Ναι στην ΕΙΡΗΝΗ και όχι στον ΠΟΛΕΜΟ.

1η Δημοσίευση: Μάϊος 2022

Συντάκτης   Άρθρου: Εσσίκα Κλέπα, Γ΄2.

  ___________________________________________________

Η ειρήνη και ο πόλεμος είναι δύο αντίθετες έννοιες. Όλοι οι άνθρωποι θέλουν να διατηρήσουν παγκόσμια ειρήνη, αλλά δυστυχώς αυτό δε γίνεται λόγω οικονομικών, πολιτικών και γεωγραφικών συμφερόντων. Ο πόλεμος ωφελεί τους δυνατούς που τον προκαλούν, ενώ στιγματίζει τις ζωές απλών ανθρώπων που είναι απροστάτευτοι από τις κακουχίες του.

Η ειρήνη έχει πολλά πλεονεκτήματα. Πρώτα από όλα, τα περισσότερα άτομα έχουν οικονομική ευμάρεια ή τουλάχιστον διαθέτουν τα απαραίτητα αγαθά για τη διαβίωσή τους. Επίσης, τα άτομα μπορούν να έχουν μία στέγη που τους προσφέρει ασφάλεια και ζεστασιά. Τα διάφορα αγαθά, όπως το νερό, το φαγητό, τα είδη ενδυμασίας καθώς και άλλα προϊόντα υπάρχουν σε άφθονες ή επαρκείς ποσότητες. Στη συνέχεια, δίνεται στα άτομα η δυνατότητα να μαθητεύσουν σε σχολεία και στη συνέχεια να φοιτήσουν σε πανεπιστήμια και σε σχολές, με απώτερο σκοπό μετά το τέλος των σπουδών τους να βγουν στην αγορά εργασίας. Τέλος, η κοινωνική ζωή τους, τους επιτρέπει την ενασχόληση με κάθε είδους δραστηριότητες που τους προσφέρουν ψυχολογική ευχαρίστηση.

Από την άλλη πλευρά, οι συνέπειες του πολέμου είναι ποικίλες και σίγουρα ανεπανόρθωτες. Πρώτα πρώτα χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν με βίαιο τρόπο, είτε πρόκειται για στρατιώτες, είτε για άμαχο πληθυσμό, ενώ πολλοί επιστρέφουν τραυματισμένοι σωματικά και ψυχικά. Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι η ραγδαία μείωση του πληθυσμού και η περαιτέρω αποδυνάμωση της οικονομίας, καθώς η ενασχόληση με τη γεωργία και το εμπόριο περιορίζεται, ενώ η βιομηχανία και η χειρωνακτική εργασία τίθενται στην υπηρεσία των πολεμικών αναγκών. Έτσι δημιουργούνται ελλείψεις σε υλικά αγαθά.

Εκτός από τα παραπάνω, ο πόλεμος προκαλεί τη διάλυση των οικογενειών, την αύξηση του αριθμού των ορφανών παιδιών και την ανάγκη πολλοί άνθρωποι να γίνουν πρόσφυγες προκειμένου να αποφύγουν τα μαρτύρια, τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης, τις ασθένειες που εξαπλώνονται ταχύτατα και γενικά τις συμφορές του πολέμου. Κοντά σε όλες αυτές τις συνέπειες εξίσου σημαντικές είναι και οι ψυχολογικές επιπτώσεις του πολέμου, αφού τα ψυχικά τραύματα που αποτυπώνονται τόσο στο μυαλό όσο και στις καρδιές των παθόντων είναι δυσβάσταχτα και συνήθως ανεξίτηλα.

Συνοψίζοντας, καταλαβαίνουμε ότι οι συνέπειες του πολέμου είναι τεράστιες για την ανθρωπότητα και γι’ αυτό κάθε προσπάθεια διακοπής των πολέμων και καθιέρωσης της ειρήνης είναι πολύτιμη και ουσιαστική.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης