Πάσχα

ΑΠΟ: ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ ΟΛΓΑ - Μαρ• 31•24

Μεγάλη εβδομάδα αρχίζει από την Κυριακή των Βαΐων το βράδυ,

που τελείται η ακολουθία του Νυμφίου και τελειώνει το Μεγάλο Σάββατο. Όλη η εβδομάδα είναι αφιερωμένη στα Άγια Πάθη του Χριστού. Είναι εβδομάδα αυστηρής νηστείας για τους χριστιανούς.

Ονομάζεται Μεγάλη, όχι γιατί οι μέρες της είναι πιο μεγάλες, αλλά επειδή τα γεγονότα της ζωής του Χριστού που θυμόμαστε είναι μεγάλα και σπουδαία. Κάθε μέρα της είναι αφιερωμένη σε κάποιο περιστατικό των Παθών του Χριστού. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η Μεγάλη Πέμπτη, που είναι αφιερωμένη στον Μυστικό Δείπνο, στην προδοσία του Ιούδα και τη σύλληψη του Χριστού. Η Μεγάλη Παρασκευή είναι αφιερωμένη στη Σταύρωση. Τη μέρα αυτή γίνεται η περιφορά του Επιταφίου.

Την Κυριακή γιορτάζεται η Ανάσταση του Χριστού. Είναι η μεγαλύτερη γιορτή των Χριστιανών και είναι το τέλος της νηστείας. Μετά τη σταύρωση έρχεται πάντα η Ανάσταση.

stauros

Μεγάλη Δευτέρα ο Χριστός με τη μαχαίρα

Μεγάλη Τρίτη ο Χριστός εκρύφθη.

Μεγάλη Τετάρτη ο Χριστός εχάθη.

Μεγάλη Πέμπτη ο Χριστός ευρέθη.

Μεγάλη Παρασκευή ο Χριστός στο καρφί.

Μεγάλο Σάββατο ο Χριστός στον τάφο.

Κυριακή του Πάσχα Χριστός Ανέστη!

Πασχαλινά έθιμα

Το βράδυ της Ανάστασης μικροί και μεγάλοι  πηγαίνουν στην εκκλησία κρατώντας λαμπάδες. Είναι ένα έθιμο από πολύ παλιά, επειδή τότε οι Χριστιανοί βαφτίζονταν όλοι μαζί το βράδυ της Ανάστασης και ο καθένας κρατούσε τη λαμπάδα του. Τώρα οι νονοί και οι νονές μάς φέρνουν τις λαμπάδες που θέλουμε και περιμένουμε να τις ανάψουμε με το Άγιο φως που ανάβει κάθε χρόνο στο μέρος που αναστήθηκε ο Χριστός.

labada

Κάθε Μεγάλη Πέμπτη οι νοικοκυρές βάφουν τα αυγά τους κόκκινα, γιατί κόκκινο είναι το αίμα του Χριστού. Είναι κόκκινο όμως και το χρώμα της χαράς. Έχουμε χαρά για την Ανάσταση του Χριστού. Τα χρώματα παλιά τα έβρισκαν από τα φυτά, ενώ σήμερα τα αγοράζουμε στο σούπερ μάρκετ. Το πρώτο αυγό που έβαφαν ήταν της Παναγίας και το έβαζαν στο εικονοστάσι. Με αυτό σταύρωναν τα παιδιά, για να τα προφυλάσσουν από το κακό το μάτι.

avga

avga2

Για να παίξετε το πασχαλινό κουίζ, πατήστε εδώ.

 

Μπάρτζης Μιχαήλ, Πρέσβελος Βασίλης, Σουλιώτη Λυδία, Τριπικέλης Αλέξανδρος

Top