Θεία Λειτουργία στη Ροτόντα ύστερα από πολλά χρόνια!

ΡΟΤΟΝΤΑ 2

Στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου, στη Ροτόντα, ύστερα από την ολοκλήρωση των εργασιών που κράτησαν δεκαετίες, τελέστηκε  Θεία  Λειτουργία την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016 με τη συγκατάθεση της αρμόδιας Εφορίας Αρχαιοτήτων.

Οι πιστοί πλημμύρισαν τον Ναό, ενώ πολλοί ήταν αυτοί που προσήλθαν από νωρίς, στην Ακολουθία του Όρθρου, ενώ, όπως έγινε γνωστό, μία φορά τον μήνα θα τελείται Θεία Λειτουργία στον παλαίφατο Ι. Ναό.

rotonda1

    H Ροτόντα χτίστηκε  στα χρόνια του αυτοκράτορα Γαλέριου (306-311 μ.Χ.) και αποτελεί ένα χαρακτηριστικό δείγμα μνημειώδους αρχιτεκτονικής της υστερορωμαϊκής περιόδου. Η αρχική του χρήση ωστόσο δεν είναι γνωστή. Υπάρχουν διάφορες απόψεις. Σύμφωνα με κάποιους ερευνητές ήταν Μαυσωλείο του Γαλέριου ή ναός των Καβείρων ή ναός του Δία. Πιθανότερη άποψη είναι να ήταν ναός προς τιμήν του Δία, επειδή ο Δίας ήταν ο προστάτης θεός του Διοκλητιανού και του Γαλέριου. Αν προοριζόταν για Μαυσωλείο, τότε γεννιέται το ερώτημα γιατί ο Γαλέριος τάφηκε στη γενέτειρά του, στο Σίρμιο, και όχι στη Θεσσαλονίκη.

Η Ροτόντα βρίσκεται στη συμβολή των οδών Απ. Παύλου και Φιλίππου, δίπλα στο παρεκκλήσι του Αγ. Γεωργίου, απ’ όπου και παίρνει ο ναός το όνομα του Αγ. Γεωργίου, ενώ το όνομα «Ροτόντα» οφείλεται  στην κυκλική του κάτοψη.

 

Πηγή :

http://www.dogma.gr/ellada/theia-leitourgia-sti-rotonta/20961/

Κομνηνάκη Ευγενία , Καρακόλη Ιωάννα, μαθήτριες της  Α΄ Τάξης

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης