ΤΟ ΜΟΥΝΤΙΑΛ ΤΟΥ 2022 ΔΙΕΞΗΧΘΗ ΣΤΟ ΚΑΤΑΡ

Γράφει η Ιωάννα Παπαϊωάννου (Γ4)

Η επιλογή του Κατάρ,  για να φιλοξενήσει το φετινό Μουντιάλ, έγινε πριν από 12 χρόνια. Αυτό είχε προκαλέσει  παραλήρημα ενθουσιασμού στους δρόμους της Ντόχα, για την πρώτη διοργάνωση του θεσμού σε αραβική χώρα.

Γιατί όμως επιλέχτηκε το Κατάρ; Σύμφωνα με διάφορους εμπειρογνώμονες και εκθέσεις, το κόστος του Μουντιάλ ξεπέρασε τα 200 δισεκατομμύρια δολάρια και θα μπορούσε να φτάσει ακόμη ψηλότερα. Λόγω του υψηλού κόστους, επιλέχτηκε η χώρα που παρουσίαζε μεγάλη οικονομική άνεση. Είναι ήδη βέβαιο, ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο  του Κατάρ είναι το πιο ακριβό Παγκόσμιο Κύπελλο που έχει διεξαχθεί από το 1930. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, το κόστος του μπορεί να είναι ακόμη και μεγαλύτερο από τα προηγούμενα 21 μαζί.

Από την άλλη, η επιλογή της χώρας προκάλεσε πολλές αντιδράσεις. Το Κατάρ είναι ένα βασίλειο κάπως μεγαλύτερο σε έκταση από την Κρήτη, γεμάτο με πετρελαιοπηγές, αλλά με πολλές ανισότητες. Από τότε που του ανατέθηκε το τουρνουά, το 2010, το Κατάρ αντιμετώπισε μαζική κριτική από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τη μεταχείριση των ξένων εργατών. Αναφέρεται ότι 6.500 μετανάστες εργάτες από την Ινδία, το Πακιστάν, το Νεπάλ, το Μπαγκλαντές και τη Σρι Λάνκα πέθαναν στη χώρα μεταξύ 2010 και 2020. Ειδικοί σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι ένας τεράστιος αριθμός από αυτούς που πέθαναν βρίσκονταν στη χώρα ειδικά λόγω του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Πολλοί κάνουν λόγο για ένα «αιματοβαμμένο Μουντιάλ».

Οι αγώνες έγιναν σε 8 συνολικά στάδια, και τα επτά από αυτά χτίστηκαν από το μηδέν για τη διοργάνωση. Είναι μοιρασμένα σε πέντε διαφορετικές πόλεις.

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης