Την 25η Μαρτίου οι Έλληνες ξεκίνησαν την επανάσταση εναντίον των Τούρκων,
που τους είχαν σκλαβώσει περίπου 400 χρόνια. Την 25η Μαρτίου βάζουμε τις ελληνικές σημαίες στα σπίτια μας, για να τιμήσουμε την επανάσταση. Επίσης εκείνη την ημέρα τα σχολεία, οι πυροσβέστες, οι στρατιώτες και οι σύλλογοι παρελαύνουν με παραδοσιακές φορεσιές, όπως τσολιάδες ή κρητικοί. Εννοείται ότι παντού ακούγεται ο εθνικός ύμνος.
Αθανάσιος Διάκος
Όταν ήταν μικρός ο Διάκος, οι γονείς του τον έστειλαν να γίνει παπαδάκι, όμως εκείνος προτίμησε τη φουστανέλα και το σπαθί από τα ράσα. Σαν έπεσαν τα πρώτα βόλια στην Πελοπόννησο, το μπαρούτι μύρισε μέχρι τη Ρούμελη, όπου οι οπλαρχηγοί είχαν ήδη προετοιμάσει τον ξεσηκωμό. Οι Τούρκοι έστειλαν τον Ομέρ Βρυώνη με 8.000 στρατιώτες να σβήσουν τη φλόγα του αγώνα. Ο Διάκος μαζί με τον Πανουργιά και τον Δυοβουνιώτη περίμεναν σε διαφορετικά σημεία, για να τον εμποδίσουν να περάσει στην Πελοπόννησο. Ο Διάκος και οι δικοί του είχαν συγκεντρωθεί στη γέφυρα της Αλαμάνας, κοντά στις Θερμοπύλες. Μπροστά στον πανίσχυρο αντίπαλο οι δυο από τις τρεις ομάδες υποχώρησαν και απέμεινε μονάχα ο Διάκος με καμία πενηνταριά παλικάρια να μάχονται γενναία. Στο τέλος, έπεσαν ηρωικά! Ο Διάκος τραυματίστηκε και πιάστηκε αιχμάλωτος. Ο Ομέρ Βρυώνης του πρότεινε να του χαρίσει τη ζωή αν τον προσκυνούσε και άλλαζε την πίστη του. Όμως ο Διάκος ούτε που να τ΄ ακούσει. Την επόμενη μέρα βασανίστηκε μέχρι θανάτου.
Ήρωες της ελληνικής επανάστασης:
Αθανάσιος Τσακάλωφ, Νικόλαος Σκουφάς, Εμμανουήλ Ξάνθος, Νικηταράς, Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, Μαντώ Μαυρογένους, Αθανάσιος Διάκος, Κωνσταντίνος Κανάρης, Δημήτριος Παπανικολής, Οδυσσέας Ανδρούτσος, Ανδρέας Μιαούλης, Μάρκος Μπότσαρης, Παπαφλέσσας, Γεώργιος Καραϊσκάκης, Αλέξανδρος Υψηλάντης, Δημήτριος Υψηλάντης, Ρήγας Φεραίος, Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, Ιωάννης Καποδίστριας
Οι ελληνικές παραδοσιακές φορεσιές
Οι ελληνικές παραδοσιακές φορεσιές είναι όλα εκείνα τα ρούχα που φορούσαν πολύ παλιά οι άνθρωποι είτε στην καθημερινότητά τους είτε σε ειδικές περιστάσεις της ζωής. Σήμερα τις φοράμε σε παρελάσεις και σε εκδηλώσεις παραδοσιακών χορών ή σε άλλες εκδηλώσεις. Σε κάθε περιοχή της Ελλάδας έχουν διαφορετικές φορεσιές.
Στην Πελοπόννησο οι άντρες φορούν φουστανέλα, γιλέκο, πουκάμισο, ζωνάρι, φέσι, γονατούρες και τσαρούχια. Οι γυναίκες φορούν μακρύ φόρεμα, με κέντημα στο μπροστινό μέρος και στα μανίκια, εξωτερικό φόρεμα και ζώνη. Η γυναικεία στολή είναι φτιαγμένη από όμορφα υφάσματα σε ζωηρά χρώματα.
Στα Δωδεκάνησα οι άντρες φορούν τσόχινο γιλέκο, βαμβακερό πουκάμισο, βράκα, ζωνάρι και μαντίλι στο κεφάλι, ενώ οι γυναίκες φορούν εσωτερικό βαμβακερό φόρεμα, εξωτερικό φόρεμα με τρέσες και μαντίλι μέσης.
Για να παίξετε το κουίζ της 25ης Μαρτίου, πατήστε εδώ.
Πολυχρονόπουλος Παναγιώτης, Σταματόπουλος Μάριος, Τριπικέλης Παναγιώτης, Χιώτη Ιωάννα