Προσοχή! Η λύσσα ξαναχτυπά !

noname

Πολλά κρούσματα λύσσας έχουν εμφανιστεί στη χώρα μας την τελευταία διετία.  Από τις 19 Οκτωβρίου 2012 μέχρι σήμερα έχουν ανευρεθεί σαράντα οκτώ (48) επιβεβαιωμένα θετικά στη λύσσα ζώα κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ η λύσσα είχε εξαλειφτεί στη χώρα μας από το 1987 και το τελευταίο κρούσμα της  σε άνθρωπο  ήταν το 1970.

Τι είναι όμως λύσσα; Λύσσα είναι μια ασθένεια που προκαλείται από έναν ιό που βρίσκεται στο σάλιο των προσβεβλημένων ζώων και προσβάλλει τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό των θηλαστικών. Όλα τα θηλαστικά (σκύλοι, γάτες, αγελάδες νυχτερίδες κ.ά.) μπορούν να προσβληθούν από τη λύσσα και να τη μεταδώσουν σε άλλα ζώα και στον άνθρωπο.

Τα προσβεβλημένα ζώα μεταδίδουν τον ιό, αν δαγκώσουν ή αν το σάλιο τους έρθει σε επαφή με σημείο του σώματος (ανθρώπου ή άλλου ζώου) που έχει γρατζουνιά ή τραύμα.

Το χαρακτηριστικό σύμπτωμα της νόσου στα ζώα είναι η αλλαγή της συμπεριφοράς τους : επιθετικότητα, σιελόρροια δυσκολία στο περπάτημα, παράλυση. Τα συμπτώματα της νόσου στον άνθρωπο είναι πυρετός, γενικευμένη αδιαθεσία, αδυναμία, συμπτώματα δηλαδή μιας ίωσης. Η λύσσα, αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως οδηγεί στον θάνατο.

Τι μπορούμε όμως να κάνουμε, αν έρθουμε σε επαφή με προσβεβλημένο ζώο; Αρχικά, περιποιούμαστε και καθαρίζουμε την περιοχή έκθεσης με άφθονο νερό και σαπούνι και στη συνέχεια επισκεπτόμαστε αμέσως γιατρό ο οποίος θα κρίνει αν χρειαζόμαστε εμβόλιο ή άλλη φροντίδα.

Το Υπουργείο Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ συνεργάζονται στενά με τις Διευθύνσεις Υγείας, τα Νοσοκομεία και τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες για την από κοινού αντιμετώπιση της επανεμφάνισης της λύσσας στη χώρα μας.Στα πλαίσια αυτά για την αντιμετώπιση του προβλήματος κινητοποιήθηκε ο κρατικός μηχανισμός και συγκεκριμένα η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής, η Διεύθυνση Υγείας των Ζώων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμωνμε τη διενέργεια εμβολιασμού των κόκκινων αλεπούδων από αέρος. Ο εμβολιασμός ξεκίνησε στις αρχές Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις αρχές Δεκεμβρίου. Σε αυτήν την περίοδο θα εμβολιαστούν περιοχές της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της Ηπείρου και της Στερεάς Ελλάδας.

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

noname (1)

Τσίτση Μαριάνθη, Κρυσταλλίδου Νεφέλη, Κώστογλου Ανθή, Νάτσιου Ηλιάνα, μαθήτριες της Β΄ Τάξης

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης