ΡΑΜΑΖΑΝΙ: Μια ξεχωριστή θρησκευτική γιορτή.

  1η Δημοσίευση Μάϊος 2022

 ———————————————————————-

Η ΜΕΓΑΛΗ ΝΗΣΤΕΙΑ ΤΩΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ

ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ

Το Ραμαζάνι (από την Τουρκική λέξη Ραμαζάν  και την Αραβική  Ραμαντάν =νηστεία), είναι  θρησκευτική γιορτή  νηστείας για όλους τους Μουσουλμάνους.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ

Το Ραμαζάνι είναι ο ένατος και ο πιο ιερός μήνας για τους Μουσουλμάνους. Είναι ο μήνας που παραδόθηκε το Κοράνι ως αγωγή των ανθρώπων.

Η νηστεία αυτή είναι ένας από τους 5 πυλώνες του Ισλάμ: 1.Πίστη, 2.Προσευχή,3. Νηστεία,4. Φιλανθρωπία, 5. Προσκύνημα στη Μέκκα.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ

Στο Ραμαζάνι , οι Μουσουλμάνοι απέχουν από φαγητό και νερό από την ανατολή μέχρι τη δύση του ήλιου.

Ειδικότερα: από την ανατολή μέχρι τη δύση του ήλιου, κατά τη διάρκεια των 30 ημερών του Ραμαζανιού, απαγορεύεται κάθε είδους τροφή , νερό, τσίχλες, καφές , αναψυκτικά, κάπνισμα, σεξουαλική  δραστηριότητα.

Επίσης, η νηστεία είναι και ψυχική- πνευματική, οπότε απαγορεύονται: τα ψέματα, οι συκοφαντίες, οι κοροϊδίες, η επιθετικότητα, η τεμπελιά.

Στη διάρκεια του  Ραμαζάνι ενθαρρύνονται οι αρετές, όπως η αυτοσυγκράτηση, η προσευχή, η αυτοπειθαρχία, η  περισυλλογή, η περίσκεψη για τους πολύ φτωχούς και τους άπορους, η  εγκράτεια, η απομάκρυνση από επιβλαβείς συνήθειες (όπως το κάπνισμα και η πολυφαγία).

ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΡΑΜΑΖΑΝΙΟΥ

Σκοπός του Ραμαζανιού είναι η ψυχική και πνευματική κάθαρση, η αυτοσυγκέντρωση, η προσευχή, η εγκράτεια, η υπομονή, η πνευματική προκοπή του νηστεύοντος, η ενότητα με όλους τους Μουσουλμάνους, η κατανόηση πως υπάρχουν άνθρωποι πολύ φτωχοί που υποφέρουν και η εκτίμηση των αγαθών που υπάρχουν  στη ζωή του Μουσουλμάνου.

ΠΟΙΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ

Στο Ραμαζάνι  συμμετέχουν: όλοι οι ενήλικοι Μουσουλμάνοι, οι σωματικά,  ψυχικά και  νοητικά υγιείς, όσοι δεν κάνουν πολλά ταξίδια.

ΠΟΙΟΙ ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ

Εξαιρούνται: μικρά παιδιά, ασθενείς, οδοιπόροι, ηλικιωμένοι, έγκυες, θηλάζουσες, γυναίκες με έμμηνο ρύση. Όσοι δεν γίνεται να νηστέψουν, πρέπει να προσφέρουν φαγητό ή χρήματα σε  κάποιον φτωχό ή άπορο της κοινότητάς τους.

Συχνά κατά το Ραμαζάνι, οι Μουσουλμάνοι δίνουν τη Ζακάτ, δηλαδή την ελεημοσύνη προς τους φτωχούς (το 2,5 των ετήσιων αποταμιεύσεών τους).

ΠΩΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΤΟ  ΡΑΜΑΖΑΝΙ

Όταν το Ραμαζάνι τελειώσει, οι Μουσουλμάνοι  κάνουν  μια γιορτή με αρκετό φαγητό, προσφέρουν φαγητό ή  χρήματα σε φτωχούς, προσεύχονται και θυμούνται τις ευεργεσίες του Προφήτη.

 

ΑΠΟ ΜΑΘΗΤΡΙΑ της Γ΄ Τάξης

2 Σχόλια

Υποβολή απάντησης