Αρχαιολογικό Μουσείο και Κνωσός

Εκπαιδευτική επίσκεψη του Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου Ηρακλείου στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης μας και στην Κνωσό

Η Α΄ τάξη του Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου Ηρακλείου πραγματοποίησε επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης μας, με σκοπό οι μαθητές να δουν από κοντά τα εκθέματα του Μουσείου από τη Μινωική εποχή, για τα οποία είχαν προηγηθεί παρουσιάσεις και συζητήσεις στα πλαίσια του μαθήματος της Ιστορίας, καθώς και να συλλέξουν φωτογραφικό υλικό και πληροφορίες για αυτά.

arch_museum1

Η επίσκεψη αποτέλεσε μία μοναδική εμπειρία για τους μαθητές, αφού τους έδωσε το έναυσμα να αναρωτηθούν και να δώσουν οι ίδιοι, εργαζόμενοι σε ομάδες, απαντήσεις σε ερωτήματα  φύλλων εργασίας, που αφορούσαν στον Μινωικό πολιτισμό μέσω της βοήθειας που τους προσέφεραν τα εκθέματα και οι περιγραφές τους. Τα φύλλα εργασίας των μαθητών είχε επιμεληθεί η καθηγήτρια του μαθήματος της ιστορίας, κ. Μαράκη.

Ένα ακόμη όφελος που αποκόμισαν οι μαθητές ήταν η έμπνευση για δημιουργικές εργασίες, μέσα από τις οποίες, στη συνέχεια, παρουσίασαν τον Μινωικό πολιτισμό στην τάξη τους.

Την ίδια ημέρα οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να επισκεφθούν και τον Αρχαιολογικό Χώρο της Κνωσού. Τα παιδιά ξεναγήθηκαν στον χώρο από ειδικούς, λαμβάνοντας με αυτόν τον τρόπο νέες γνώσεις και πληροφορίες τόσο για ιστορικά θέματα όσο και για ζητήματα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.knossos1

Μέσα από αυτήν την επίσκεψη τους δόθηκε η ευκαιρία να προσεγγίσουν διαφορετικά τα όσα είχαν διδαχτεί κατά τη διάρκεια του μαθήματος της ιστορίας και να εντοπίσουν νέα στοιχεία για τις μελλοντικές τους εργασίες. Όλοι οι μαθητές επέδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, γεγονός που συντέλεσε στην επιτυχία της επίσκεψης.

knossos2

Ευχόμαστε μελλοντικά να υπάρξουν περισσότερες αντίστοιχες διδακτικές επισκέψεις, οι οποίες θα δώσουν το έναυσμα στους μαθητές να καλλιεργήσουν τις δεξιότητές τους στο μάθημα της Ιστορίας και να συνδυάσουν τη σωστή εκμάθηση της με αναμνήσεις από τους ίδιους τους Αρχαιολογικούς Χώρους που έχουν μελετήσει και στη συνέχεια επισκεφθεί.

Νέλη Κυρίκου Α2

Σχολιάστε

Top