Καλοκαιρινή κατασκευή
Υλικά
1 χαρτί Α4
Μαρκαδόρους (μπλε ανοιχτό, μπλε σκούρο και κίτρινο)
1 ρολό υγείας
1 χαρτάκι σημειώσεων
Σελοτέιπ
1 καλαμάκι
Εκτέλεση
Παίρνουμε ένα φύλλο Α4 και το χρωματίζουμε με τα δύο μπλε τη θάλασσα και με το κίτρινο την άμμο. Έπειτα παίρνουμε το ρολό και το κόβουμε στη μέση και πάνω να είναι σαν καστράκι από άμμο. Μετά παίρνουμε το χαρτάκι σημειώσεων και το κολλάμε με σελοτέιπ. Ύστερα παίρνουμε το καλαμάκι και το κόβουμε στη μέση. Στη συνέχεια κόβουμε ένα χαρτάκι σε σχήμα κύκλου και το χρωματίζουμε όπως θέλουμε. Τέλος, κολλάμε την ομπρέλα και η κατασκευή είναι έτοιμη.
Γεωργία Μπάρτζη
Βαρκούλες από καρυδότσουφλο
Υλικά
Καρυδότσουφλο
Οδοντογλυφίδα
Κερί
Χαρτόνι
Εκτέλεση
Για να φτιάξετε μερικές βάρκες από καρυδότσουφλο, βάλτε για πανί ένα χαρτόνι κομμένο που μπορείτε να το ζωγραφίσετε πάνω στην οδοντογλυφίδα. Με τη βοήθεια των γονιών σας, στερεώστε την οδοντογλυφίδα πάνω στην αυτοσχέδια βαρκούλα σας με λιωμένο κερί. Μπορείτε τώρα να βάλετε τις βαρκούλες σας μέσα σε ένα πλατύ δοχείο με νερό και να τις φυσήξετε για να σαλπάρουν τα καραβάκια σας!
Καλές κατασκευές!
Παναγιώτης Πολυχρονόπουλος
Γλυκό ψυγείου
Υλικά
Για την κρέμα σοκολάτα
1 λίτρο φρέσκο γάλα
70 γρ. ζάχαρη
80 γρ. κορν φλάουρ
20 γρ. κακάο
50 γρ. ξύσμα κουβερτούρα
1 πρέζα αλάτι
Για την κρέμα βανίλια
1 ½ λίτρο φρέσκο γάλα
110 γρ. ζάχαρη
120 γρ. κορν φλάουρ
1 βανίλια μπαστουνάκι
1 πρέζα αλάτι
Για το στήσιμο
1 ½ συσκευασία μπισκότα πτι μπερ
220 γρ. φρέσκο γάλα
20 γρ. κονιάκ
90 γρ. τρούφα
Εκτέλεση
Για την κρέμα βανίλια:
Από το γάλα μας κρατάμε ένα φλιτζάνι και το υπόλοιπο το βάζουμε στη φωτιά με τη ζάχαρη.
- Με ένα μαχαίρι χαράζουμε τη βανίλια και βγάζουμε τους σπόρους.
- Βάζουμε τους σπόρους στο γάλα, ρίχνουμε αλάτι και τα αφήνουμε να ζεσταθούν.
- Στο γάλα που κρατήσαμε διαλύουμε το κορν φλάουρ και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα ανακατεύοντας.
- Όταν πήξει το βγάζουμε από τη φωτιά.
Για την κρέμα σοκολάτας
- Κρατάμε ένα φλιτζάνι από το 1 λίτρο γάλα.
- Βάζουμε το υπόλοιπο γάλα σε μέτρια φωτιά με τη ζάχαρη.
- Κοσκινίζουμε το κακάο και το κορν φλάουρ σε ένα μπολ και τα διαλύουμε στο γάλα που κρατήσαμε.
- Όταν το γάλα ζεσταθεί, προσθέτουμε ανακατεύοντας με το σύρμα το διαλυμένο κορν φλάουρ και αλατίζουμε ελαφρώς.
- Ανακατεύουμε μέχρι να πήξει.
- Μόλις βράσει το βγάζουμε από τη φωτιά.
- Προσθέτουμε το ξύσμα σοκολάτας και ανακατεύουμε.
Για το στήσιμο:
- Χρειαζόμαστε ένα ταψί 24εκ. επί 30 εκ.
- Βάζουμε σε ένα μπολ το κρύο γάλα και το κονιάκ.
- Βουτάμε ένα ένα τα μπισκότα και τα στρώνουμε στο ταψί.
- Αδειάζουμε τη μισή κρέμα στα μπισκότα.
- Βάζουμε άλλη μια στρώση μπισκότα.
- Πατάμε ελαφρά τα μπισκότα για να κολλήσουν στην κρέμα.
- Από πάνω ρίχνουμε την υπόλοιπη κρέμα.
- Θρυμματίζουμε λίγα μπισκότα και πασπαλίζουμε.
- Αφήνουμε να κρυώσει καλά και πασπαλίζουμε την τρούφα.
- Διατηρούμε στο ψυγείο. Καλή επιτυχία!
Αλέξανδρος Τριπικέλης
Παγωτό
Υλικά
500 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
250 γραμμάρια ζαχαρούχο γάλα
1κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
Εκτέλεση
Παίρνουμε ένα μεγάλο μπολ και ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και τη χτυπάμε μέχρι να αφρατέψει . Στη συνέχεια στο ίδιο μπολ ρίχνουμε το ζαχαρούχο γάλα και τη βανίλια και ανακατεύουμε . Κατόπιν βάζουμε το μείγμα στην κατάψυξη για 45 λεπτά και μετά το ρίχνουμε στο μπλέντερ και το χτυπάμε για 3 λεπτά .Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για 2-3 φορές. Τέλος, το ρίχνουμε μέσα σε μια φόρμα, το σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και το βάζουμε στην κατάψυξη για 1 ώρα.
Παναγιώτα Μαζιώτη
Γλυκό ψυγείου με μπισκότα και ζελέ φρούτων
Υλικά: 1 πακέτο πτι-μπερ, 180 γρ. ζεστό γάλα, 1 φάκελάκι άνθος αραβοσίτου, 660 ml γάλα, 45 γρ ζάχαρη, 20 φράουλες, 2 φακελάκια ζελέ, 600 ml βραστό νερό, 400 ml νερό
Εκτέλεση: Ζεσταίνετε λίγο το γάλα, βουτάτε τα μπισκότα στο γάλα και τα στρώνετε σε όλο το ταψί.
Για την κρέμα: Φτιάχνετε το άνθος αραβοσίτου και το απλώνετε πάνω στα μπισκότα. Έπειτα κόβετε τις φράουλες και τις απλώνετε πάνω στην κρέμα. Το βάζετε στο ψυγείο για 30 λεπτά. Τέλος, ρίχνετε το ζελέ πάνω στην κρέμα και το αφήνετε για μία ώρα στο ψυγείο. Καλή απόλαυση!
Βασίλης Χριστόπουλος
Καλοκαιρινά smoothies
Μια ωραία ιδέα για καλοκαιρινά ροφήματα είναι τα smoothies που αποτελούν συνδυασμό φρούτων ανακατεμένα με γιαούρτι ή γάλα στο μίξερ. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές γεύσεις όπως:
Smoothie ροδάκινο
2 ροδάκινα
Μισό φλιτζάνι γιαούρτι
Μισό ποτήρι γάλα
Τριμμένος πάγος
Smoothie με ανανά, μάνγκο και δυόσμο
1 μάνγκο
1 φλιτζάνι ανανά
1 χούφτα φύλλα δυόσμου
Μισό ποτήρι νερό
Τριμμένος πάγος
Smoothie με φράουλες και μούρα
1 γιαούρτι με γεύση φράουλα
Μισό ποτήρι γάλα αμυγδάλου
10 φράουλες
1 φλιτζάνι μούρα
1 βανίλια σε σκόνη
Μαντώ Σκλία
Μαζιώτη Παναγιώτα, Μπάρτζη Γεωργία, Πολυχρονόπουλος Παναγιώτης, Σκλία Μαντώ, Τριπικέλης Αλέξανδρος, Χριστόπουλος Βασίλης