10ος Διεθνής μαραθώνιος «Μέγας Αλέξανδρος», ένας δρόμος αθλητισμού, μια διαδρομή πολιτισμού

Μ. ΑΛΕΞ 1

 

Ο δέκατος Διεθνής Μαραθώνιος «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» πραγματοποιήθηκε  την Κυριακή 5 Απριλίου 2015. Από την Πέλλα, γενέτειρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, πρωτεύουσα της Αρχαίας Μακεδονίας, στο άγαλμα του Μεγάλου Στρατηλάτη, δίδεται η εκκίνηση του ιστορικού αγώνα και ο τερματισμός του γίνεται στη Θεσσαλονίκη,  στον Λευκό Πύργο.

Μ. ΑΛΕΞ. 2

   Η διαδρομή του Μαραθωνίου είναι χαμηλού βαθμού δυσκολίας. Το κύριο χαρακτηριστικό της είναι οι μικρές υψομετρικές διακυμάνσεις, η διαρκής ανατολική κατεύθυνσή της και οι μεγάλες ευθείες του δρόμου.
Παράλληλα, την ίδια ημέρα διεξήχθησαν και Αγώνες Δρόμου Υγείας και Δυναμικού Βαδίσματος 10.000μ. και 5.000μ., καθώς και Αγώνας Δρόμου 1.000μ. για μαθητές Δημοτικών Σχολείων, ο οποίος είναι αφιερωμένος στο περιβάλλον.
Ο Διεθνής Μαραθώνιος «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ», δεν είναι απλώς  ένα μεγάλο και διεθνές αθλητικό γεγονός με παράλληλη κοινωνική, περιβαλλοντική και τουριστική σημασία, αλλά μια διαδρομή στην ιστορία, μια διαδρομή γεμάτη Ελλάδα, από τον αρχαίο Ελληνικό Πολιτισμό στο σήμερα.

Μ. ΑΛΕΞ. 3

Με τον δέκατο Διεθνή Μαραθώνιο «Μέγας Αλέξανδρος» να αποτελεί την κορυφαία αθλητική εκδήλωση στη Βόρεια Ελλάδα και ένα αθλητικό και κοινωνικό γεγονός παγκόσμιας εμβέλειας, η Οργανωτική Επιτροπή παρουσίασε  φέτος σημαντικά βήματα προόδου σε όλους τους τομείς της διοργάνωσης και ειδικά στην υποστήριξη των δρομέων.

Προς τούτο, η Οργανωτική Επιτροπή του επετειακού Μαραθωνίου προέβη σε συναντήσεις με τους Δημάρχους των περιοχών απ΄ όπου διέρχεται η Μαραθώνια διαδρομή, καθώς επίσης και με αθλητικούς, πολιτιστικούς και κοινωνικούς φορείς, οι οποίοι εκπαιδεύτηκαν   στη στελέχωση των σταθμών εφοδιασμού. Παράλληλα, κατά μήκος της διαδρομής, υπήρχαν  μουσικά σχήματα κρουστών και πνευστών οργάνων, τα οποία υποστήριζαν τους δρομείς, δίνοντας έναν ξεχωριστό τόνο και χρώμα στον αγώνα.

Επίσης, πραγματοποιήθηκαν παράλληλες αθλητικές εκδηλώσεις στις παραπάνω περιοχές, με τη συμμετοχή μαθητών και μαθητριών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και οι οποίες κατέληξαν στις παρυφές της Μαραθωνίου διαδρομής, ώστε τα παιδιά αφενός να παρακολουθούν την προσπάθεια των αθλητών και αφετέρου να τους εμψυχώνουν με τον ενθουσιασμό τους.

Μ. ΑΛΕΞ. 4

Επιπρόσθετα, η τεχνική επιτροπή «χτένισε» τη διαδρομή, μέτρο προς μέτρο, προκειμένου να καλυφθεί κάθε ατέλεια του οδοστρώματος σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και παράλληλα τοποθέτησε τα σημεία ώστε οι χιλιομετρικές ενδείξεις ανά χιλιόμετρο να είναι απολύτως ακριβείς, στοιχείο που βοήθησε ιδιαίτερα την προσπάθεια των δρομέων.

Η διοργάνωση ανέλαβε, επίσης,  την υποχρέωση της μεταφοράς των Μαραθωνοδρόμων στον χώρο της αφετηρίας στην Πέλλα με λεωφορεία.   Ακόμη, κατά μήκος της Μαραθώνιας διαδρομής υπήρχαν  15 σταθμοί υποστήριξης των δρομέων, αρχής γενομένης από το 5ο χλμ. Έτσι, στους σταθμούς υποστήριξης οι δρομείς μπορούσαν να βρουν :εμφιαλωμένο νερό, ισοτονικά ποτά, σφουγγάρια με νερό, μπανάνες, ενεργειακό ρόφημα ( energy gel ), χημικές τουαλέτες, ιατρική υποστήριξη.

 

Πηγές :

http://www.ipolistonkosmo.gr

http://www.neolaia.gr

                     Κώστογλου Ανθή, μαθήτρια της Β΄τάξης 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης