Ήθη και έθιμα Θεοφανείων

αρχείο λήψης (2)

Τα Θεοφάνεια γιορτάζονται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας με διαφόρους τρόπους.

Oι καλικάτζαροι φεύγουν: Οι καλικάτζαροι και τα υπόλοιπα μυθικά πλάσματα των Χριστουγέννων στις 5 Ιανουαρίου, μας αφήνουν και ξαναγυρίζουν στο αιώνιο έργο τους, για να εκδικηθούν τους ανθρώπους, κόβοντας το δέντρο της ζωής.

Δέρματα ζώων, μάσκες και κουδούνια στην ανατολική Μακεδονία: Στη Δράμα παρουσιάζεται έντονη δραστηριότητα κατά τον εορτασμό των Θεοφανείων με διάφορες εκδηλώσεις και δρώμενα. Έτσι οι άνθρωποι πιστεύουν πως θα εξασφαλίσουν μια καλύτερη χρονιά. Ο εορτασμός περιλαμβάνει μαύρες κάπες, μάσκες, δέρματα ζώων, πολύ χορό και πλούσιο φαγοπότι. Οι ευχές επιδιώκουν να ξυπνήσουν την καρποφορία της φύσης.

 arapides

Οι Αράπηδες στη Δράμα: Στο Μοναστηράκι της Δράμας την ημέρα των Θεοφανείων γιορτάζεται το έθιμο των Αράπηδων, ένα αρχαίο έθιμο που με την πάροδο των χρόνων έχει δεχθεί πολλές χριστιανικές επιρροές. Πρόκειται για ένα δρώμενο με έντονη την υπερβολή, το μαγικό και το λατρευτικό στοιχείο.

sagiaaa

Τα Σάγια στη Νέα Καρβάλη: Στη Νέα Καρβάλη της Καβάλας την παραμονή των Θεοφανείων αναβιώνουν τα »Σάγια», έθιμο από την Καππαδοκία, που αποτελείται από πολύ χορό και τραγούδι γύρω από φωτιές.

 ragkousaria

Τα ραγκουτσάρια στην Καστοριά: Το έθιμο αναβιώνει στην Καστοριά, όπου οι κάτοικοι μεταμφιέζονται με τρομαχτικές μάσκες κάνοντας θορύβους, έτσι ώστε να ξορκίσουν το κακό.

 giala-giala

Το »γιάλα-γιάλα» στην Αργολίδα: Στην Ερμιόνη της Αργολίδας τηρείται το έθιμο <<γιάλα-γιάλα>>, όπως και σε άλλα ψαροχώρια της περιοχής.  Αγόρια που πρόκειται τη νέα χρονιά να παρουσιαστούν στο στρατό τρώνε όλα μαζί και έπειτα τριγυρνάνε στα χωριά φορώντας παραδοσιακές ναυτικές φορεσιές και τραγουδώντας το <<γιάλα-γιάλα>>. Την παραμονή των Φώτων οι κάτοικοι στολίζουν τις βάρκες τους με φοίνικες, νεραντζιές και μυρτιές, για να υποδεχθούν την καθιερωμένη βουτιά.

αρχείο λήψης (3)

Οι βουτηχτάδες της Λέσβου: Στη Λέσβο, την ώρα που πέφτουν στην θάλασσα οι βουτηχτάδες, οι γυναίκες παίρνουν με μια νεροκολοκύθα νερό από… 40 κύματα. Ύστερα καθαρίζουν με αυτό τα εικονίσματα και ρίχνουν νερό στο χωνευτήρι της εκκλησίας.

Πηγή: http://www.iefimerida.gr/news/244171/ta-ithi-kai-ethima-tis-giortis-ton-theofaneion-se-kathe-gonia-tis-elladas-eikones

Από τις μαθήτριες της Β΄ Τάξης Αγάπη Γεωργιάδου και Ελευθερία Γιάνναρου

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης