Η Β΄ Γυμνασίου στο Τελλόγλειο και στα Συμμαχικά Μνήματα Ζέιτενλικ

stratia-ths-anatolhs  Στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του Α.Π.Θ. και στα Συμμαχικά Μνήματα Ζέιτενλικ στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε διδακτική επίσκεψη στις 25/01/2019 και 31/01/2019 η Β΄ Γυμνασίου του σχολείου μας στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας.
Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη λήξη του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου, του Μεγάλου Πολέμου, το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών φιλοξένησε την έκθεση ζωγραφικής «Η στρατιά της Ανατολής ζωγραφίζει τη Θεσσαλονίκη». Η γενική γραμματέας του Δ.Σ. του Τελλόγλειου, καθηγήτρια του Α.Π.Θ., Αλεξάνδρα Γουλάκη – Βουτυρά, που είχε τη γενική ευθύνη της διοργάνωσης δήλωσε : «Στην έκθεση παρουσιάζεται η Θεσσαλονίκη όπως τη ζωγράφισαν οι Γάλλοι στρατιώτες που συμμετείχαν στην αποστολή, στο λεγόμενο «ειρηνικό έργο» της Γαλλίας, όπως εκφράστηκε από τον στρατηγό Σαράιγ. Πρόκειται για ζωγράφους επαγγελματίες και ερασιτέχνες που αναδεικνύουν μία Θεσσαλονίκη πολύχρωμη, διαφορετική, με πολλά παράπλευρα θέματα, τα οποία ανακαλύπτει κανείς στην έκθεση». Οι δημιουργοί των έργων προσεγγίζουν θέματα όπως: Η Θεσσαλονίκη και ο πόλεμος, η εμπλοκή της πόλης και της ευρύτερης περιοχής, το τέλος του πολέμου, η σχέση της Στρατιάς με τον πολιτισμό, την αρχαιολογία, η τοπογραφία, το ανθρώπινο στοιχείο στα μετόπισθεν, η «άλλη τραγικότητα» του πολέμου με τα μάτια των στρατιωτών που βρέθηκαν μοιραία στην πόλη.
Οι μαθητές περιηγήθηκαν στην έκθεση όπου τους έγινε ξενάγηση από μουσειοπαιδαγωγούς του Τελλόγλειου και στη συνέχεια έλαβαν μέρος και σε εργαστήρι ζωγραφικής βάζοντας τη δική τους πινελιά σε έργα που είδαν στην έκθεση…
Μετά το Τελλόγλειο οι μαθητές επισκέφτηκαν τα Συμμαχικά Μνήματα Ζέιτενλικ που αποτελεί τη μεγαλύτερη στρατιωτική νεκρόπολη της χώρας μας και ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου. Εκεί οι μαθητές επισκέφτηκαν το Μουσείο στην είσοδο του Γαλλικού τομέα και την κόκκινη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία με τον πολύ εντυπωσιακό τρούλο με τους αγγέλους και τις αναπαραστάσεις της πόλης της Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια, περιηγήθηκαν και στους πέντε τομείς της νεκρόπολης, στον γαλλικό, ρωσικό, σερβικό, αγγλικό και ιταλικό και είδαν τα μνημεία του χώρου, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζει το σερβικό με τα δύο πολύ όμορφα ψηφιδωτά, που κοσμούν τις δύο εξωτερικές πλευρές του, του Αγίου Γεωργίου και του Αρχάγγελου Μιχαήλ.
Την επίσκεψη οργάνωσαν η κ. Πουλτουρτζίδου Χαρίκλεια και η κ. Τσαντήλα Λευκοθέα, Φιλόλογοι.

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης