«Από τις δύο πλευρές του Αιγαίου : Διωγμός και Ανταλλαγή πληθυσμών, Τουρκία-Ελλάδα 1922-1924…»

utf-8''κατάλογος

 

Oι μαθητές της Γ’ τάξης του 1ου Γυμνασίου Ευόσμου είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε την Τρίτη 1η Απριλίου στο κέντρο της πόλης μας και συγκεκριμένα στον κινηματογράφο Ολύμπιον ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο : «Από τις δύο πλευρές του Αιγαίου : Διωγμός και Ανταλλαγή πληθυσμών, Τουρκία-Ελλάδα 1922-1924» στα πλαίσια του μαθήματος της Ιστορίας.

45248B7B5EC72D8860F7FF199DD280C1

images

smyrna_burning3_800_bg

 

Φωτογραφίες απ΄την καταστροφή της Σμύρνης.

    Ο μεγαλύτερος εκτοπισμός πληθυσμού που έγινε ποτέ εις βάρος της ανθρωπότητας ήταν η Μικρασιατική καταστροφή. Το γεγονός αυτό συγκίνησε τόσο τους λαούς της Ευρώπης όσο και ολόκληρου  του κόσμου. Το ντοκιμαντέρ σε σενάριο και σκηνοθεσία της Μαρίας Ηλίου αναφέρεται στο τραγικό αυτό γεγονός και βασίζεται σε φωτογραφικό υλικό και βίντεο δύο μεγάλων δυνάμεων, της Αμερικής και της Ευρώπης. Ο τέλειος συνδυασμός των εικόνων – φωτογραφιών  και των ιστορικών πηγών που μας μεταφέρει η σκηνοθέτης σε συνεργασία με τον   Αλέξανδρο Κιτροέφ,  ιστορικό σύμβουλο του ντοκιμαντέρ, μας δίνουν ένα αξιόλογο αποτέλεσμα που αξίζει  να το παρακολουθήσει ο καθένας. Το υπερβολικά πλούσιο φωτογραφικό υλικό, οι σοκαριστικές μαρτυρίες των απογόνων των ανθρώπων που έζησαν αυτά τα δραματικά γεγονότα και η μουσική επένδυση της ταινίας, που προσθέτει το δικό της σχόλιο στην τραγωδία,  μας μεταφέρουν στο κλίμα εκείνης της ταραγμένης εποχής που ανάγκασε δύο λαούς, χριστιανούς και μουσουλμάνους, «δια της χειρουργικής μεθόδου» να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές τους εστίες  και να πάρουν τον δρόμο της προσφυγιάς, όπως μαρτυρεί και ο τίτλος του ντοκιμαντέρ.

Κατά τη γνώμη μας, η  ταινία  ήταν ιδιαίτερα συγκινητική ιδίως για τους περισσότερους από εμάς που έχουμε βαθιές ρίζες  στα «ματωμένα χώματα» της  Μικράς Ασίας και στον πολιτισμό της…

Ένα σπάνιο video ιστορικό ντοκουμέντο από την καταστροφή της Σμύρνης το 1922 το οποίο τραβήχτηκε από τον George Magarian είδε το φως της δημοσιότητας από τον εγγονό του Robert Davidian, ο οποίος το ανακάλυψε στο σπίτι της γιαγιάς του στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ, όπου βρισκόταν ξεχασμένο για πολλές δεκαετίες.

Πατήστε εδώ για να δείτε το video.

 

                                 Ιωαννίδης Κων/νος,  Κύρου Σοφία, μαθητές της Γ΄τάξης

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης