Παγκόσμιες ημέρες

ΑΠΟ: ΣΤΕΦΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ - Μαρ• 31•24

Σας παρουσιάζουμε μερικές από τις παγκόσμιες ημέρες, που γιορτάζονται την άνοιξη.

Παγκόσμια ημέρα δασών

Η παγκόσμια ημέρα δασών γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου. Το δάσος είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τον άνθρωπο. Πρέπει να το φροντίζουμε και να το προσέχουμε. Αν καίμε τα δάση, δε θα έχουμε αρκετό οξυγόνο. Επίσης, πρέπει να προστατεύουμε τα ζώα, που ζουν μέσα σ’ αυτά. Αν κόψουμε ένα δέντρο, θα πρέπει να το αντικαταστήσουμε. Μπορούμε να απολαμβάνουμε εκδρομές και να χαιρόμαστε στο όμορφο περιβάλλον του δάσους.

delhstathidash

 Δεληστάθη Χριστίνα

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Η ημέρα της γυναίκας είναι στις 8 Μαρτίου. Η ιδέα για την Παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας ανήκει σε μια κυρία από τη Γερμανία με το όνομα Κλάρα Ζέτκιν. Τα Ηνωμένα Έθνη άρχισαν να γιορτάζουν επίσημα την 8η Μαρτίου ως Παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας το 1975, κατά τη διάρκεια του Διεθνούς έτους της Γυναίκας. Η Sirimavo Bandaranaike της Κεϋλάνης ήταν η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στον κόσμο και μάλιστα εκλέχτηκε τρεις φορές. Το μωβ χρώμα είναι το χρώμα της Παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας, αν και υπάρχουν τρία χρώματα, που συνδέονται μ’ αυτή. Το μωβ, το λευκό και το πράσινο. Η πρώτη γυναίκα, που κέρδισε βραβείο Νόμπελ και η μόνη που το κατάφερε δύο φορές ήταν η Πολωνογαλλίδα επιστήμονας και χημικός, Μαρί Σκοντόφσκα Κιουρί. Το σύμβολο που αντιπροσωπεύει αυτή τη μέρα είναι το σύμβολο της Αφροδίτης. Το 1893 η Νέα Ζηλανδία έδωσε στις γυναίκες το δικαίωμα ψήφου κι έγινε το πρώτο κράτος στον κόσμο, που το έκανε.

Κάντε το κουίζ για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας εδώ.

 

mporshgynaika

Μπόρση  Αναστασία

Η ώρα της Γης

Η ώρα της Γης πραγματοποιείται κάθε χρόνο στα τέλη Μαρτίου. Είναι μια ώρα, που όλοι οι άνθρωποι σβήνουν τα φώτα στο σπίτι τους, για να εξοικονομήσουν ενέργεια και να μη σπαταλούν ηλεκτρικό ρεύμα. Έτσι κάνουν καλό στη Γη και προστατεύουν το περιβάλλον μας. Σ’ όλο τον κόσμο το κάνουν αυτό και, παρακαλώ πολύ, να το τηρείτε όλοι κάθε χρόνο, γιατί θα μας βοηθήσει να ζούμε καλύτερα. Μπορεί να εφαρμοστεί παντού: στα μαγαζιά, τις πλατείες και τα καταστήματα. Η ώρα της Γης είναι μια προσπάθεια να καταλάβουμε όλοι μας πόσο πολύτιμη είναι η ενέργεια στη ζωή μας και την αξία προστασίας του περιβάλλοντος.

panagopoulouwrathsghs

Παναγοπούλου Παρασκευή

Σχολικός εκφοβισμός

Ο σχολικός εκφοβισμός είναι όταν κάποια παιδιά εκφοβίζουν άλλα, που μπορεί να είναι μικρότερα, πιο αδύναμα, να έχουν προβλήματα υγείας ή να έχουν γεννηθεί με προβλήματα στο σώμα. Αυτό το πράγμα που γίνεται δεν είναι σωστό και πρέπει να σταματήσει τώρα αμέσως. Η 6η Μαρτίου είναι Παγκόσμια Hμέρα κατά του Σχολικού Εκφοβισμού, ενώ και στην Ελλάδα η ίδια ημέρα έχει καθιερωθεί ως Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού.

papanagiwtoyekfovismos

 

Παπαναγιώτου Ιολάνδη

Γιορτή μητέρας

Τη μαμά μου αγαπώ,

την προσέχω, τη λατρεύω

και στην αγκαλιά της θα κοιμηθώ.

Ζωγραφιές της δίνω,

για να την ευχαριστήσω.

Είναι μια υπέροχη μαμά

και της εύχομαι «Χρόνια πολλά».

stergiopouloumhtera

Στεργιοπούλου Ραφαηλία

Παγκόσμια ημέρα θεάτρου

Η λέξη θέατρο προέρχεται από το ρήμα «θεώμαι», που στη νεοελληνική γλώσσα σημαίνει «βλέπω, παρατηρώ». Μπορεί να έχει διάφορες μορφές, όπως ο μονόλογος, η όπερα, το μπαλέτο, η παντομίμα κ. ά. Μπορεί, επίσης, να συνοδεύεται κι από άλλες μορφές τέχνης, όπως η συγγραφή, τα εικαστικά, η μουσική και ο χορός. Στην παράσταση συμμετέχουν άνθρωποι, που λέγονται «ηθοποιοί». Δημιουργήθηκε στην αρχαία Αθήνα. Υπάρχουν διάφορα είδη, όπως η τραγωδία, η κωμωδία, το δράμα. Στην αρχή πρωταγωνιστούσαν μόνο άντρες. Άνθρωποι του θεάτρου είναι ο σκηνοθέτης, οι ηθοποιοί, οι μοδίστρες, οι μουσικοί, ο σκηνογράφος, ο συγγραφέας.  Με τα χρόνια εξελίχθηκε και τώρα πρωταγωνιστούν και γυναίκες και παιδιά. Το 1962, από το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου, καθιερώθηκε η 27η Μάρτη ως η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου. Στην Ελλάδα υπάρχουν 220 θέατρα. Κατά τη γνώμη μου, οι ταινίες με το θέατρο μοιάζουν πολύ, με τη διαφορά ότι στις ταινίες τα έργα που παρουσιάζονται φαίνονται πιο αληθινά. Μέσα από το θέατρο μπορεί να δημιουργηθεί μια ταινία.

 pagkosmiesmeres

Τσερώνη Φωτεινή

Top