Σπουδές και τουριστικά επαγγέλματα;

Μουρίκα Δροσούλα Γ’3

Η αναζήτηση και η επιλογή του κατάλληλου επαγγέλματος απασχολεί τα παιδιά του Γυμνασίου και του Λυκείου. Ένας τομέας που έχει ολοένα και περισσότερη ζήτηση είναι αυτός των Τουριστικών Επαγγελμάτων. Υπάρχουν διάφορες κατευθύνσεις που μπορεί κάποιος να ακολουθήσει για να μπει στον χώρο αυτό.

Μέσω πανελλαδικών εξετάσεων μπορεί κάποιος να εισαχθεί είτε σε Α.Ε.Ι. είτε σε Τ.Ε.Ι. και να ειδικευθεί σε κάποιο από τα τουριστικά επαγγέλματα.   Είναι σημαντικό ότι για πρώτη φορά φέτος το Πανεπιστήμιο Πειραιώς και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου (Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού) έχουν εντάξει πανεπιστημιακά τμήματα για το πεδίο του τουρισμού. Επίσης, υπάρχουν αρκετά Τ.Ε.Ι. σε διάφορα μέρη της χώρας (Τ.Ε.Ι. Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Δυτικής Μακεδονίας, Κρήτης, Πάτρας, Ρόδου, Λάρισας, Ηγουμενίτσας, Λαμίας) που παρέχουν σπουδές πάνω σε αυτό τον τομέα, δίνοντας την δυνατότητα και για Μεταπτυχιακές σπουδές.

Οι πτυχιούχοι των  ΤΕΙ  Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων καλύπτουν όλο το φάσμα της Διοικητικής ιεραρχίας στους τομείς της ειδικότητάς τους.

Μπορούν να ασχοληθούν με την τροφοδοσία ξενοδοχείων και γενικότερα επισιτιστικών μονάδων, την προμήθεια υλικών και εξοπλισμού, τον προγραμματισμό επιχειρηματικής δραστηριότητας τουριστικών επιχειρήσεων, την χρηματοδότηση τουριστικών επιχειρήσεων, την υποδοχή και εξυπηρέτηση πελατών, την τήρηση λογαριασμών πελατών, τις Δημόσιες σχέσεις, την Εποπτεία ορόφων, την άσκηση εποπτείας και διοίκησης στο προσωπικό των τουριστικών επιχειρήσεων, την έρευνα αγοράς-πωλήσεων τουριστικών αγαθών και υπηρεσιών, τη διαχείριση επισιτιστικών επιχειρήσεων (εστιατόρια, καφετέριες κ.λ.π.), μπαρ, κέντρων διασκεδάσεως και κυλικείων σε τουριστικούς χώρους που ανήκουν στην κατηγορία Πολυτελείας και Α και την κατάρτιση Προϋπολογισμού Εσόδων – Εξόδων. Μπορούν να απασχοληθούν σε αντίστοιχες θέσεις και σε τμήματα επιβατικών πλοίων και κρουαζιερόπλοιων. Επίσης μπορούν να ασχοληθούν με την παροχή τουριστικών πληροφοριών, την έκδοση εισιτηρίων, το σχεδιασμό και σύνθεση τουριστικού πακέτου, το σχεδιασμό και εκτέλεση μαζικής διακίνησης ατόμων, το προγραμματισμό και εκτέλεση μαζικής διακίνησης ατόμων και την καθοδήγηση ταξιδιωτικών ομάδων. Οι πτυχιούχοι του τμήματος, ασκούν τις δραστηριότητες των έξι παραπάνω αντικειμένων και όταν αφορούν τουριστικά, ταξιδιωτικά τμήματα καθώς και τμήματα αεροπορικών, ναυτιλιακών και σιδηροδρομικών εταιρειών. Τέλος, μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμα υπεύθυνου διευθυντή ξενοδοχειακής επιχείρησης, το επάγγελμα του υπεύθυνου διευθυντή ταξιδιωτικών γραφείων και να παρέχουν υπηρεσίες στη Δ/νση Επιθεώρησης του Ε.Ο.Τ. και άλλες διοικητικές και επιτελικές θέσεις τους.

Κάποιος βέβαια μπορεί να διαλέξει ένα Δημόσιο Ι.Ε.Κ. (συνολικής διάρκειας 5 εξαμήνων) για το οποίο οι υποψήφιοι πρέπει να είναι απόφοιτοι Γενικού, Επαγγελματικού Λυκείου ή Επαγγελματικής Σχολής ή ΣΕΚ ή άλλου ισότιμου Σχολείου. Η φοίτηση στα Ι.Ε.Κ. του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού παρέχεται δωρεάν υποβάλλοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Τέλος, υπάρχει η επιλογή του Ιδιωτικού Ι.Ε.Κ. όπου απαιτούνται δίδακτρα. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει ο υποψήφιος να έχει τη διαβεβαίωση ότι το πτυχίο του θα είναι αναγνωρισμένο.

Οι απόφοιτοι των Ι.Ε.Κ. Αναβύσσου Αττικής, Ηρακλείου Κρήτης, Περαίας Θεσσαλονίκης, Ρόδου, Άργους Πελοποννήσου, Γαλαξιδίου, Αλεξανδρούπολης, Κέρκυρας μπορούν να εργασθούν ως Τεχνικοί Τουριστικών Μονάδων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας (Υπηρεσία υποδοχής -Υπηρεσία ορόφων -Εμπορευματογνωσία). Για τη φοίτησή τους στα Ι.Ε.Κ. απαιτείται πτυχίο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Στα Ι.Ε.Κ. Αναβύσσου Αττικής, Ηρακλείου Κρήτης, Περαίας Θεσσαλονίκης, Ρόδου, Κέρκυρας, Άργους Πελοποννήσου, Γαλαξιδίου, Αλεξανδρούπολης οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ειδικευθούν ως Τεχνικοί Μαγειρικής Τέχνης – Αρχιμάγειρες (Chef) έχοντας απολυτήριο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Στα Ι.Ε.Κ. Αναβύσσου, Ηρακλείου Κρήτης, Ρόδου οι απόφοιτοι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μπορούν να ειδικευθούν ως Τεχνικοί Αρτοποιίας – Ζαχαροπλαστικής.

Υπάρχουν επίσης και άλλες ειδικότητες που μπορούν να απορροφηθούν στον τουρισμό όπως οι γυμναστές στα πλαίσια του αθλητικού τουρισμού , αρχαιολόγοι (αρχαιολογικός τουρισμός), αρχιτέκτονες (αρχιτεκτονικός τουρισμός) και οι οποίες αποτελούν μέρος θεματικών μορφών τουρισμού (altertourism.gr).

Σχολιάστε

Top