Το τσιγάρο βλάπτει σοβαρά την υγεία

τσιγάρο

Ένα είναι βέβαιο: το τσιγάρο βλάπτει όσους το εισπνέουν, καπνίζοντες και παθητικούς καπνιστές.  Είναι γεμάτο δηλητήρια: αρσενικό, φορμαλδεΰδη, μόλυβδο, υδροκυάνιο, οξείδιο του αζώτου, μονοξείδιο του άνθρακα, αμμωνία και 43 γνωστά καρκινογόνα στοιχεία.

Στην Ελλάδα, η κατανάλωση προϊόντων καπνού παραμένει η υψηλότερη κατά κεφαλήν ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι Έλληνες καπνίζουν 75 εκατ. τσιγάρα την ημέρα. Οι γυναίκες κατατάσσονται πρώτες στο κάπνισμα σε όλη την Ευρώπη, ενώ οι άνδρες καπνιστές κατατάσσονται στην τέταρτη θέση.  Αναρωτιέται κανείς, αν ρίξει μια ματιά σε κάποιες από τις επιπτώσεις του τσιγάρου, πώς είναι δυνατόν να είναι τόσοι πολλοί οι καπνιστές.

Καταστρέφει καταρχάς το ανοσοποιητικό σύστημα και κάνει τον οργανισμό ευάλωτο στις ασθένειες, ενώ  το αίμα των καπνιστών περιέχει λιγότερα αντιοξειδωτικά στοιχεία.

Εικόνα11

Το χειρότερο βέβαια είναι ότι το τσιγάρο κόβει χρόνια ζωής. Όσο απίστευτο κι αν ακούγεται, κάθε τσιγάρο που καπνίζουμε μας στερεί 5 λεπτά από τη ζωή μας! Οι επιστήμονες έχουν μετρήσει τον μέσο όρο τσιγάρων και διαπίστωσαν ότι συνολικά ο καπνιστής θα πεθάνει 14 χρόνια νωρίτερα.

Όσο για την τσέπη των καπνιστών;  Το τσιγάρο βλάπτει σοβαρά κι εκείνη!   Είναι το πιο εμπορεύσιμο προϊόν στον πλανήτη, με παγκόσμιο κέρδος που αγγίζει το χρόνο τα 400 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αλλά δυστυχώς  δε φτάνει να μην καπνίζουμε οι ίδιοι, αφού, αν ζούμε ή εργαζόμαστε  δίπλα σε καπνιστές, εισπνέουμε κι εμείς τον καπνό τους και γινόμαστε παθητικοί καπνιστές.  Τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχουν συγκεντρωθεί πολλά στοιχεία που δείχνουν ότι και το παθητικό κάπνισμα έχει σοβαρές  επιπτώσεις στην υγεία.  Συγκεκριμένα., όταν καπνίζουν οι γονείς, στα παιδιά μπορεί να εμφανιστεί άσθμα, βρογχίτιδα και πνευμονία, ενώ μεταξύ των επιπτώσεων στους ενήλικες που βρίσκονται στο περιβάλλον καπνιστών (σπίτι ή εργασία) είναι καρδιακά νοσήματα, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, καρκίνος του πνεύμονα και καρκίνος των παραρρίνιων κόλπων.

Διαβάζοντας τα παραπάνω και λαμβάνοντας υπόψη μας ότι οι περισσότεροι αρχίζουν το κάπνισμα πριν ενηλικιωθούν δεν έχουμε παρά να παροτρύνουμε όλους εσάς να δείξετε ισχυρή θέληση και να σκεφτείτε πάνω απ’ όλα την υγεία τη δική σας και των γύρω σας.

κατάλογος

 

Πηγή: http://www.tovima.gr/education/article/?aid=487554

http://www.life-nosmoking.gr/the-news/38-info-passivesmoking/50-passivesmokingconsequences

http://www.iatropedia.gr/articles/read/4284

 

Ανθή Διακάκη, μαθήτρια της Β Τάξης

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης