Το παιδί θαύμα

WolfgangAmadeusMozart: το… «παιδί –  θαύμα»

Στις 27 Ιανουαρίου 1756 έρχεται στον κόσμο o Wolfgang Amadeus Mozart, ο σημαντικότερος μουσικός συνθέτης του 18ου αιώνα, ο οποίος πέθανε στις 5 Δεκεμβρίου 1791 στη Βιέννη.

Mozart_1Ο Mozart αποκαλείται παιδί – θαύμα, διότι από τα τρία του χρόνια άρχισε να ασχολείται με τη μουσική και στα πέντε άρχισε να συνθέτει τα πρώτα του έργα. Στη συνέχεια ο πατέρας του Λεοπόλδος κρίνει ότι έφτασε η ώρα να γνωρίσει ο κόσμος το ταλέντο του γιου του. Έτσι ο Μότσαρτ το 1763 ξεκινάει περιοδεία που θα κρατήσει τρία χρόνια και γράφει την πρώτη του συμφωνία Κ16 και την πρώτη σονάτα για 4 χέρια στο Λονδίνο. To 1775 ήταν μια ιδιαίτερα παραγωγική χρονιά για τον Μότσαρτ. Το 1779 θα μπει στην υπηρεσία του Αρχιεπισκόπου στο Σάλτσμπουργκ, παρόλο που δύο χρόνια αργότερα υποβάλει την παραίτησή του και μετακομίζει στη Βιέννη. Εκεί το 1782 παντρεύεται την Κωνστάντσα Βέμπερ, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά, τον Φραντς Ξάβερ Βόλφγκανγκ Μότσαρτ και τον Καρλ Τόμας Μότσαρτ. Στις 28 Μαΐου 1787 πληροφορείται τον θάνατο του αγαπημένου του πατέρα. Ο Ιωσήφ Β΄ προσφέρει στον Βόλφγκανγκ τη θέση του συνθέτη της αυτοκρατορικής αυλής. Στις 14 Δεκεμβρίου 1784 μυήθηκε στη Βιεννέζικη Τεκτονική Στοά της Αγαθοεργίας από τον ιδρυτή της Στοάς. Ο Τεκτονισμός ή Μασονία είναι μια συνωμοτική οργάνωση που λειτουργεί πέρα από καθεστώτα και τα κατά καιρούς κοινωνικά πρότυπα.

Κανένα άλλο έργο του Μότσαρτ δε συνδέεται τόσο άμεσα με τη ζωή και τον θάνατο του συνθέτη όσο το ημιτελές Ρέκβιεμ. Το γεγονός ότι αποτελεί το τελευταίο του έργο, αλλά κυρίως το ζήτημα της αυθεντικότητάς του, έχει γίνει αφορμή για πλήθος συζητήσεων από την εποχή της σύνθεσής του ως σήμερα και έχει τροφοδοτήσει μια ολόκληρη μυθολογία γύρω από τις συνθήκες γραφής του. Το μυστήριο του Ρέκβιεμ θα παραμείνει άλυτο, καθώς ποτέ δε θα ολοκληρωθεί από τον συνθέτη που το άρχισε, δηλαδή τον Mozart. Η κυριότερη ιστορική πηγή και πολύ περισσότερο η μοναδική μαρτυρία παραμένει η ολοκλήρωση της παρτιτούρας αλλά και του έργου από τον νεαρό μαθητή του συνθέτη, Franz Xaver Sussmayr.

Τι ακριβώς όμως ήταν αυτό που τον σκότωσε τον Δεκέμβρη του 1791 σε ηλικία 35 ετών; Υπάρχουν θεωρίες οι οποίες υποστηρίζουν πως ο Μότσαρτ έπασχε από νεφρική νόσο. Όμως υπέφερε από πολλές κοινές ασθένειες της εποχής συμπεριλαμβανομένης της ευλογιάς, του τυφοειδούς πυρετού, της αμυγδαλίτιδας και λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Υπάρχουν ακόμη και πολλές θεωρίες για την έλλειψη βιταμίνης D, δηλαδή της βιταμίνης που σχετίζεται με την έλλειψη του ήλιου. Αυτήν τη θεωρία υποστηρίζουν επιστήμονες, όπως ο Γκραντ, που τονίζει ότι: «Σχεδόν κάθε ασθένεια συνδέεται με κάποιον τρόπο με την έλλειψη βιταμίνης D στις μέρες μας. Νομίζω ότι οι σύγχρονοι μουσικοί αγνοούν το γεγονός ότι από την παραμονή σε κλειστούς χώρους, δεν παίρνουν την επαρκή ποσότητα βιταμίνης D που χρειάζονται».

Μα ποτέ δε θα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε για ποιο λόγο πέθανε ο Μozart, διότι μαρτυρίες και αναφορές για τον θάνατο του συνθέτη δεν αξιολογήθηκαν παρά 30 χρόνια αργότερα. Πάντα θα παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια η αιτία του θανάτου του.

 

 Mozart_2

Πηγές:

http://www.iefimerida.gr 

http://www.tovima.gr

https://el.wikipedia.org

Mozart_3

 Στέλλα Μανωλίτση Β3

Mozart_4Χαράλαμπος Φαλιακάκης Α2

Σχολιάστε

Top