Η ιστορία της Lamborghini

ΑΠΟ: ΣΤΕΦΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ - Απρ• 10•22
Ο Φερούτσιο Λαμποργκίνι γεννήθηκε σε ένα χωριό κοντά στην Μπολόνια της Ιταλίας.
Οι γονείς του ήταν αγρότες αλλά ο ίδιος έδειξε ενδιαφέρον για την τεχνολογία και τις μηχανές. Κατά τη διάρκεια του Β’  Παγκοσμίου πολέμου υπηρέτησε στη Ρόδο ως υπεύθυνος συντήρησης στρατιωτικών οχημάτων. Μετά τον πόλεμο γύρισε στο χωριό του και κατάλαβε ότι υπήρχε μεγάλη ζήτηση για τρακτέρ. Κατασκεύασε ένα από παλιοσίδερα και σύντομα όλοι οι συγχωριανοί του ήθελαν και αυτοί. Αγόρασε μερικά στρατιωτικά οχήματα, τα διέλυσε κι έφτιαξε τρακτέρ μικρά στην αρχή και αργότερα μεγαλύτερα.
lamborgini2
Το 1949 άνοιξε εργοστάσιο και κατέφερε να γίνει ο μεγαλύτερος κατασκευαστής στην Ιταλία, ενώ το 1960 επεκτάθηκε στην παραγωγή καυστήρων και κλιματιστικών.
Ο Λαμποργκίνι είχε πάθος με τα ελικόπτερα και τα γρήγορα αυτοκίνητα, όμως το κράτος δεν του έδωσε άδεια για να φτιάχνει ελικόπτερα κι έτσι τον κέρδισε η αυτοκινητοβιομηχανία. Ανάμεσα στα αυτοκίνητα που είχε, ήταν και μια Ferrari, που του παρουσίαζε προβλήματα με το συμπλέκτη και πήγε στο εργοστάσιο, για να παραπονεθεί. Εκεί ο ίδιος ο Ferrari του είπε: «Eσύ κοίτα τα τρακτέρ σου και άσε εμένα να ασχοληθώ με τα αυτοκίνητα». Ενοχλημένος αποφάσισε να φτιάξει ένα δικό του γρήγορο αυτοκίνητο.
lamborgini1
Ο Λαμποργκίνι ίδρυσε την Automobili Lamborghini SpΑ, σε ένα εργοστάσιο λίγα χιλιόμετρα από αυτό της Ferrari. Προσέλαβε τους καλύτερους μηχανικούς, μερικοί από τους οποίους δούλευαν στη Ferrari και τους καλύτερους οδηγούς αυτοκινήτων, για να δοκιμάζουν τα νέα μοντέλα.
lamborgini3
Τα πράγματα πήγαιναν καλά για τη αυτοκινητοβιομηχανία μέχρι τη δεκαετία του ’70, όταν χάθηκε μια μεγάλη παραγγελία για τρακτέρ στη Νότια Αφρική, αναγκάζοντας τον Ιταλό εκατομμυριούχο να πουλήσει την επιχείρησή του. Όμως και στον τομέα των αυτοκινήτων η πορεία δεν ήταν καλύτερη κι αυτό είχε ως συνέπεια ο Λαμποργκίνι να πουλήσει το μερίδιό του και να αποσυρθεί οριστικά το 1974.
lamborgini4
Ο Φερούτσιο Λαμποργκίνι, αφού αποσύρθηκε ασχολήθηκε με το κρασί. Την εταιρεία τη διαχειρίζεται η κόρη του και είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής οίνου στην Ιταλία. Έμεινε γνωστός για την απλότητα του.
               
       Βαλάντης  Κλωνής

 

 

Top