Η Ελλάδα είναι μια χώρα, που μετέδωσε τα φώτα του πολιτισμού της καθώς και τις θεμελιώδεις αρχές και τους νόμους των διάφορων τεχνών και επιστημών σε όλο τον κόσμο. Αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας και του πολιτισμού της, στο πέρασμα των χρόνων, αποτελούν οι αρχαιολογικές ανακαλύψεις της. Οι ανασκαφές και κατ΄ επέκταση οι πολύτιμες ανακαλύψεις τους διατηρούν έναν διαχρονικό χαρακτήρα. Από το παρελθόν μέχρι και τις μέρες μας έπαιξαν σημαντικό ρόλο και συνεχίζουν να συμβάλλουν ακόμη και σήμερα στη διαμόρφωση της Εθνικής μας Ταυτότητας στα πλαίσια του Παγκόσμιου Πολιτισμού.
Δύο χαρακτηριστικά ευρήματα κορυφαίων αλλά και σπουδαίων αρχαιολογικών ανακαλύψεων ανά τον κόσμο το 2016 αποτελούν η ομαδική ταφή ογδόντα δεσμωτών στο Φαληρικό Δέλτα καθώς και ο άνθρωπος των Αντικυθήρων, που έφεραν την Ελλάδα για άλλη μια φορά στο επίκεντρο των θετικών διεθνών σχολιασμών και συζητήσεων.
Οι ανασκαφές στη νεκρόπολη του Φαληρικού Δέλτα, στο πλαίσιο του έργου κατασκευής του Κέντρου Πολιτισμού «Ίδρυμα Σ. Νιάρχος», έφεραν στο φως ένα ταφικό μνημείο του 7 ου π.χ. αιώνα. Πρόκειται για ογδόντα δεσμώτες αλυσοδεμένους μεταξύ τους , οι οποίοι βίωσαν σκληρό θάνατο κατά τη διάρκεια της εξέγερσης τους, για να αποκτήσουν την πολιτική πρωτοκαθεδρία. Το εύρημα αυτό τοποθετείται χρονικά στην εποχή του Κυλώνειου Άγους, μια ιδιαίτερα ταραγμένη περίοδο για την Αθήνα.
Από την άλλη, κανείς στη διεθνή κοινότητα δεν έμεινε ασυγκίνητος από την εύρεση του Ναυαγίου των Αντικυθήρων, το οποίο χρονολογείται περίπου στο 65 π.χ. Αποτελεί ίσως το διασημότερο αρχαίο ναυάγιο στον κόσμο. Πέρα από τους ανεκτίμητους θησαυρούς που ήρθαν στην επιφάνεια από την εποχή εκείνη, σε συνδυασμό με τον παλαιότερο υπολογιστή, φέτος ανακαλύφθηκε ένας καλοδιατηρημένος ανθρώπινος σκελετός. Σύμφωνα με τον ειδικό σε αναλύσεις DNA Hannes Schoeder, μας δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα να αντλήσουμε σπουδαίες πληροφορίες από το DNA για τη γενετική καταγωγή του πληρώματος καθώς και τη γεωγραφική του προέλευση.
Ολοκληρώνοντας να συμπληρώσουμε ότι υπάρχει η πεποίθηση ότι θα βρεθούν και άλλα ανθρώπινα λείψανα στις έρευνες που θα διενεργηθούν το επόμενο καλοκαίρι στον τόπο του ναυαγίου. Επισημαίνεται ότι οι έρευνες είναι μια συνεργασία της Ελληνικής Εφορείας Αρχαιοτήτων με το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης.
Πηγή : http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26513&subid=2&pubid=11433112
Από τις μαθήτριες της Β΄Τάξης Αϊδίνη Χριστίνα – Δερμεντζή Δήμητρα