Τιμή στους ήρωες του Μακεδονικού Αγώνα

Τη μνήμη του Μακεδονικού Αγώνα τίμησε το σχολείο μας την Παρασκευή 20/10/2023. Στους μαθητές διαβάστηκε μία ομιλία και κατόπιν ακολούθησε προβληματισμός και συζήτηση για τα γεγονότα του Μακεδονικού Αγώνα (1904 -1908), που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο για την απελευθέρωση της Μακεδονίας και τη διαμόρφωση του γεωγραφικού χάρτη στη γειτονιά μας μετά τους δύο Βαλκανικούς Πολέμους (1912-1913).
Στην ομιλία έγινε ιδιαίτερη αναφορά στον ιδεολογικό και πολιτισμικό αγώνα που σήκωσαν στις πλάτες τους ιερείς και δάσκαλοι, οι οποίοι κράτησαν άσβηστο το φως της θρησκευτικής συνείδησης και της ιστορίας των Ελλήνων της Μακεδονίας. Παράλληλα, έγινε αναφορά και στον ένοπλο αγώνα που έδωσαν επώνυμοι και ανώνυμοι ήρωες στη γη της Μακεδονίας και κατόρθωσαν με την απελευθέρωσή της να διπλασιάσουν το έδαφος της Ελλάδας, που λίγο αργότερα έγινε τόπος υποδοχής για χιλιάδες Πόντιους, Μικρασιάτες και Θρακιώτες Έλληνες πρόσφυγες από τα βόρεια σύνορά μας και από την άλλη πλευρά του Αιγαίου. Η ιστορία γράφτηκε στις αρχές του 20ου αι. και δεν αλλάζει. Καμιά σκοπιμότητα δεν μπορεί να αναμετρηθεί με την ένδοξη Ιστορία και με την αυτοθυσία των ηρώων που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία και τη Μακεδονία.
Διανύουμε δύσκολα χρόνια, οι προκλήσεις της εποχής είναι τεράστιες και τα προβλήματα πολλά: πόλεμος σε ευρωπαϊκά εδάφη, πόλεμος στη Μέση Ανατολή, κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα, κλιματική αλλαγή, ακραία καιρικά φαινόμενα, ενεργειακή κρίση, πληθωρισμός, ακρίβεια, μεταναστευτικό. Όλα αυτά συνθέτουν ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον, αλλά η περίπτωση της Μακεδονίας αποδεικνύει περίτρανα ότι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο για έναν λαό που πολεμά για το δίκιο του ενωμένος.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης