H μόδα εξελίσσεται!!!

 

Καλώς σας βρήκαμε! Μια νέα στήλη προστίθεται στην εφημερίδα του σχολείου μας από αυτόν τον μήνα. Σε αυτήν την στήλη θα ασχολούμαστε με την εξέλιξη της μόδας τα τελευταία περίπου εκατό χρονιά, ποια ιστορικά γεγονότα την επηρέασαν και πως αυτή επηρέασε εμάς!

 

ΔΕΚΑΕΤΙΑ 1900-1910

 

Στις αρχές του 20ου αι. η μόδα αρχίζει όλο και περισσότερο να απασχολεί το γυναικείο φύλο. Τα ρούχα που σχεδιάζονταν τότε έδιναν έμφαση περισσότερο στην φινέτσα και την θηλυκότητα από ότι στην άνεση. Κάποια από αυτά ήταν υπερβολικά χωρίς κανέναν ιδιαίτερο λόγο, στην ουσία είχαν δημιουργηθεί απλά και μόνο για να τραβήξουν την προσοχή. Τάση της δεκαετίας αυτής ήταν τα σφιχτά κολάρα, η δαντέλα, τα μακριά παλτά, οι κορσέδες, οι μακριές φούστες, οι δαντελωτές μπότες και τα καπέλα με φτερά.

 

μοδα1

 

Κατά την διάρκεια της δεκαετίας του 1910, λόγω του Α’ Παγκοσμίου πολέμου, όπως είναι φυσικό, η εξωτερική εμφάνιση ήταν ένα θέμα που δεν απασχολούσε ούτε άντρες ούτε γυναίκες, αφού σημασία είχε πρώτα η επιβίωση τους. Οι γυναίκες σταμάτησαν να φοράνε εντυπωσιακά ρούχα και κοσμήματα ενώ πλούσιες και φτωχές άρχισαν να ντύνονται σχεδόν πανομοιότυπα. Φαίνεται ότι ο πόλεμος επηρέασε την μόδα της εποχής εκείνης, αφού για πρώτη φορά εμφανίστηκαν στα γυναικεία ρούχα ζώνες με αγκράφες ενώ οι φούστες των γυναικών έγιναν για πρακτικούς λόγους πιο κοντές, ως τον αστράγαλο. Οι άντρες φορούσαν κοστούμι, λίγο μεσάτο και κουμπωμένο ψηλά και ως επίσημο ένδυμα είχε καθιερωθεί το σμόκιν. Γενικότερα επικρατούσαν τα σκούρα χρώματα, αφού όλοι ήταν επηρεασμένοι από την απώλεια αγαπημένων προσώπων εξαιτίας του πολέμου. Την δεκαετία εκείνη εμφανίστηκαν οι καμπαρντίνες, οι στενές φούστες, τα ανατολίτικα μοτίβα, οι ανάγλυφες στολισμένες τσάντες και οι διακοσμητικές φουρκέτες.

 

μοδα2

 

Αυτά ήταν τα κυριότερα στοιχεία εκείνης της περιόδου, τόσο ιστορικά όσο και στιλιστικά. Στο επόμενο μας άρθρο θα ασχοληθούμε για το τι επικρατούσε τις μετέπειτα δεκαετίες. Τα λέμε τον επόμενο μήνα!

 

Η συγγραφική ομάδα του τμήματος Α3

Παπαδόπουλος Αλέξανδρος

Παυλίδου Αθηνά

Χονδροματίδου Στεφανία

 

Πηγές¨: http://citymomenti.blogspot.com/2015/04/i-ekseliksi-tis-modas-apo-to-1900-eos-kai-simera.html

http://exeliximodas.blogspot.com/2015/03/1900.html

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης