ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΒΙΒΛΙΩΝ

Περίληψη Βιβλίου:  «Ο Μάγκας»

Από τις: Ντεμιάνα Σάλεχ – Φραντζέσκα Μπεϊλεράϊ, Τμήμα: Γ4

Ο ΜΑΓΚΑΣ

Ο Μάγκας είναι ένα λογοτεχνικό βιβλίο, το οποίο γράφτηκε από την συγγραφέα Πηνελόπη Δέλτα. Δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά το 1935.

Στις αρχές του 20ου αιώνα στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, σε μια πλούσια πολυμελή οικογένεια, ζει ο αφηγητής του μυθιστορήματος ο «Μάγκας», ένα πανέξυπνο, άτακτο και ατίθασο σκυλάκι ράτσας. Ο «Μάγκας» παρακολουθεί όλα όσα διαδραματίζονται στο σπίτι και δεν αφήνει τίποτα ασχολίαστο: τα αφεντικά του, τα παιδιά, το φιλικό περιβάλλον τους, εξιστορεί την καθημερινή ζωή της πόλης, μιλά και εναντιώνεται στην αδικία, διεκδικεί και αγωνίζεται. Και αφότου διδαχτεί την αξιοπρέπεια της ελευθέριας από έναν αδέσποτο σκυλάκο, θα συνοδεύσει τον νεαρό κύριό του στην Ελλάδα και θα λάβει μαζί του μέρος στον Μακεδονικό Αγώνα. Σε όλη την διάρκεια του διηγήματος εκτός από τις καθημερινές περιπέτειες του Μάγκα αναφέρονται και ιστορίες από τους πολέμους των Ελλήνων με τους Βούλγαρους και πιο παλιά με τους Τούρκους.

Λίγα λόγια για την συγγραφέα:

Η Πηνελόπη Δέλτα γεννήθηκε το 1874 στην Αλεξάνδρεια. Ήταν κόρη του εθνικού ευεργέτη Εμμανουήλ Μπενάκη. Το υλικό και πνευματικό υπόβαθρο που της πρόσφερε η οικογένειά της, η μόρφωση που πήρε, αλλά και η προσωπική της ευαισθησία αποτέλεσαν τις βάσεις του πρωτοπόρου και αξιολογότατου λογοτεχνικού έργου της. Η Πηνελόπη Δέλτα θεώρησε εθνικό καθήκον να φέρει σε επαφή τα Ελληνόπουλα με τους μεγάλους σταθμούς της ελληνικής ιστορίας, τους αγώνες της φυλής μας και τις εθνικές μας παραδόσεις. Έτσι τα έργα της τα απευθύνει στα παιδιά, επενδύοντάς τα με μια γλώσσα που μιλούσε στην ψυχή και τη φαντασία τους, καλύπτοντας ένα μεγάλο κενό στην παιδική λογοτεχνία και εξυψώνοντας το εθνικό και θρησκευτικό αίσθημα της νεολαίας.

«Ο Μάγκας» της Πηνελόπης Δέλτα είναι ένα μυθιστόρημα που πρέπει όλοι να διαβάσουμε, ξανά και ξανά, ανακαλύπτοντας ολοένα και περισσότερα διδάγματα που θα εμπλουτίσουν την ανθρώπινη ψυχή μας, έστω και αν μας τα διηγείται ένα χαριτωμένο, τριχωτό «τετράποδο».

Βιβλιογραφία – Πηγές:

politeia.gr

filoithslogotexnias.blogspot.com

blogs.sch.gr

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης