Παιδική παχυσαρκία

παχυσαρκια

 

Γεια σας! Με αφορμή τη σχολική μας εφημερίδα, στο ΓΕΛ Νέας Περάμου, αποφάσισα ως έφηβη μαθήτρια της Β΄ τάξης να γράψω ένα άρθρο σχετικά με την παιδική παχυσαρκία.

Η παιδική παχυσαρκία είναι ένα φαινόμενο που απασχολεί καθημερινά όλο και περισσότερους ανθρώπους.

Μετά από έρευνες που έγιναν φαίνεται πως η Ελλάδα κατέχει τη δεύτερη θέση, μετά τις ΗΠΑ, στην παιδική παχυσαρκία. Οι παράγοντες εμφάνισης του φαινομένου είναι αρκετοί. Αρχικά, οφείλεται στην ανθυγιεινή διατροφή και στο μη σωστά δομημένο πρόγραμμα εκγύμνασης που έχει υιοθετήσει η ελληνική οικογένεια. Σύμφωνα, όμως, με την εμπειρία μου ως έφηβης μαθήτριας και σαφώς πιο κοντά στους συνομηλίκους μου, καθώς και σε συχνά κρούσματα παχυσαρκίας, βλέπω πως κύριο λόγο παίζει η ψυχολογία ενός παιδιού. Όταν ένα παιδί ζει σε ασταθές περιβάλλον, το να τρώει ασύστολα και ανεξέλεγκτα του δημιουργεί το αίσθημα της παρηγοριάς και της ικανοποίησης. Επίσης, η χαμηλή αυτοεκτίμηση και το στρες στην καθημερινή του ζωή το επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο. Το παιδί αρχίζει να επηρεάζεται από τις κοινωνικές κριτικές και να κλείνεται στον εαυτό του. Το τελικό στάδιο, σύμφωνα με ψυχολογικές έρευνες, είναι η πλήρης περιθωριοποίηση και τα ψυχολογικά προβλήματα.

Σε αυτήν την περίπτωση ο ρόλος των γονιών είναι ο πιο σημαντικός. Πολλές φορές η στάση των γονιών επηρεάζει αρνητικά την αυτοεκτίμηση του παιδιού, καθώς και αυξάνει την τάση του για υπερφαγία. Το να ντρέπεται κανείς για το υπέρβαρο παιδί του, άθελά του μπορεί να του μεταφέρει και αισθήματα αποστροφής και απαξίωσης για τους ίδιους του τους γονείς. Γι΄ αυτό λοιπόν, οι γονείς πρέπει να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στο παιδί αυτό. Θα πρέπει να βρουν την αιτία της συστηματικής αύξησης βάρους και να σταθούν δίπλα του, βοηθώντας το να ξαναποκτήσει την αυτοπεποίθηση και τη δύναμη του, για να αντιμετωπίσει με αισιοδοξία και θάρρος την κατάσταση. Μη φοβάστε και μη ντρέπεστε για το παιδί σας! Δείξετε του εμπιστοσύνη και αντιμετωπίστε το πρόβλημα μαζί!

Κατερίνα Πέτκα

Σχολιάστε

Top