Τα πανηγύρια του καλοκαιριού

ΑΠΟ: ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ ΟΛΓΑ - Ιουν• 13•24

Πανηγύρι στο Αγγελόκαστρο

Στο πανηγύρι του Αγίου Παντελεήμονα στο χωριό μου, το Αγγελόκαστρο,

 

κάθε χρόνο 26 και 27 Ιουλίου βάζουν μουσική και χορεύουν. Εκεί κάποιες φορές έχουν και πάγκους με παιχνίδια αλλά , για να σας πω την αλήθεια, είναι λίγο ακριβά. Πάντα όμως τα παιδιά θέλουν να ψωνίζουν. Επίσης προς τιμήν του Αγίου βγάζουν την εικόνα του και την περιφέρουν γύρω γύρω από την εκκλησία.

Κωνσταντίνος Μαζιώτης

panigiri 1

Δεκαπενταύγουστος

Ο Δεκαπενταύγουστος είναι η αργία του καλοκαιριού. Εκείνη τη μέρα γιορτάζουμε την Κοίμηση της Θεοτόκου. Αυτή τη μέρα γιορτάζουν η Μαρία, ο Μάριος, ο Παναγιώτης, η Παναγιώτα και η Δέσποινα. Σε όλα τα μέρη της Ελλάδας υπάρχουν πολλές εκκλησίες που έχουν πανηγύρι εκείνη την ημέρα.

Μιχαήλ Μπάρτζης

 

Πανηγύρι Αποστόλου Παύλου

Σε ολόκληρη την Ελλάδα γιορτάζουμε στις 29 Ιουνίου κάθε χρόνο τη μνήμη των Αγίων Πέτρου και Παύλου, των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων, οι οποίοι θεωρούνται και θεμελιωτές της Εκκλησίας και της Χριστιανοσύνης. Έχουν ξεχωριστή θέση στη χριστιανική πίστη κι αυτό φαίνεται από το γεγονός πως στις εικόνες τους, οι δύο Απόστολοι παρουσιάζονται μαζί, να κρατούν έναν βυζαντινό ναό, ο οποίος συμβολίζει την Εκκλησία. Ο Απόστολος Παύλος είναι και ο πολιούχος της πόλης μας, της Κορίνθου, και κάθε χρόνο τον γιορτάζουμε με μεγαλοπρέπεια και τιμές. Λίγες μέρες πριν τη γιορτή του, εδώ και 17 χρόνια, γίνονται τα Παύλεια, εκδηλώσεις δηλαδή προς τιμήν του Αποστόλου Παύλου. Γίνεται υποδοχή ιερών εικόνων και λειψάνων στον κεντρικό ναό της Κορίνθου. Πλήθος προσκυνητών κάθε μέρα περνούν να προσκυνήσουν. Επίσης προς τιμή του Αγίου πραγματοποιούνται αθλητικοί αγώνες, θεατρικά δρώμενα, χορευτικές εκδηλώσεις και άλλες θρησκευτικές και μουσικές εκδηλώσεις. Τα παιδιά περιμένουν τη μεγάλη εμποροπανήγυρη που γίνεται στους δρόμους γύρω από τη Μητρόπολη της Κορίνθου.

Παύλος Μαρδίκης

panigiri 3

Οι Άγιοι Ανάργυροι

Ο Ιερός Ναός των Αγίων Αναργύρων, Κοσμά και Δαμιανού, βρίσκεται στους πρόποδες του Ακροκορίνθου, στην Αρχαία Κόρινθο. Ο Ιερός Ναός σύμφωνα με υπερήλικες γέροντες της περιοχής χτίστηκε μεταξύ 1912-1914. Είναι ρυθμού μονόχωρης βασιλικής. Στο αριστερό μέρος του τέμπλου δεσπόζει η θαυματουργή εικόνα των Αγίων Αναργύρων. Γύρω της υπάρχουν πολλά αφιερώματα προσκυνητών. Ο Ιερός Ναός πανηγυρίζει με λαμπρότητα την 1η Ιουλίου κάθε χρόνο. Οι εκδηλώσεις διαρκούν 3 μερόνυχτα. Την Παραμονή τελείται πανηγυρικός εσπερινός και ανήμερα Θεία λειτουργία. Πλήθος πιστών προσέχονται και προσκυνούν την εικόνα των Αγίων. Στη συνέχεια κατηφορίζουν στην πλατεία της Αρχαίας Κορίνθου, η οποία γεμίζει με κόσμο που τρώει, πίνει και χορεύει. Επίσης υπάρχουν πάγκοι με εμπορεύματα και παιχνίδια. Γίνεται δηλαδή μεγάλο πανηγύρι προς τιμή των Αγίων Αναργύρων.

Παναγιώτης Τριπικέλης

 panigiri 2

Μαζιώτης Κωνσταντίνος, Μαρδίκης Παύλος, Μπάρτζης Μιχαήλ, Τριπικέλης Παναγιώτης

Top