Το Ιστορικό Κέντρο της Θεσσαλονίκης επισκεφτήκαμε στις 11/03/2015 στα πλαίσια του Πολιτιστικού Προγράμματος «Η πολυφυλετική σύνθεση της Θεσσαλονίκης 15ος -21ος αι.» .
Η μετακίνησή μας έγινε με αστικό λεωφορείο και πήραμε μια γεύση της ταλαιπωρίας των ανθρώπων που καθημερινά χρησιμοποιούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για τις μετακινήσεις τους. Πρώτος σταθμός της ξενάγησής μας ήταν το Αλατζά Ιμαρέτ, όπου μας ξενάγησαν οι καθηγήτριές μας. Αλατζά σημαίνει πολύχρωμο και Ιμαρέτ σημαίνει άσυλο – πτωχοκομείο. Η ονομασία Αλατζά Ιμαρέτ οφείλεται στους πολύχρωμους λίθους (alaça) σε ρομβοειδή σχήματα που κοσμούσαν τον μιναρέ του τζαμιού. Το κτίριο έχει σχήμα ανεστραμμένου Τ με έναν κεντρικό χώρο, δύο μεγάλους θόλους, πλάγια διαμερίσματα, όπου γινόταν το συσσίτιο και η διδασκαλία του Κορανίου. Από τον μιναρέ του τζαμιού σήμερα σώζεται μόνο η βάση του.
Στη συνέχεια, ακολουθήσαμε ένα αστικό μονοπάτι που επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό ότι το Ιστορικό Κέντρο της πόλης μας είναι ένα αρχαιολογικό πάρκο, όπου συναντιούνται μνημεία που ανήκουν σε διαφορετικές εποχές. Έτσι, κατηφορίζοντας συναντήσαμε το Γενί Χαμάμ, την Αρχαία Αγορά, το Μπέη Χαμάμ, το Χαμζά Μπέη Τζαμί και μπήκαμε στο Μπεζεστένι, το οποίο αποτελείται από έναν ορθογώνιο χώρο με μία είσοδο σε κάθε μία από τις τέσσερις πλευρές του. Στο ισόγειο λειτουργούν πολλά καταστήματα : κοσμηματοπωλεία, καταστήματα πώλησης υφασμάτων, ειδών ραπτικής, πλαστικών λουλουδιών. Το κτίσμα έχει έξι μολυβδοσκέπαστους θόλους, που είδαμε από πολύ κοντά, αφού ανεβήκαμε από τη σιδερένια σκάλα του στο πατάρι και βγάλαμε αναμνηστικές φωτογραφίες.
Μετά τα οθωμανικά μνημεία, κατευθυνθήκαμε στον Ναό του Αγίου Μηνά, στον Ναό της Αγοράς, όπου μας ξενάγησε ο εφημέριος πατήρ Γεώργιος. Ο Ιερός Ναός του Αγίου Μηνά κατασκευάσθηκε νωρίτερα, από τις αρχές του 9ου αιώνα μ.Χ. και η σημερινή του μορφή είναι αποτέλεσμα της ανακαίνισής του μετά την πυρκαγιά του 1890. Είναι μια τρίκλιτη βασιλική, ένα από τα ιστορικά κτίσματα της πόλης. Αποτελεί έναν από τους χριστιανικούς ναούς της Θεσσαλονίκης, που οι Τούρκοι δε μετέτρεψαν σε τζαμί. Μάλιστα, τη Μεγάλη Παρασκευή η περιφορά του Επιταφίου γίνεται νωρίς το απόγευμα στις 17:00 μ.μ και στη συνέχεια νεκρώνει η αγορά της πόλης.
Τελευταίος σταθμός της επίσκεψής μας ήταν το Εβραϊκό Μουσείο, όπου η υπεύθυνη του Μουσείου μάς πρόσφερε μια εξαιρετική ξενάγηση και μας μίλησε για την ιστορία της Θεσσαλονίκης και την παρουσία των Εβραίων σε αυτήν. Μας έκανε αρκετές ερωτήσεις κατά την παρουσίαση – ξενάγηση, αλλά μας βρήκε πολύ καλά διαβασμένους.
Ήταν μια πολύ όμορφη εκπαιδευτική επίσκεψη που μας έδωσε τη ευκαιρία να προσεγγίσουμε βιωματικά μνημεία της πόλης μας, που μαρτυρούν την πολυπολιτισμική και πολυφυλετική της σύνθεση από κτίσεώς της …
Κώστογλου Ανθή, μαθήτρια της Β΄τάξης