Σχολή Saheti, η καρδιά του ελληνισμού και της Ορθοδοξίας χτυπά στο Γιοχάνεσμπουργκ.

Σχολή Saheti, εορτασμός 25ης Μαρτίου

Η Σχολή Σαχέτι,- Saheti που βρίσκεται στο Γιοχάνεσμπουργκ, είναι ένα ενιαίο σχολείο που συμπεριλαμβάνει βρεφονηπιακό σταθμό, νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο. Πρόκειται για ένα μη κερδοσκοπικό εκπαιδευτικό ίδρυμα που δημιουργήθηκε το 1974 από την ελληνική παροικία με μπροστάρη τον Γιώργο Μπίζο, τον Έλληνα δικηγόρο του Νέλσον Μαντέλα. Ήδη από εκείνη την δεκαετία, που το Απαρτχάιντ βρισκόταν στο απόγειο του το Σαχέτι είχε ανοιχτό τις πόρτες του σε όλους τους μαθητές ανεξαρτήτως φυλής και χρώματος.Το Σαχέτι-Saheti είναι ακρώνυμο από τα αρχικά των αγγλικών λέξεων «South African Hellenic Educational and Technical Institute». Στο παρακάτω link  θα γνωρίσετε το ιστορικό σχολείο και τις δραστηριότητες του.

https://www.youtube.com/watch?v=WVYizkUgJas

Στο καταστατικό ίδρυσης αναφέρεται: « Η προώθηση της Ελληνικής κουλτούρας του πνεύματος του Ελληνισμού και της Ελληνικής ορθόδοξης πίστης και ταυτόχρονα η παροχή του δικαιώματος σε όλους στην ελευθερία της συνείδησης της πίστης, της σκέψης, της γνώμης και της άποψης.» Είναι αληθινο κόσμημα για την ομογένεια και την ορθοδοξία.Το Σαχέτι είναι σημείο αναφοράς για την Ελληνική παροικία στην Νότια Αφρική . Το λογότυπο της σχολής είναι :  «Γνώθι σαυτόν» είναι ένα απόφθεγμα του Χείλωνα του Λακεδαιμόνιου, ενός από τους επτά σοφούς. είναι το λογότυπο της σχολής.

"Γνώθι σαυτόν", το λογότυπο της σχολής Saheti

«Γνώθι σαυτόν», το λογότυπο της σχολής Saheti

Διδάσκονται και οι 1.300 μαθητές (60% ελληνικής καταγωγής) την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό (στοιχεία ιστορίας, μυθολογίας, θρησκευτικών, ελληνικό παραδοσιακό χορό και μουσική). Είναι ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό συγκρότημα όπου τα παιδιά μαθαίνουν να συνυπάρχουν, να συνεργάζονται και να πετυχαίνουν το καλύτερο στην ακαδημαϊκή τους πορεία.

Η εορταστική εκδήλωση για την 25η Μαρτίου 2021  έγινε στο χώρο του σχολείου και άρχισε με το πρόγραμμα που παρουσίασαν οι μαθητές του σχολείου, συνεχίστηκε με την γιορτή που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Νοτίου Αφρικής και ολοκληρώθηκε με την καθιερωμένη παρέλαση στην οποία κάθε χρόνο συμμετέχουν αδελφότητες, σωματεία, σύλλογοι, μαθητές Ελληνικών κοινοτήτων, μαθητές του πλάνου στήριξης του Σαχέτι και μαθητές του Σαχέτι.

Παραδοσιακοί χοροί και φορεσιές στη σχολή Saheti

Παραδοσιακοί χοροί και φορεσιές στη σχολή Saheti

Τσολιάδες-μαθητές στην σχολή Saheti

Τσολιάδες-μαθητές στην σχολή Saheti

Απόσπασμα από τον λόγο του Δρ Γεωργίου Βλάχου, Συντονιστή Εκπαίδευσης του σχολείου Σαχέτι, Γενικό Προξενείο  της Ελλάδος στο Γιοχάνεσμπουργκ, στις 17 Μαρτίου 2021.

«……………….Η εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου 1821 μάς μεταφέρει 200 χρόνια πίσω. Και γυρνά τη σκέψη μας στα Καλάβρυτα, στη Μονή της Αγίας Λαύρας, στην Αλαμάνα, στη Γραβιά, στο Βαλτέτσι, στην Τριπολιτσά, στη Χίο και τα Ψαρά, στα Δερβενάκια, στην Αράχοβα, στο Μεσολόγγι, σε όλους εκείνους τους ένδοξους και αιματοβαμμένους τόπους, όπου οι Έλληνες, ολιγάριθμοι, χωρίς οργανωμένο στρατό και με πενιχρά πολεμικά μέσα, εναντιώθηκαν στην πανίσχυρη τότε Οθωμανική Αυτοκρατορία, που διέθετε όχι μόνο πολυάριθμα αλλά και άρτια οργανωμένα στρατεύματα. Ας μην αγνοείται, φυσικά, και το γεγονός πως οι Έλληνες ξεκίνησαν μόνοι τους τον Αγώνα, έχοντας να αντιμετωπίσουν παράλληλα και την εχθρική στάση της κραταιής τότε «Ιερής Συμμαχίας» των Ευρωπαϊκών δυνάμεων, που αποσκοπούσε στην κατάπνιξη των απανταχού φιλελεύθερων και εθνικών κινημάτων.

Παρέλαση μαθητών της σχολής Saheti

Παρέλαση μαθητών της σχολής Saheti

Σημαντική ήταν, βεβαίως, και η συνεισφορά των Ελλήνων Διαφωτιστών του εξωτερικού, της Φιλικής Εταιρείας, της Ορθόδοξης Εκκλησίας -η οποία στάθηκε αληθινή «Κιβωτός» του Έθνους, συμβάλλοντας στη διατήρηση της γλώσσας και της εθνικής ταυτότητας του Γένους- των δασκάλων και των λογίων, με το παιδευτικό και συγγραφικό τους έργο, των εμπόρων και των ναυτικών, με την οικονομική τους βοήθεια, αλλά και του ανώνυμου λαού με τους ηρωισμούς και τις θυσίες του και τέλος, των ανώνυμων και επώνυμων Φιλελλήνων από το εξωτερικό…………………»

Ζιάννη Κοντονή Φωτεινή

Πηγές:

https://enromiosini.gr/romnios/omogeneia/%ce%b7-%ce%b5%cf%80%ce%ad%cf%84%ce%b5%ce%b9%ce%bf%cf%82-%cf%84%ce%b7%cf%82-25%ce%b7%cf%82-%ce%bc%ce%b1%cf%81%cf%84%ce%af%ce%bf%cf%85-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%b1-%ce%bc%ce%b7%ce%bd%cf%8d%ce%bc

https://www.news247.gr/kosmos/25i-martioy-to-scholeio-poy-timise-tin-ethniki-epeteio-opos-kanena-stin-ellada.6413818.html

 

 

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης