SOS! Σε κίνδυνο οι ιππόκαμποι της Μεσογείου

Ιπποκαμποι

 

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες το 15% των ειδών ιππόκαμπου στη Μεσόγειο, συνολικά 14 είδη, απειλούνται με  εξαφάνιση προειδοποιεί τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN), ο οργανισμός που εκδίδει την επίσημη Κόκκινη Λίστα των απειλούμενων ειδών.

Οι ιππόκαμποι απειλούνται συνήθως  από διαφορές αιτίες όπως η απώλεια των ενδιαιτημάτων και η υποβάθμιση που προκαλείται  από την παράκτια ανάπτυξη και την αλιεία. Μεγάλο ρόλο παίζουν, επίσης, οι τράτες και τα άλλα  αλιευτικά εργαλεία που σέρνονται στο βυθό και  παίρνουν ό,τι βρουν μπροστά τους. Επιπλέον, οι ιππόκαμποι που συλλαμβάνονται ως παράπλευρη απώλεια στην αλιεία άλλων ειδών συνήθως δεν απελευθερώνονται αλλά διατηρούνται σε ενυδρεία, πωλούνται ως θρησκευτικά φυλαχτά ή χρησιμοποιούνται σε παραδοσιακά «φάρμακα».

Ένα πολύ σοβαρό θέμα είναι πως τα είδη Hippocampus hippocampus και Hippocampus guttulatus παρουσιάζουν συρρίκνωση του πληθυσμού τους κατά 20-30% τις τελευταίες δεκαετίες. Για τον λόγο αυτό έχουν τεθεί υπό προστασία μέσω της CIΤES (Σύμβασης για το Διεθνές Εμπόριο Απειλούμενων Ειδών Άγριας Πανίδας και Χλωρίδας).

Παράλληλα, ορισμένες Μεσογειακές χώρες, όπως η Σλοβενία, προστατεύουν τους ιππόκαμπους μέσω της εθνικής νομοθεσίας. Όπως υπογραμμίζει η Ένωση, οι κανονισμοί δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση  θεμάτων όπως η παράπλευρη αλίευση  και η καταστροφή των υγροβιότοπων λόγω της αλιείας με τράτες. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζεται, δεν είναι επαρκείς οι διαθέσιμες πληροφορίες για αυτά τα είδη ψαριών, για να μπορεί να εκτιμηθεί το επίπεδο του κινδύνου εξαφάνισης στην περιοχή της Μεσογείου.

Πηγή : Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σοφιανός Τσιπούρας, μαθητής της Α΄ Τάξης

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης