Χριστούγεννα

1η Δημοσίευση: Δεκέμβριος 2021
Συντάκτης Άρθρου: Αμπάζι Άννα-Μαρία (Α1)

________________________________________________________

Στην Ελλάδα τα Χριστούγεννα είναι μια από τις μεγαλύτερες θρησκευτικές εορτές των Ελλήνων. Σε όλη τη χώρα τα παιδιά τριγυρνούν από σπίτι σε σπίτι για να πουν τα κάλαντα τις παραμονές των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανίων.

Κύριο Χριστουγεννιάτικο έδεσμα είναι το χοιρινό. Επίσης οι εξώστες, τα παράθυρα, οι κήποι, το τζάκι, τα δωμάτια στολίζονται γιορτινά, με φώτα, με το στολισμένο έλατο, διάφορες διακοσμήσεις, σοκολατάκια κλπ.

Οι οικογένειες μαζεύονται σε σπίτια ή και βγαίνουν έξω με ωραίο φαγητό και περιμένουν τα Χριστούγεννα να «φτάσουν». Πίνουν κρασί, διασκεδάζουν με κάθε τρόπο που γίνεται.

Τα Χριστουγεννιάτικα έθιμα για πολλές χώρες, όπως και την Ελλάδα, είναι αρκετά. Μερικά από αυτά είναι το στήσιμο του Χριστουγεννιάτικου δέντρου, τα Χριστουγεννιάτικα στεφάνια, τα Χριστουγεννιάτικα στολίδια. Ψάλλονται και διηγούνται ιστορίες με θέμα το μωρό Ιησού Χριστού (την γέννηση), αφού και αυτός είναι ο κυριότερος λόγος που γιορτάζονται τα Χριστούγεννα, τον Άγιο Νικόλαο, τον Άγιο Βασίλη. Επίσης πραγματοποιείται η ανταλλαγή δώρων.

Ένας μύθος που υπάρχει είναι ότι ο Άγιος Βασίλης την παραμονή της Πρωτοχρονιάς θα περάσει από την καμινάδα του σπιτιού σου, αφού του έχεις στείλει με γράμμα τα δώρα που επιθυμείς. Θα αφήσει τα δώρα που ζήτησες κάτω από το Χριστουγεννιάτικο δέντρο και πρέπει να βρει μπισκότα ή κουραμπιέδες και γάλα για τον κόπο που έκανε, ώστε να μείνει ευχαριστημένος.

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης