Εκεί που η Τέχνη συναντά την Ανθρώπινη Τραγωδία…

imigrants

Τα τελευταία χρόνια απασχολεί  τη χώρα μας το μεταναστευτικό – προσφυγικό θέμα. Απελπισμένοι άνθρωποι, μετανάστες ή πρόσφυγες, εγκαταλείπουν τις πατρίδες τους είτε λόγω οικονομικών προβλημάτων είτε λόγω πολέμου και έρχονται στην Ελλάδα, αναζητώντας σε αυτήν ασφάλεια και καλύτερες συνθήκες ζωής. Πολλοί βέβαια από αυτούς δεν εγκαθίστανται μόνιμα στη χώρα μας, αλλά τη χρησιμοποιούν ως χώρα-πέρασμα στην Ευρώπη.

Το δράμα των μεταναστών – προσφύγων δεν απασχολεί μόνο τους πολιτικούς, αλλά και την ευρύτερη κοινωνία και φαίνεται να ευαισθητοποιεί ιδιαίτερα τα παιδιά. Έτσι, στην Κύπρο μια καθηγήτρια τέχνης σε σχολείο της Λεμεσού έφτιαξε μαζί με τους μαθητές της ένα έργο που περικλείει το δράμα των προσφύγων, το οποίο θα εκτεθεί σε διάσημη γκαλερί στο Λονδίνο.

imigrants_popi_kolossi_2

Το έργο έφτιαξαν 30 μαθητές  του Λυκείου Αποστόλου Λουκά Κολοσσίου -εκ των οποίων 8 είναι οι leaders-, ηλικίας 16-18 χρόνων, με τη βοήθεια φυσικά της δασκάλας τους, της ζωγράφου Πόπης Νικολάου. Όπως είπε η ίδια η καθηγήτρια, «οι ανθρώπινες φιγούρες είναι φτιαγμένες από πολυομεθάνη και γυψόγαζες, ενώ η βάρκα ανήκε στο κοινοτικό συμβούλιο και θα πήγαινε για πέταμα…».

Το έργο «Immigrants» φτιάχτηκε με αφορμή τον 5ο Παγκύπριο ∆ιαγωνισµό Εικαστικών Τεχνών Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης, θέμα του οποίου είναι το «Κρίση – Πρόκληση».
Τα παιδιά, αφού προβληματίστηκαν αρκετά μαζί και με τη δασκάλα τους, έφτιαξαν το  έργο αυτό,  το οποίο επιλέγηκε από την SaatchiGallery στο Λονδίνο ανάμεσα στους 20 φιναλίστ (από μια λίστα 22.000 έργων) και για τις ανάγκες της έκθεσης στο Λονδίνο πραγματοποιήθηκε και μια φωτογράφιση στην παραλία του Άγιου Ερμογένη στη Λεμεσό.

imigrants 2

   Τέλος, το μήνυμα της καθηγήτριας των παιδιών με το οποίο συνοδεύει τις φωτογραφίες που ανέβασε στο facebook, είναι ιδιαίτερα συγκινητικό:
«Μια χούφτα ανθρώπων που αγωνίζονται στο έλεος του ωκεανού, αντιμέτωποι με την οργή της φύσης και έχοντας ως πυξίδα την ελπίδα. Προδομένοι από την πατρίδα τους που βιώνει έναν ανείπωτο τρόμο λόγω του πολέμου, οι Σύριοι πρόσφυγες μάχονται για τη ζωή τους. Επιλέγουν τη ΖΩΗ, πριν έρθει ο ΘΑΝΑΤΟΣ.

 

Πηγή :

http://www.iefimerida.gr/news/249074/metanastes-tragika-erga-tehnis-kyprioi-mathites-ta-ekthetoyn-sto-londino-eikone

 

Κώστογλου Ανθή, Καρακόλη  Ιωάννα, Κρυσταλλίδου Νεφέλη, μαθήτριες της Γ΄Τάξης

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης