Χριστούγεννα στη Ρωσία.

1η Δημοσίευση: Δεκέμβριος 2021

Συντάκτης Άρθρου: Καρατζάς Γιάννης (Γ1)

________________________________________________________

 Στη Ρωσία, τα Χριστούγεννα γιορτάζονται στις 7 Ιανουαρίου σύμφωνα με το παλαιό Ιουλιανό ημερολόγιο, 13 μέρες πίσω σε σχέση με το Γρηγοριανό.

Ο εορτασμός των Χριστούγεννων είχε απαγορευθεί μετά την Οκτωβριανή επανάσταση και έγινε και πάλι επίσημη εορτή, μόλις το 1991. Έτσι πολλά ήθη και έθιμα χάθηκαν, ενώ κάποια εισήχθησαν εκ νέου. Σε αυτά ανήκει και η 40ήμερη νηστεία. 

Η θρησκευτική νηστεία τηρείται με σκοπό να καθαριστούν το σώμα και το πνεύμα για την συνάντηση με τον Υιό του Θεού. Ξεκινά 40 μέρες πριν τα Χριστούγεννα, δηλαδή στις 28 Νοεμβρίου. Κατά τη διάρκειά της επιτρέπονται μόνο κάποια τρόφιμα και αυτά με μέτρο. Σε αυτά περιλαμβάνονται οι ξηροί καρποί, τα αποξηραμένα φρούτα και το μέλι, ενώ τα προϊόντα ζωικής προέλευσης απαγορεύονται εντελώς. Μόνο το Σαββατοκύριακο επιτρέπεται λίγο ψάρι και κρασί. Τυπικά πιάτα για τη χριστουγεννιάτικη νηστεία είναι σούπες, όπως π.χ. μια ελαφριά λαχανόσουπα, διάφορα είδη χυλού, από σίκαλη με μανιτάρια και αποξηραμένους καρπούς ή βραστά λαχανικά όπως βραστό λάχανο. Κατά τη νηστεία το θέμα είναι βασικά να είναι κανείς εγκρατής σε όλους τους τομείς. Η αυστηρή νηστεία τελειώνει στις 12 το βράδυ της 7ης Ιανουαρίου και τότε μπορούν πια να ξεκινήσουν τα Χριστούγεννα και το πλουσιοπάροχο εορταστικό ξεφάντωμά τους!

Ο εορτασμός ξεκινά το βράδυ της 6ης Ιανουαρίου με πολύωρες λειτουργίες. Ανήμερα τα Χριστούγεννα ο κόσμος πάει από νωρίς στην πρωινή λειτουργία. Στη συνέχεια γίνεται γιορτή σε οικογενειακό κύκλο. Το βράδυ στρώνεται το γιορτινό τραπέζι που είναι πολύ πλούσιο για να αντέξει κανείς το αλκοόλ που προσφέρεται: Κρασί, βότκα και σαμπάνσκογιε, μια ρωσική εκδοχή της σαμπάνιας δεν κάνει να λείπουν από κανένα τραπέζι. Το χριστουγεννιάτικο γεύμα ξεκινά με παραδοσιακά ορεκτικά, όπως τη σαλάτα Ολιβιέρ, που φτιάχνεται με πατάτες, αγγουράκια πίκλες, κοτόπουλο ή βοδινό, αυγά, καρότα, αρακά και μαγιονέζα. Παραδοσιακά σερβίρονται και πολλές σπεσιαλιτέ ψαριών όπως «η ρέγγα κάτω από τη γούνα». Η γούνα είναι σ’ αυτήν την  περίπτωση  ένα μείγμα από πατάτες, μαγιονέζα, αυγά, καρότα και παντζάρια που καλύπτουν το ψάρι. Σφιχτά βρασμένα αυγά κομμένα στη μέση και γεμισμένα με ρέγγα, πατέ ή χαβιάρι είναι επίσης μέρος των ορεκτικών. Συνοδευτικά σερβίρονται μανταρίνια, πορτοκάλια, ελιές, διάφορα είδη πηκτής και μανιτάρια. Μετά την πλουσιοπάροχη εισαγωγή ακολουθεί το αποκορύφωμα: Χήνα ή πάπια με πουρέ πατάτας. Για επιδόρπιο προσφέρονται πραλίνες. 

Την επόμενη μέρα, για ανακούφιση από το φούσκωμα και το βαρύ κεφάλι, καταναλώνεται ένας χυλός από σίκαλη με τσάι και μέλι.

πηγή: https://www.unileverfoodsolutions.gr/nea-taseis/international-cuisines/Christmas-Russia.html

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης