Τα ξημερώματα της 17ης Νοεμβρίου, ενώ η αντίσταση των φοιτητών βρισκόταν σε εξέλιξη , με επέμβαση του στρατού τρία τανκς γκρέμισαν την κεντρική πύλη του Πολυτεχνείου, όπου υπήρχε πλήθος φοιτητών, οι οποίοι απήγγελναν συνθήματα κατά της Χούντας. Όμως πού οφείλεται αυτή η εξέγερση;
Εκείνη την εποχή, στην Ελλάδα επικρατούσε το πολίτευμα της Δικτατορίας και τη διακυβέρνηση κατείχε ο στρατός. Το καθεστώς αυτό είχε διαλύσει τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα, είχε απαγορεύσει στους ανθρώπους να εκφράζουν τη γνώμη και την άποψή τους και είχε εξορίσει, φυλακίσει και βασανίσει τους πολιτικούς και τους πολίτες που είχαν διαφορετικές πεποιθήσεις από αυτές που υποστήριζε ο δικτάτορας, Γεώργιος Παπαδόπουλος. Επιπροσθέτως, είχε καταργήσει το δικαίωμα από τους φοιτητές να ψηφίζουν και να εκλέγονται στα Πανεπιστήμιά τους και επέβαλλε μη εκλεγμένους ηγέτες στους φοιτητικούς συλλόγους στην Εθνική Φοιτητική Ένωση Ελλάδας. Αυτές οι αποφάσεις προκάλεσαν τις αντιδράσεις των φοιτητών, έναρξη των οποίων αποτέλεσε η αυτοπυρπόληση του φοιτητή της Γεωλογίας, Κώστα Γεωργάκη, εναντίον της Χούντας, ενώ ακολούθησε η πρώτη μαζική δημόσια εκδήλωση διαμαρτυρίας από τους φοιτητές της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στις 21 Φεβρουαρίου 1973.
Βασικό αποτέλεσμα αυτών των εξεγέρσεων ήταν ο θάνατος και ο τραυματισμός πολλών ανθρώπων, καθώς επίσης και η φυλάκιση αλλά και η δίκη τους. Επιπλέον αυτές οι αντιδράσεις συνέβαλαν στην λήξη της ανάπτυξης της Χούντας.
Συνεπώς, το αίμα που «χύθηκε» στις 17 Νοέμβρη αποτέλεσε την αρχή για ένα πιο δημοκρατικό πολίτευμα.
Σοφία Καλλίτση & Σοφία Κουβελιώτη Α΄2