Tο τραγούδι της καρδιάς σου

Φίλος είναι μονάχα εκείνος που ξέρει το τραγούδι της καρδιάς σου… και που μπορεί να στο τραγουδήσει όταν εσύ… ξεχάσεις τα λόγια…!!!

 Φιλία– το μέγιστο αγαθό κατά τον Αριστοτέλη- ονομάζεται η σχέση μεταξύ δύο ή περισσότερων ανθρώπων του ίδιου ή και διαφορετικού φύλου με κύριο χαρακτηριστικό την αμοιβαία αγάπη, αφοσίωση και κατανόηση χωρίς κατ” ανάγκη να υπάρχει συμφέρον, κίνητρο ή άλλος απώτερος στόχος. Φιλία αναμφισβήτητα θεωρείται η δημιουργία σχέσεων εμπιστοσύνης και ειλικρίνειας μεταξύ των ανθρώπων.

friends1Οι φιλίες αποτελούν ένα σημαντικό και αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας, καθώς βοηθούν σημαντικά στην κοινωνικοποίηση των παιδιών και στην ανάπτυξη υγιών σχέσεων στους ενήλικες. Αρχίζουν να χτίζονται την περίοδο της ενηλικίωσης, συνήθως στην εφηβεία και έχουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του ατόμου, στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς του, στη σωματική και ψυχική υγεία του. Είναι όμως γνωστό ότι η φιλία δεν είναι μια εύκολη ή απλή υπόθεση. Για πολλούς ανθρώπους το να κάνουν ή να διατηρούν φίλους είναι δύσκολο. Το να έχει κάποιος αληθινούς φίλους αν και πολύ δύσκολο στις μέρες μας, είναι μεγάλη πρόκληση.

Πότε όμως είναι μια φιλία αληθινή, προορισμένη να αντέξει στις τρικυμίες του χρόνου και πότε είναι απλώς και μόνο μια «παρέα», που σήμερα είναι και αύριο δε θα είναι; Το βασικό που διαχωρίζει αυτές τις δύο καταστάσεις είναι τα κίνητρα. Σε μια αληθινή φιλία μοιράζομαι με τον άλλον άνθρωπο την ίδια τη ζωή, τις χαρές και τις λύπες της. Ο αληθινός φίλος είναι συνοδοιπόρος μου όχι μόνο στις εύκολες και ευχάριστες στιγμές, αλλά επίσης στις αναπόφευκτες περιόδους θλίψης και δυσκολίας. Μπορεί να σε παρηγορήσει στις δύσκολες στιγμές, αλλά και να είναι δίπλα σου και στις ευχάριστες στιγμές. Σε μια γνήσια φιλία όμως υπάρχει ο αμοιβαίος σεβασμός. Ο σωστός φίλος είναι έτοιμος να σεβαστεί τις επιλογές μας έστω και αν διαφωνεί, χωρίς να φύγει από το πλευρό μας.

friends2

Αντιθέτως, όταν μιλάμε για «σκέτη παρέα» τα κίνητρα είναι διαφορετικά. Εδώ συναντιόμαστε απλά μόνο για να ευχαριστηθούμε κάποια συγκεκριμένα πρόσκαιρα πράγματα, που τυγχάνει να μας αρέσουν και των δύο. Όταν πια ο ένας από τους δύο βαρεθεί ή αν προκύψει εντωμεταξύ κάποια διαφωνία, η «φιλία» αυτή εξανεμίζεται.

Καθένας είναι ελεύθερος να επιλέξει το φίλο του και αυτό να το κάνει με μεγάλη προσοχή, γιατί σήμερα σπανίζουν οι αληθινοί φίλοι. Γενικά, οι φίλοι είναι πολύ σημαντικοί στη ζωή μας, όσο δύσκολο και αν είναι να τους βρεις.

Και κάτι ακόμα:

Ο Αριστοτέλης διακρίνει 3 είδη φιλίας: πρώτον, τις «φιλίες χρησιμότητας», που αφορούν στους φίλους της δουλειάς. Δεύτερον, τις «φιλίες που στηρίζονται στην ευχαρίστησή μας», δηλαδή αυτές με τις οποίες περνάμε καλά και τρίτον, «τις αδερφές ψυχές» που ψάχνουμε σε όλη μας τη ζωή και είναι  τα άτομα που αγαπάμε χωρίς συγκεκριμένους λόγους και με τα οποία επικοινωνούμε σε ένα βαθύτερο επίπεδο.

Μιχάλης Βρέντζος Β1

Σχολιάστε

Top