ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Γεια σας είμαστε η ομάδα της οικολογίας και τα άρθρα μας θα σας κρατούν ενήμερους σε ζωτικά θέματα που αφορούν το περιβάλλον. Το πρώτο μας άρθρο δεν μπορεί παρά να είναι πιο επίκαιρο από ποτέ, καθώς ασχολείται με τον κορονοιό και τις επιπτώσεις του στο περιβάλλον.

Συντακτική ομάδα: Δήμητρα Ναλμπάντη, Ευτυχία Μαργαριτοπούλου, Χριστίνα Μπακυρτσή, Όλγα Παυλίδου

Καλή ανάγνωση!

oikologia1

 

Η κλιματική αλλαγή και γενικότερα η καταστροφή του περιβάλλοντος είναι ένας παράγοντας που απασχολεί τον κόσμο μας εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Είναι μια τεράστια δυσκολία όπου η επικινδυνότητά της χρόνο με τον χρόνο μεγαλώνει όλο και περισσότερο. Ωστόσο τον τελευταίο καιρό ένας ακόμα πιο επικίνδυνος εχθρός έχει εμφανιστεί που έχει σκοπό να αλλάξει ριζικά ολόκληρο τον πλανήτη. Μια πανδημία που κανένας δεν την περίμενε. Αυτός ο αόρατος εχθρός έχει επηρεάσει αρνητικά όλο τον πλανήτη και έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα σε αρκετούς τομείς, όπως αυτόν της υγείας και τον οικονομικό. Δυστυχώς όμως πολλές αρνητικές επιπτώσεις έχει δεχθεί και το περιβάλλον.

Ο covid-19 μπορεί να έχει δημιουργήσει αμέτρητα προβλήματα. Από τότε που εμφανίστηκε όμως υπάρχει και μια πλευρά του που ίσως να έχει ωφελήσει τον πλανήτη και συγκεκριμένα το περιβάλλον. Αρχικά με την έναρξη της πανδημίας λήφθηκαν ορισμένες αποφάσεις και σκληρά μέτρα αντιμετώπισης από όλες τις κυβερνήσεις του κόσμου. Μπορεί όλες αυτές οι αποφάσεις να μας ξίνισαν λίγο αλλά όλα γίνονται για κάποιο λόγο. Από τότε που ολόκληρος ο κόσμος έβαλε σε λειτουργία το σχέδιο της καραντίνας συγκεκριμένα, σημειώθηκαν σημαντικές μειώσεις αερίων εκπομπών στην ατμόσφαιρα όπως το οξείδιο του αζώτου και το διοξείδιο του άνθρακα.  Αυτό συνέβη γιατί πρώτα πρώτα πολλές βιομηχανίες σταμάτησαν την λειτουργία τους και η πλειοψηφία των μέσων μεταφοράς έχουν μείνει ακινητοποιημένα.  Επιπλέον στην μείωση αυτή βοήθησε ο αποκλεισμός των άσκοπων  μετακινήσεων και ο μικρός αριθμός αεροσκαφών στον ουρανό, καθώς ο τομέας των μεταφορών, στον οποίο συμπεριλαμβάνονται οι ρύποι που παράγουν τα οχήματα και τα αεροπλάνα, ευθύνεται περίπου για το  23%  του άνθρακα στον πλανήτη. Σχετικά με τους ωκεανούς και τις θάλασσες, δέχτηκαν μια τεράστια ελάφρυνση διότι κρουαζιερόπλοια και γενικά τα πλοία όλων των ειδών σταμάτησαν και αυτά σε ένα μεγάλο ποσοστό τις μεταφορές τους δίνοντας στις θάλασσες ένα “διάλειμμα”. Χαρακτηριστικό γεγονός αποτελούν τα κρυστάλλινα νερά της Βενετίας στα μέσα Μαρτίου όπου καθάρισαν μετά από πολλά χρόνια.

oikologia2

Παρόλα αυτά, η γη μπορεί να πήρε μια “ανάσα” από τον αγώνα επιβίωσης της όλα αυτά τα χρόνια, όμως υπήρξαν και κάποιες αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας που θα πρέπει και αυτες να αναφερθούν. Κύριο θέμα υπήρξε και εξακολουθεί να υπάρχει η αύξηση χρήσης του πλαστικού. Πλαστικές μάσκες, γάντια,σακούλες μιας χρήσης και γενικά πλαστικές συσκευασίες μιας χρήσης τους τελευταίους μήνες έχουν κυριαρχήσει στις ζωές μας. Έρευνες έχουν δείξει ότι όλο αυτό οφείλεται κυρίως στην πολύωρη παραμονή των καταναλωτών στα σπίτια τους άρα και ο όγκος των σκουπιδιών προφανώς θα αυξηθεί. Παράλληλα και τα ιατρικά απόβλητα αυξάνονται δραματικά σε όλες τις χώρες του κόσμου. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι όλα αυτά τα απόβλητα θα καταλήξουν στην φύση και το μόνο πράγμα που θα μπορούσαμε να κάνουμε για να αποφύγουμε αυτό το τραγικό αποτέλεσμα είναι να φροντίσουμε να διαχωρίσουμε τα περισσότερα απορρίμματα ώστε να μεταφερθούν στην ανακύκλωση. Ίσως αυτό το περιβαλλοντικό πρόβλημα να προκαλέσει αρκετές δυσκολίες στο μέλλον και η αντιμετώπιση του να είναι ακόμα πιο δύσκολη.

Κλείνοντας, λοιπόν, συμπεραίνουμε πως η όλη κατάσταση με τον Covid-19 έχει επηρεάσει αρνητικά το περιβάλλον αλλά ταυτόχρονα το έχει ωφελήσει κιόλας. Φυσικά, το καλύτερο θα ήταν το περιβάλλον να μπορεί να διατηρηθεί καθαρό χωρίς την «βοήθεια» μιας πανδημίας. Έτσι, πρέπει όλοι μας να συνεισφέρουμε στην επίτευξη αυτού του σκοπού, ο καθένας με τον δικό του τρόπο και καταβάλλοντας την δική του προσπάθεια.

 

 

oikologia3

Πηγές:

https://www.tuv-nord.com/gr/el/nea-enimerosi/nea-eidiseis/news-details/article/isorropia-i-epidrasi-toy-neoy-koronoioy-sars-cov-2-sto-periballon/

 

https://www.mononews.gr/bloomberg/koronoios-aprosdokites-arnitikes-epiptosis-gia-to-perivallon

 

https://www.ratpack.gr/buzz/story/16723/pos-o-koronoios-epireazei-tin-pagkosmia-klimatiki-allagi

 

https://m.naftemporiki.gr/story/1589467/koronoios-eea-meletes-deixnoun-oti-ta-perioristika-metra-exoun-thetikes-epiptoseis-sto-periballon

 

https://www.eea.europa.eu/el/highlights/simantiki-beltiosi-tis-poiotitas-toy

 

https://www.protagon.gr/epikairotita/poios-tha-einai-o-antiktypos-tou-koronoiou-sto-perivallon-44342025481

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης