Γιατί να ασχοληθεί κανείς με την ιππασία, ένα άθλημα που δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στη Βόρεια Ελλάδα;
Με την ιππασία έρχεται κανείς πιο κοντά στο άλογο και δημιουργεί δεσμούς μαζί του. Μέσα απ’ αυτήν τη σχέση ο άνθρωπος μαθαίνει να είναι υπεύθυνος, καθώς πριν και μετά από την προπόνηση χρειάζεται να το φροντίσει. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η συγκέντρωση και η ισορροπία, έτσι ώστε να μην υπάρξουν ατυχήματα κατά τη διάρκεια της προπόνησης.
Ένα είδος ιππασίας είναι η θεραπευτική ιππασία, που βοηθά παιδιά με ειδικές ανάγκες. Σε τέτοιες περιπτώσεις το άλογο χρησιμοποιείται ως θεραπευτικό μέσο, ενώ επιλέγονται ήμερα άλογα και πόνυ. Το άλογο γίνεται προέκταση του σώματος τους βοηθώντας τα να ανακαλύψουν πρωτόγνωρα συναισθήματα, όπως η χαρά ενός περιπάτου, μιας βόλτας στην ύπαιθρο και, κυρίως, της κινητικής και προσωπικής ανεξαρτησίας. Όταν το άλογο περπατά, μιμείται τον ανθρώπινο βηματισμό, μεταφέροντας στον κορμό του ιππέα του την ίδια ακριβώς κίνηση που μεταδίδουν τα πόδια, στους ανθρώπους με φυσιολογική κίνηση. Έτσι, αναπτύσσονται σημαντικά οι μύες του κορμού των ατόμων με δυσκολίες στην κίνηση, ενώ, παράλληλα, το ευθύ κάθισμα διευκολύνει την αναπνοή τους.
Οι ιππικοί όμιλοι της Θεσσαλονίκης είναι οι εξής: ο Ιππικός όμιλος Βορείου Ελλάδος, ο Ιππικός Όμιλος Θέρμης, ο Πήγασος, ο Ιππικός Όμιλος Νέας Ραιδεστού και ο Ιππικός Όμιλος Βασιλικών.
Οι τιμές κυμαίνονται στα 25ευρώ ανά μάθημα.
Ηλιάνα Νάτσιου, Νεφέλη-Ζωή Κρυσταλλίδου και Ανθή Διακάκη, μαθήτριες της Β΄ Τάξης