Πιστεύετε ότι στο διαδίκτυο οι άνθρωποι δεν «ανεβάζουν» ψεύτικες ειδήσεις;
Πολλοί πολίτες είναι δεκτικοί στις ψεύτικες ειδήσεις, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο. Πολίτες της Αμερικής συνεχίζουν να πιστεύουν ότι ο Neil Armstrong δεν πάτησε το πόδι του ποτέ στη σελήνη!
Ο εντοπισμός μιας διαδικτυακής ψεύτικης είδησης (hoax) είναι σήμερα πιο εύκολος από ποτέ. Εάν είσαι πολύ καλός με την τεχνολογία, μπορείς να αξιολογήσεις μια είδηση. Πληκτρολογείς τους κατάλληλους όρους και επιβεβαιώνεις ότι πρόκειται για διαδικτυακή …μούφα!
Ένα από τα πιο πρόσφατα hoax αφορούσε τον τραγουδιστή των Guns n’ Roses Axl Rose, για τον οποίο έγραψαν ότι πέθανε. Τουλάχιστον ο Rose είχε το κουράγιο να αστειευτεί -«αφού είμαι νεκρός, πρέπει να συνεχίσω να πληρώνω φόρους;»-, αντίθετα με τον Αντώνη Βαρδή που δεν ήταν σε θέση να διαψεύσει την αισχρή είδηση του δήθεν θανάτου του.
Ο Θεσσαλονικιός Θοδωρής Δανιηλίδης είναι ο άνθρωπος που ξεσκεπάζει τα ψέματα του ελληνικού διαδικτύου. Είναι ο δημιουργός του blog Ellinika Hoaxes, που βάζει κάθε μικρή ή μεγαλύτερη διαδικτυακή απάτη στη θέση της. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Άλκηστη Γεωργίου μεταξύ άλλων δήλωσε πως αν κάτι φαίνεται απίστευτο, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να είναι ψέμα. Για να εξακριβώσει αν μια είδηση είναι όντως αληθινή ή ψευδής, τη διαβάζει προσεκτικά και βρίσκει τα σημεία που δεν είναι δυνατό να στέκουν σύμφωνα με τη λογική. Ερευνά και ψάχνει όσες πληροφορίες μπορεί να βρει πάνω σε αυτό το θέμα. Πολλές φορές η αλήθεια βρίσκεται στα σχόλια που υπάρχουν σε μία ανάρτηση, ή στα σχόλια βρίσκει την κατεύθυνση στο τι ή πού να ψάξει. Άλλες φορές η αλήθεια κρύβεται στη φωτογραφία που συνοδεύει μια ανάρτηση. Ψάχνει να βρω την πηγή της φωτογραφίας και αν αυτή έχει παραποιηθεί. Κάποιες άλλες φορές η ανάρτηση που ψάχνει είναι μεταφρασμένη από ξένο κείμενο. Ψάχνει να βρει το αρχικό κείμενο με τις κατάλληλες λέξεις κλειδιά και πολλές φορές πέφτει πάνω σε ξενόγλωσσες σελίδες που έχουν ήδη ψάξει το θέμα.
Το πρώτο ψέμα που ξεσκέπασε ήταν το ήταν το κοριτσάκι που ζωγράφισε τη μαμά του με κιμωλία στην αυλή του ορφανοτροφείου και κοιμήθηκε στην αγκαλιά της. Η φωτογραφία ήταν στημένη, το κοριτσάκι δεν ήταν ορφανό και γενικά τα όσα περιέγραφε το κείμενο που συνόδευε τη φωτογραφία ήταν ψέμα. Θεωρεί μεγάλη αθλιότητα να εκμεταλλεύονται τον πόνο και τις φωτογραφίες από άρρωστα παιδάκια πόνου, για μερικά κλικ ή like. Αλλά το πιο εξωφρενικό, κατά την άποψή του, είναι η παραπληροφόρηση σε θέματα που έχουν να κάνουν με την υγεία των αναγνωστών, όπως θεραπείες του καρκίνου, ή τη θεωρία κατά των εμβολίων.
Τον τρομάζει γενικά η ευπιστία του κόσμου, καθώς οι περισσότεροι πιστεύουν οτιδήποτε δουν αναρτημένο στο διαδίκτυο, ενώ πολλές φορές δεν διαβάζουν καν την ανάρτηση και μένουν μόνο στον τίτλο.
Στο τέλος της συνέντευξής του δίνει για όλους εμάς τους αναγνώστες κάποιες συμβουλές για να εντοπίζουμε μια ψεύτικη είδηση:
1. Να είσαστε επιφυλακτικοί με μια ανάρτηση που σου ζητάει να την αναπαραγάγεις. Τις περισσότερες φορές είναι hoax.
2. Ποτέ μην πιστεύετε ότι με το like ή την κοινοποίηση που θα κάνετε σε μια ανάρτηση ή φωτογραφία, κάποιο άρρωστο παιδάκι θα πάρει χρήματα. Καμιά εταιρία δεν το κάνει αυτό και φυσικά ούτε το facebook.
3. Όταν βλέπετε στον τίτλο της ανάρτησης λέξεις όπως απίστευτο, σοκαριστικό, φρίκη, και άλλα συνώνυμα, να είσαστε πολύ επιφυλακτικοί.
4. Ιστορίες που δεν έχουν στοιχεία, όπως ονόματα, τόπος, χρόνος κτλ είναι απλώς ιστορίες, μην τις πιστεύετε.
5. Μην πιστεύετε οποιαδήποτε ιστορία που μιλάει για κλοπή ανθρωπίνων οργάνων στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο περιστατικό μέχρι σήμερα.
6. Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας και τη λογική σας. Αν κάτι σας φαίνεται απίστευτο, τότε είναι πολύ πιθανό να είναι ψέμα.
7. Αν σας ενδιαφέρει ένα θέμα, ψάξτε με τις κατάλληλες λέξεις-κλειδιά, για να βρείτε την αλήθεια. Tις περισσότερες φορές θα πέσετε από τα σύννεφα!
8. Μην πιστεύετε ιατρικές θεραπείες, φραπελιές και διάφορα μαντζούνια που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο.
9. Αν μια ανάρτηση είναι προϊόν αυτόματης μετάφρασης, τότε κάτι δεν πάει καλά.
10. Ψάξτε για σφάλματα λογικής μέσα στην ανάρτηση. Παράδειγμα: Δεν είναι δυνατό μια ανάρτηση να μιλάει για την Ελλάδα και να έχει αναφορά σε δολάρια!
Πηγές: http://www.lifo.gr/team/gnomes/46009
Κώστογλου Ανθή, μαθήτρια της Β΄ Τάξης
Το twitter πάντως θρήνησε τον ευτυχώς ακόμα ζωντανό Gene Hackman!
http://www.hollywoodreporter.com/news/gene-hackman-mistakenly-mourned-by-768190