Χριστουγεννιάτικα έθιμα – Αντωνία Ασαμπάνογλου Γ2
Πριν έρθουν τα Χριστούγεννα όλα τα σπίτια ετοιμάζονταν.
Οι γυναίκες ετοίμαζαν τις κουλούρες και τα σπιτικά γλυκά τους.
Οι άντρες την προπαραμονή των Χριστουγέννων μαζεύονταν 4-5 και πήγαιναν και έσφαζαν τα γουρούνια που μεγάλωναν από το καλοκαίρι.
Όλα τα σπίτια είχαν γουρούνια. Στο τελευταίο σπίτι κάθονταν και έτρωγαν και έπειτα ετοιμάζονταν για τα κάλαντα. Πήγαιναν σε όλα τα σπίτια του χωριού κα οι νοικοκυρές τους κερνούσαν και τους έδιναν από μια κουλούρα.
Οι νοικοκυρές ετοίμαζαν τα φαγητά. Έπαιρναν τα χοντρά έντερα από τα γουρούνια, τα έπλεναν καλά και τα γέμιζαν με τη συκωταριά και πληγούρι. Αυτό λέγεται «ματιά» ή «μπάμπο». Το έβαζαν στην κατσαρόλα, με κρέας χοιρινό και νερό που έβραζε. Μετά το έβαζαν λίγο στο φούρνο, να ροδίσει.
Οι νοικοκυρές την παραμονή των Χριστουγέννων έβαζαν μια κουλούρα για να την πάρει ο καλικάντζαρος από το τζάκι.
Σχολιάστε
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.