Η μόδα καθοδηγεί ή υποτάσσει;

ΜΟΔΑ

   Μόδα είναι το σύνολο των κανόνων που ρυθμίζουν την εξωτερική εμφάνιση και τις κοινωνικές εκδηλώσεις των ανθρώπων, καθώς παίζει σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητα και στις διάφορες τελετές τους : στις βαπτίσεις, στους γάμους, ακόμη και στις κηδείες· παρακολουθώντας τα πένθιμα ενδύματα διαφορετικών εποχών, διαπιστώνει κανείς ότι η μόδα ακόμη και αναμετρώμενη με την οδύνη και τη ματαιότητα της ζωής δε χάνει τη διάθεσή της για ανανέωση και αλλαγή…

Η μόδα απευθύνεται κυρίως στο συναίσθημα· αρχικά, ο κόσμος την αντιμετωπίζει επιφυλακτικά και στη συνέχεια αυτή επικρατεί – υποτάσσει, καθώς, όσοι στην αρχή αντιδρούν στις επιλογές της, στη συνέχεια πειθαναγκάζονται…

Όσον αφορά τους εφήβους, η μόδα υποτάσσει τους περισσότερους, οι όποιοι ευθυγραμμίζονται με τις επιταγές της  και αγοράζουν ό,τι αυτή «λανσάρει». Κανένας – σχεδόν – έφηβος δεν έχει τη δική του άποψη, το δικό του γούστο στις ενδυματολογικές του επιλογές, αφού ακολουθεί τυφλά τη μόδα είτε αυτή τον κολακεύει είτε όχι.

μόδα

Ωστόσο, λίγοι είναι εκείνοι που έχουν τη δική τους άποψη στις επιλογές ενδυμάτων και υποδημάτων, βάζοντας τη δική τους πινελιά στην εμφάνισή τους και εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο την ξεχωριστή προσωπικότητά τους.

Ποιοι είναι όμως οι λόγοι για τους οποίους η μόδα δεν καθοδηγεί απλώς , αλλά υποτάσσει τους ανθρώπους;

Πρώτα, πρώτα, η μόδα υποτάσσει τους  ανθρώπους, επειδή υπάρχει έντονη ανάγκη για αλλαγή. Αυτό το αίσθημα βέβαια χρονολογείται από πολύ παλιά, αφού ο άνθρωπος επιδιώκει, όσο μπορεί, την αλλαγή και την εξερεύνηση καινούριων πραγμάτων. Σκοπός είναι να αποφεύγεται όσο το δυνατόν περισσότερο η μονοτονία. Επιπλέον, η μόδα, λόγω της αύξησης του καταναλωτισμού, κάνει τον άνθρωπο να την ακολουθεί διαρκώς. Αυτό συμβαίνει, διότι πλέον οι ψυχικές ανάγκες, όπως η χαρά ή η πραγματική αγάπη καλύπτονται διαρκώς με αγαθά που έχουν να κάνουν με τη μόδα. Άλλωστε, με αυτό τον τρόπο ο άνθρωπος έχει τη δυνατότητα να επιδεικνύεται και να συγκεντρώνει το ενδιαφέρον περισσότερων ανθρώπων. Ακόμη, ένας άλλος λόγος που συμβάλλει στην  επικράτηση της μόδας είναι τα συμπλέγματα κατωτερότητας ορισμένων ανθρώπων. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν την πεποίθηση ότι ακολουθώντας διαρκώς και κατά γράμμα τη μόδα θα αποκτήσουν αναγνώριση στο κοινωνικό τους περιβάλλον. Με τον τρόπο αυτό ανακτούν την αυτοεκτίμησή τους και νιώθουν καλύτερα ψυχολογικά. Τέλος, η ανάγκη ένταξης σε ένα σύνολο και η ανάγκη αποδοχής από τους άλλους οδηγεί στην τυφλή υποταγή τους στη μόδα.

 

Βορδού Ευαγγελία, Μουτσάκη Μαρία, μαθήτριες της Α ΄τάξης 

BAZAAR

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης