Νόμπελ Ειρήνης για τους ήρωες του Αιγαίου

ΝΟΜΠΕΛ ΕΙΡΗΝΗΣ 1

Τρεις  μορφές του εθελοντικού κινήματος των πολιτών που λειτούργησαν στο Αιγαίο υπερασπίζοντας το δικαίωμα των προσφύγων στη ζωή, προτείνουν για το φετινό βραβείο Νόμπελ Ειρήνης κορυφαίοι παράγοντες της επιστημονικής ζωής της Ελλάδας και της κοινωνίας.  Την 85χρονη γιαγιά της Συκαμνιάς, Αιμιλία Καμβύση,τον 40χρονο ψαρά Στρατή Βαλιαμό και την εθελόντρια, ακτιβίστρια και γνωστή ηθοποιό ΣούζανΣάραντον που ταξίδεψε και έδρασε στη Λέσβο. Και οι τρεις εθελοντές ανακούφισαν με τη δράση της τη ζωή των προσφύγων και των μεταναστών.

Τις υποψηφιότητες πρότειναν ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Θανάσης Βαλτινός, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλος του Προεδρείου της Συνόδου των Πρυτάνεων, Γιώργος Πετράκος και ο καθηγητής και Κοσμήτορας του Παντείου Πανεπιστημίου και Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, Χριστόδουλος Γιαλουρίδης.

Όπως έγινε γνωστό, το χρηματικό ποσό που συνοδεύει το μεγάλο βραβείο θα δοθεί για την ενίσχυση δομών υγείας στα νησιά του Αιγαίου, ενώ το σύνολο των αναμνηστικών διπλωμάτων που θα το συνοδεύουν θα εκτίθενται στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Λίγα λόγια για τα προτεινόμενα πρόσωπα :

Η Αιμιλία Καμβύση είναι 85 χρονών. Παιδί Μικρασιατών προσφύγων από το Μοσχονήσι έζησε όλη της τη ζωή στη  Σκάλα Συκαμνιάς. Μαζί με άλλες δυο φίλες της την 89χρονη Ευστρατία Μαυραπίδου και την 85χρονη Μαρίτσα Μαυραπίδου έγιναν σύμβολα των εθελοντών κατοίκων της Λέσβου, όταν ο φωτογραφικό φακός «τις συνέλαβε» να περιποιούνται ένα βρέφος παιδί μιας γυναίκας πρόσφυγα από τη Συρία  που μόλις είχε αποβιβασθεί στην ακτή. Κάθε μέρα κατεβαίνουν στην ακτή και κάθονται μαζί με άλλους αλληλέγγυους στους πρόσφυγες πολίτες συμπαραστεκόμενες με όποιον τρόπο μπορούν στους εκατοντάδες ανθρώπους που καθημερινά φτάνουν από τις απέναντι τουρκικές ακτές. Όταν τον περασμένο Νοέμβριο επισκέφθηκε τη Συκαμνιά ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και τη συνάντησε , για να τη συγχαρεί για ό,τι έκανε αυτή με τις άλλες δυο φίλες της, απάντησε στον Πρόεδρο «Γιατί μου λες μπράβο γιέ μου; Τι έκανα;». Το ίδιο επιμένει να λέει οπότε τη ρωτάνε  γιατί βοηθάει τους πρόσφυγες. «Καλά παιδιά είναι λέει. Μερικές φορές κουρασμένα από το ταξίδι με βοηθάνε να κουβαλήσουμε τα ξύλα για τη σόμπα μου».

Ο Στρατής Βαλιαμός είναι 40 χρονών, ψαράς στη Σκάλα Συκαμνιάς. Χρόνια τώρα με τη βάρκα του σώζει κόσμο που κινδυνεύει. Όχι μόνο όταν τυχαία τους βρίσκει στον  δρόμο του αλλά πολλές φορές επιχειρώντας ο ίδιος με τη μικρή ξύλινη βάρκα του ως διασώστης. Στο χωριό λένε πως ο Στρατής Βαλιάμος μαζί με όλους τους άλλους ψαράδες της Σκάλας Συκαμνιάς έχουν σώσει πολλές χιλιάδες ανθρώπους «έτσι γιατί έπρεπε».

ΝΟΜΠΕΛ ΕΙΡΗΝΗΣ 2

Η γνωστή ηθοποιός του Χόλυγουντ και ακτιβίστρια ΣούζανΣάραντον με δάκρυα στα μάτια επί μέρες τον περασμένο Δεκέμβριο υποδεχόταν  στις ακτές νότια της πόλης της Μυτιλήνης εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες που έφταναν στο νησί.

Η ηθοποιός είχε δηλώσει αποκλειστικά στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Η διεθνής κοινότητα πρέπει να δει τι συμβαίνει σε αυτή τη γωνιά του πλανήτη. Πρέπει να αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος και να το καταλάβει. Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να πάψουν να είναι ‘κάποιοι άλλοι’ και να γίνουν οι πρόσφυγες που χρειάζεται να σταθούμε δίπλα τους και να τους υποστηρίξουμε».

Η Σούζαν Σάραντον  είχε κινηθεί σε όλες τις ακτές όπου αποβιβάζονται πρόσφυγες και μετανάστες και είχε συζητήσει για την κατάσταση με εθελοντές και μέλη μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που επιχειρούν στην περιοχή. Επίσης, είχε επισκεφθεί καταυλισμούς προσφύγων, ενώ είχε προσφέρει υλικά στην περίθαλψη τους.

 

Πηγή :

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=64324211

Αλεξοπούλου Ανθή, Αρζίδου Βασιλική, Λουκουμά Αικατερίνη, μαθήτριες της Α΄και Β΄Τάξης

 

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης