Ταξιδεύοντας στη Λάρισα…

CAM00311

Ταξιδεύοντας στη Λάρισα…

 

Τη Δημοτική Πινακοθήκη  Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι.Κατσίγρα επισκέφτηκε η Β΄ Τάξη  του 1ου Γυμνασίου Ευόσμου την Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014.

Η Πινακοθήκη συνδέεται στενά με τον ιατρό- συλλέκτη  Γ.Ι. Κατσίγρα, ο οποίος το 1981 ο χάρισε στο Δήμο της Λάρισας την αξιολογότατη συλλογή του των Έργων Τέχνης, η οποία περιλαμβάνει 781 έργα ζωγραφικής, χαρακτικά και σχέδια σπουδαίων Ελλήνων καλλιτεχνών από τα μέσα του 19ου ως τα μέσα του 20ου αιώνα.  Έτσι, το 1983 ιδρύθηκε η Δημοτική Πινακοθήκη,  ενώ μετά τον θάνατο του Κατσίγρα η δωρεά συμπληρώθηκε με 1170 βιβλία εικαστικού περιεχομένου, καθώς και με τα ανεκτίμητης αξίας έπιπλα του γραφείου του Ερρίκου Σλήμαν, που αγόρασε ο συλλέκτης το 1955 από παλαιοπωλείο της Αθήνας και τα χρησιμοποίησε στο ιατρείο του έως το θάνατό του.  Τα έπιπλα αυτά  χρονολογούνται στα τέλη του 19ου αιώνα και η  ιστορία τους είναι συνδεδεμένη και με τον αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλλερ, ο οποίος τα σχεδίασε το 1881 για τον Ερρίκο Σλήμαν.

Η Δημοτική Πινακοθήκη  μας προσφέρει  τη δυνατότητα να δούμε τα έργα της συλλογής Κατσίγρα και σε ψηφιακή μορφή πατώντας εδώ.

Μας έκαναν εντύπωση αρκετοί πίνακες, όπως εκείνος που παριστάνει το χάρτη της Λάρισας, χωρίς όμως να περιλαμβάνει το  θέατρό της, καθώς  αυτό βρέθηκε μετά τη δημιουργία του πίνακα.  Εντυπωσιακός ήταν και ο πίνακας που παρίστανε τον βασιλιά Όθωνα σε μικρή ηλικία καθισμένο σε ένα θρόνο να κρατάει  ένα πιόνι σκακιού,  πίνακας με πολλούς συμβολισμούς.  Τέλος, ιδιαίτερα αξιοπρόσεκτοι ήταν δύο πίνακες με θέμα τον  σεισμό:  ο ένας παρίστανε την ώρα της εξέλιξής του και ο άλλος γυναίκες να προσεύχονται στην εικόνα  της Παναγίας δίπλα στα ερείπια ενός μισογκρεμισμένου από τον σεισμό ναό.

Η εκδρομή μας πλαισιώθηκε και από την επίσκεψη στο Α΄  αρχαίο θέατρο της Λάρισας, που κατασκευάστηκε στο πρώτο μισό του 3ου αι π.Χ., όταν βασιλιάς  της Μακεδονίας ήταν ο Αντίγονος  Γονατάς.  Στο θέατρο προκάλεσε σοβαρές ζημιές ένας ισχυρός σεισμός που έγινε στη Λάρισα τον 7οαιμ.Χ.

Για περισσότερες εικόνες του θεάτρου πατήστε εδώ.

Κοντά στο θέατρο βρίσκεται και το Μεγάλο Οθωμανικό Λουτρό (18ου αι), όπου διακρίνεται ο επιβλητικός τρούλος των αποδυτηρίων. Το μνημείο, σήμερα, είναι ενσωματωμένο σε νεότερες κατασκευές.

 

Τουγιουντζή Βίκυ και Σαπρανίδης Κωνσταντίνος, μαθητές του Β5

Αρχαίο θέατρο (2η)

Αρχαίο θέατρο

η Λάρισα

μετά το σεισμό

σεισμός

οθωμανικα λουτρα

Σλήμαν

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης