Η θέση της γυναίκας στα μεγάλα θρησκεύματα.

  1η Δημοσίευση: Μάϊος 2022

 ———————————————————————-

1. ΙΝΔΟΥΙΣΜΟΣ

Η γυναίκα έχει θέση μόνο εντός της οικογένειας. Σύμφωνα με την ινδουιστική παράδοση, «μία γυναίκα χωρίς σύζυγο δεν θεωρείται ολοκληρωμένη». Επίσης, γενικά η ινδουιστική θρησκεία θεωρεί τη γυναίκα κατώτερη από τον άνδρα.

(πηγή: Απ. Μιχαηλίδης, διδακτορική διατριβή: «Η θέση της γυναίκας στον Ινδουισμό»)

2. ΒΟΥΔΙΣΜΟΣ

Η γυναίκα βρίσκεται στο περιθώριο της κοινωνίας. Επίσης, εξαιρείται από την μελέτη των Ιερών Γραφών και από τον διαλογισμό.

(πηγή: wikipedia)

3. ΙΣΛΑΜ

Στο Ισλάμ η γυναίκα συχνά αντιμετωπίζεται σαν πλάσμα χωρίς ιδιαίτερη αξία. Καθήκον του άνδρα θεωρείται η προστασία και η καθοδήγηση της γυναίκας. Καθήκον της γυναίκας θεωρείται η υπακοή στον άνδρα, εκτός αν αυτό βρίσκεται σε αντίθεση με τους νόμους του Ισλάμ.

(πηγή: pemptousia.gr)

4. ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ

Σύμφωνα με την εκκλησία, άνδρας και γυναίκα δημιουργήθηκαν από την ίδια ουσία, είναι πρόσωπα ισότιμα, αλληλοβοηθούμενα και αλληλοσυμπληρούμενα, για να πετύχουν ένα κοινό στόχο: τη θέωση. Η χριστιανική πίστη, μετά από τον Θεό, τιμά την Παναγία, η οποία είναι γυναίκα.

(πηγή: Καινή διαθήκη)

Επίσης, κατά τον Απόστολο Παύλο: «Δεν υπάρχει άνδρας και γυναίκα, δεν υπάρχει Ιουδαίος και Έλληνας, δεν υπάρχει δούλος και ελεύθερος. Όλοι εσείς είστε ένας για τον Ιησού Χριστό».

(πηγή: προς Γαλάτας επιστολή του Αποστόλου Παύλου, 3,28)

 ΑΠΟ ΜΑΘΗΤΡΙΑ της Γ΄ Τάξης

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης