Εκδρομή του Συλλόγου Διδασκόντων του 1ου Γυμνασίου Ευόσμου

εκδρομη

 

Ο Σύλλογος Διδασκόντων του 1ου Γυμνασίου Ευόσμου, συνεχίζοντας την παράδοση των τελευταίων χρόνων, επισκέφτηκε την  κατασκήνωση  της Ενορίας Αγίου Αθανασίου και Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ευόσμου στην όμορφη Μακρυνίτσα Σερρών, που είναι σκαρφαλωμένη στην οροσειρά Μπέλλες. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στις αρχές του Σεπτέμβρη πριν από το χτύπημα του κουδουνιού της νέας σχολικής χρονιάς.

20140908_134513

    Στο καταπράσινο περιβάλλον της κατασκήνωσης έγινε  θερμή υποδοχή στους καθηγητές από τον οικοδεσπότη των κατασκηνώσεων, π. Γεώργιο Μίλκα, και τους παρατέθηκε γεύμα κατά το πρότυπο της πατροπαράδοτης ελληνικής φιλοξενίας. Αξίζει σε αυτό το σημείο να σημειωθεί και η αφιλοκερδής προσφορά των γυναικών εθελοντριών στην κατασκήνωση που ετοίμασαν τα πολύ εύγευστα εδέσματα και γενικότερα προσφέρουν καθημερινά τις υπηρεσίες τους στην Εκκλησία.

Επειδή όμως το «τερπνό» δεν είναι πάντοτε αρκετό σε τέτοιου είδους εξορμήσεις, μετά το γεύμα ακολούθησε και το «ωφέλιμο», η επίσκεψη στο  μεγαλοπρεπές Ιερό Ησυχαστήριο του Τιμίου Προδρόμου στο Ακριτοχώρι Σερρών, όπου οι μοναχές επεφύλαξαν θερμή υποδοχή στους καθηγητές, προσφέροντάς τους στο αρχονταρίκι της μονής καφέ και γλυκό και κάνοντάς τους ξενάγηση στο χώρο της μονής.

20140908_182802

CAM00672

 

   Το μοναστήρι, που χτίστηκε το 1981, είναι ένα από τα σημαντικότερα ησυχαστήρια του ελλαδικού χώρου με 45 μοναχές και τελεί υπό την πνευματική καθοδήγηση του Αρχιμανδρίτη Αλεξίου, καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος του Αγίου Όρους. Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι το  νέο εντυπωσιακό Καθολικό εγκαινιάστηκε τον Οκτώβριο του 2012 από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο και είναι ακριβές αντίγραφο του παλαιού καθολικού της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος (10ου αιώνα) αγιορείτικου ρυθμού, σταυροειδούς με τρούλους. Ο ναός χτίστηκε εξολοκλήρου με  παραδοσιακά δομικά υλικά, όπως πέτρα, μάρμαρο και κεραμικά τούβλα χωρίς τη χρησιμοποίηση τσιμέντου και σκυροδέματος, ακολουθώντας τη βυζαντινή  τεχνική στη δόμηση.  Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλούν στον επισκέπτη τόσο το ψηφιδωτό δάπεδο όσο και η επένδυση των τοίχων του ναού με μάρμαρο, κάτι που παραπέμπει στη διακόσμηση του ναού της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινούπολης (ορθομαρμάρωση).

20140908_182452

CAM00652

20140908_182526    

  Η εξαίσια ομορφιά της καταπράσινης φύσης της οροσειράς Μπέλλες, η ηρεμία της λίμνης Κερκίνης, που βρίσκεται  στην περιοχή, και το αρχιτεκτονικό  κάλλος της μονής, που δένει αρμονικά με το φυσικό περιβάλλον, πρόσθεσαν τη δική τους πινελιά σε αυτήν την εξόρμηση των εκπαιδευτικών.

                                                                                                                                                                                                               Από την ομάδα σύνταξης.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης