ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

ευαγγελισμος

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

 

 

 

Τον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και την Κατακόμβη του Ναού επισκέφτηκε στις 14 Μαρτίου 2014 η Β΄ Γυμνασίου του σχολείου μας, για να εμπλουτίσει τις γνώσεις της για τη ναοδομία, τους αρχιτεκτονικούς ρυθμούς βάσει των οποίων χτίζονταν οι ναοί στο  Βυζάντιο,  την εικονογράφηση των ναών και για να ενημερωθεί για την κατασκευή και την εσωτερική διακόσμηση της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινούπολης.

 

Αρχικά, ο εφημέριος π. Παναγιώτης μας μίλησε για το πού λάτρευαν οι χριστιανοί τον Θεό πριν από την κατασκευή των πρώτων ναών και για τους ρυθμούς βάσει των οποίων αυτοί έχτιζαν τους ναούς τους. Ανέφερε τον ρυθμό βασιλικής, τον σταυροειδή με τρούλο, τον περίκεντρο και μίλησε για διάφορες παραλλαγές τους. Ακόμη, ο πατήρ Παναγιώτης, αναφέρθηκε στην εικόνα του Παντοκράτορα Χριστού που βρίσκεται στον τρούλο και φαίνεται «να κρατά τα πάντα στα χέρια του» και στην εικόνα της Παναγίας που βρίσκεται στην κόγχη του ιερού.  Τέλος, μας πληροφόρησε πως τα ιερά των ναών «βλέπουν» στην ανατολή, γιατί από εκεί αναμένεται η Δευτέρα Παρουσία.

 

Στη συνέχεια, στην Κατακόμβη του ναού μάς έγινε από φιλόλογο του σχολείου μας προβολή παρουσίασης με θέμα την Αγία Σοφία Κωνσταντινούπολης. Ο ναός αυτός είναι ρυθμού βασιλικής με τρούλο και ο είναι ο τρίτος που χτίστηκε στην ίδια θέση. Ο σωζόμενος στις μέρες μας ναός κατασκευάστηκε στα χρόνια του αυτοκράτορα Ιουστινιανού (532-537). Η Αγία Σοφία υπέστη ζημιές από τους σταυροφόρους το 1204 και από τους Τούρκους το 1453. Οι Οθωμανοί μετά την άλωση της Πόλης το 1453 μετέτρεψαν τον ναό  σε τζαμί και κάλυψαν με σοβά πάχους δύο δαχτύλων τα ψηφιδωτά και σκέπασαν  με τεράστιες ασπίδες, που πάνω τους έχουν επιγραφές στα αραβικά, τα Χερουβείμ που βρίσκονται στα λοφία του τρούλου Σε μία κολώνα του ναού βλέπουμε μία παλάμη (του Μωάμεθ;) και ένα πέταλο αλόγου (του Μωάμεθ;).

 

Ο ναός της Αγίας Σοφίας από το 1935 λειτουργεί ως Μουσείο με πρωτοβουλία του Κεμάλ Ατατούρκ, αλλά στις μέρες μας οι Τούρκοι απειλούν να μετατρέψουν ξανά τον ναό σε τζαμί παρά τη ρητή αντίδραση του πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου.

 

Η εκπαιδευτική επίσκεψη συμπλήρωσε τις γνώσεις που αποκομίσαμε από το μάθημα της Ιστορίας και μας ξενάγησε στο ιερό σύμβολο της Ορθοδοξίας, στην Αγία Σοφία Κωνσταντινούπολης.

 

 

 

Σάβιακλη Φωτεινή, Τουγιουντζή Βασιλική, της Νικολαΐδου Λαμπρινή.

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης