηθήσει στο μέλλον στη θεραπεία αρκετών μορφών καρκίνου. Το παράσιτο που προκαλεί την τοξοπλάσμωση, μια απειλητική λοίμωξη για εγκύους, φαίνεται όμως χρήσιμη στην καταστροφή καρκινικών όγκων, βάσει των πρώτων συμπερασμάτων από πειράματα σε ποντίκια. Το ανοσοποιητικό μας σύστημα αποβάλλει από τον οργανισμό ανώμαλα κύτταρα, όπως είναι τα καρκινικά. Κάποιες φορές βέβαια τα κύτταρα αυτά και οι όγκοι αναπτύσσουν «τεχνικές» αποφυγής των ανοσοποιητικών εμποδίων του οργανισμού, κι έτσι καταφέρνουν να επιβιώνουν και να αναπαράγονται.
Για αυτό τον λόγο, για πολλά χρόνια οι επιστήμονες ερευνούν τον καρκίνο και τις διάφορες μορφές του και έχουν καταφέρει να βρουν μεθόδους, οι οποίες ακυρώνουν τις τεχνικές αυτές των καρκίνων. Κάποιοι όμως, «καρκίνοι» – όπως του μαστού, των ωοθηκών και του προστάτη – δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με τις μεθόδους αυτές. Οι συγκεκριμένοι όγκοι των καρκίνων περιβάλλονται από κύτταρα τα οποία εμποδίζουν το ανοσοποιητικά κύτταρα δεν ξέρουν πώς να τους επιτεθούν.
Στον αντίποδα, το παράσιτο που προκαλεί την τοξοπλάσμωση φαίνεται ότι προκαλεί αυξημένη αντίδραση του οργανισμού, ώστε τα ανοσοποιητικά κύτταρα που παράγονται καταφέρνουν να ελέγξουν ή και να σκοτώσουν τον καρκινικό όγκο.
Η εισαγωγή του ζωντανού παράσιτου κατευθείαν στον καρκινικό όγκο προκάλεσε ισχυρή ανταπόκριση από το ανοσοποιητικό σύστημα στα ποντίκια, ενώ και γειτονικοί όγκοι στους οποίους δεν είχε τοποθετηθεί το παράσιτο, βρέθηκαν επίσης έναντι αυξημένης ανταπόκρισης από το ανοσοποιητικό σύστημα του. Το αποτέλεσμα, είναι ότι εμποδίζεται σημαντικά η μεγέθυνση των όγκων, σε πολλές περιπτώσεις μικραίνουν και αυξάνεται σημαντικά το ποσοστό επιβίωσης των πειραματόζωων.
Συνοπτικά, αυτό ήταν ένα τεράστιο βήμα της ανθρώπινης επιστήμης, το οποίο, ακόμα και αν ήταν σε πειραματικό στάδιο, πήγε πολύ καλά, σε αντίθεση με άλλα αποτυχημένα πειράματα, τα οποία κόστισαν τη ζωή κάποιων αθώων ζώων. Αυτό το πείραμα δούλεψε στα ποντίκια, τα συγκεκριμένα πειραματόζωα και ελπίζουν να δουλέψει και σε ανθρώπους.
ΜΙΚΕΔΑΚΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
Φοβερό! Ο καρκίνος έχει όντως ταλαιπωρήσει πολλές γενιές, ποιος θα σκεφτόταν ότι μια γατούλα θα βοηθούσε περισσότερο από κάποιες θεραπείες!