Ta ellinika tou diadiktiou

greeklish

 

Greeklish (Greek – English):  elliniki glwssa grammeni me latinikous xaraktires.

Αν διαβάσατε εύκολα την παραπάνω πρόταση, τότε μάλλον χρησιμοποιείτε τα Greeklish  στο διαδίκτυο, στην επικοινωνία σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή στα sms των κινητών.

Πρόκειται για μια γραφή πολύ διαδεδομένη μεταξύ των νέων, που προκαλεί τα αρνητικά σχόλια των μεγαλύτερων, οι οποίοι δυσκολεύονται να τη διαβάσουν και τη θεωρούν εχθρό της ελληνικής γλώσσας.   Ίσως  αυτός από μόνος του να είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι νέοι την προτιμούν, για να δείξουν την απόσταση που τους χωρίζει από τους μεγάλους ή και για να μείνουν μυστικές οι συνομιλίες και τα μηνύματα που ανταλλάσσουν με τους συνομήλικούς τους.

Ένας άλλος λόγος είναι η ευκολία της γραφής αυτής, αν λάβουμε  υπόψη ότι γράφει κανείς σε αυτήν κάνοντας συντμήσεις των λέξεων (π.χ. tespa αντί τέλος πάντων, tpt αντί για τίποτα, dld αντί για δηλαδή, mnm αντί για μήνυμα) και χωρίς να προβληματίζεται για την ορθογραφία και τον τονισμό του κειμένου του.  Πράγματι,  οι ίδιοι οι νέοι  παραδέχονται ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους γράφουν σε greeklish είναι για να κρύψουν την ανορθογραφία τους, με τη  συνήθεια τους αυτή όμως να κάνει ακόμα χειρότερα τα πράγματα.   Άλλωστε, συχνά ακούμε από τους φιλολόγους μας στο σχολείο ότι τα greeklish έχουν καταστρέψει την ελληνική γλώσσα, ενώ  αρκετοί σχολιάζουν ότι βρίσκουν στα γραπτά των μαθητών τους λέξεις σε greeklish!

Άλλη μια αιτία είναι η ξενομανία που υπάρχει στους νέους, καθώς  επηρεάζονται  πολύ και θαυμάζουν τον ξένο πολιτισμό προτιμώντας  τα ξένα στοιχεία, θεωρώντας τα της μόδας.

Τα Greeklish λοιπόν είναι της μόδας!  Είναι εθισμός, είναι ευκολία.  Κατά πόσο όμως συνδέονται με το φαινόμενο της γλωσσικής κρίσης;  Αποτελούν απειλή για την ελληνική γλώσσα;

«Άλλο γλώσσα κι άλλο γραφή της γλώσσας» ξεκαθαρίζει μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής Λατινικής γλώσσας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ανδρέας Μιχαλόπουλος. «Δεν πιστεύω ότι τα greeklish συνιστούν απειλή για την ελληνική γλώσσα και γι’ αυτό δεν πρέπει να κινδυνολογούμε» συνεχίζει. Παρ’ όλα αυτά, υποστηρίζει ότι μελέτες έχουν δείξει ότι οι μακροχρόνιοι χρήστες των greeklish τείνουν να ξεχάσουν τη σωστή γραφή των λέξεων και γίνονται ανορθόγραφοι.

Κόμικ από το wiki του 1ου Λυκείου Ηγουμενίτσας

Ο φιλόλογος Νίκος Κονίδας δηλώνει ότι «μόνη της, η τάση αυτή δε μπορεί να επηρεάσει την ελληνική γραφή. Δυστυχώς, όμως, υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες, όπως  η απουσία του βιβλίου από τον ελεύθερο χρόνο, που οξύνουν το φαινόμενο της γλωσσικής κρίσης»  Επισημαίνει τους λόγους για τους οποίους τα greeklish πρέπει να περιοριστούν, μιλώντας για τα προβλήματα που δημιουργούν στην ορθογραφία, τη σύνταξη και γενικότερα στην έκφραση. Παρόλα αυτά, δεν αρνείται τη θετική πλευρά της χρήσης τους, που είναι το να «γράφεις γρήγορα». «Αν υπάρχει χρήση με μέτρο θα οδηγηθούμε στον περιορισμό του φαινομένου» επισημαίνει.

Όπως, λοιπόν, σε όλα τα ζητήματα, έτσι και με τα greeklish καταλήγουμε στο ίδιο συμπέρασμα: μέτρον άριστον!

Πηγή: http://www.newsbeast.gr/greece/arthro/608730/ta-greeklish-kurieuoun-tin-elliniki-glossa/

Σάβιακλη Φωτεινή και Τσότσου Τάνια, μαθήτριες της Γ΄ Τάξης

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης